H&M fornyer global aftale for en million arbejdere

Aftalen skal fortsat sikre arbejdernes ret til at organisere sig og forhandle, deres arbejdssikkerhed. Nyt i aftalen er fokus på kønsbaserede vold og chikane og bedre due diligence-processer.

Foto: 123rf.com

28.08.2024

CSR.dk

Forholdene for arbejderne i tekstilbranchens produktionsvirksomheder har været i søgelyset i årtier, med spektakulære og ofte rystende eksempler fundet i selv de største modevirksomheders leverandørkæder. 

Det gælder også HM Group. Af samme grund har virksomheden siden 2015 haft en global rammeaftale med verdens største fællesorganisation for fagforeninger, IndustriALL, og en svensk fagforening, IF Metal.  

Parterne har netop afsluttet forhandlingerne om en ny udgave af aftalen, som forpligter HM Group til at beskytte de mere end en million tekstilarbejdere, som arbejder i de omkring 1.000 produktionsvirksomheder i HM Groups leverandørkæde. 

“Vi er stolte af at dette langvarige samarbejde med IndustriALL og IF Metall kan fortsætte med at empower arbejderne i vores forsyningskæde. Velfungerende relationer mellem arbejdsgiver og arbejdstagere er nøglen til at have gode arbejdsforhold og bedre løn i vores forsyningskæde. Det bidrager til en mere bæredygtig modebranche gennem funktionelle arbejdsmarkeder i de lande, hvor vi køber vores produkter,” siger H&M Group CEO Daniel Ervér i en fælles pressemeddelelse.

Meddelelsen er i høj grad præget af begejstring, men det lykkes dog direktøren for den svenske fagforening, Marie Nilsson, at få flettet noget realitetssans ind:

“Nu begynder det vigtige arbejde, nemlig at sikre at vi går fra politikker til praksis,” sagde hun, og erklærede samtidig sin organisations begejstrede opbakning til partnerskabet. 

En meget bred indsats

Aftalen handler ikke kun om brand og ulykker, men om beskyttelse af interesser i bredere forstand med stærkt fokus på retten til at organisere sig og forhandle.

I den nye aftale er der tilføjet en samarbejdspligt om styrket due diligence ud fra OECD’s Guidelines, ligesom indsatsen for at forebygge og følge op på køns-baseret vold og chikane har fået større fokus.   

Aftalen fastholder desuden tidligere forpligtelser til at arbejde for: 

  • Fællesforhandlede overenskomster med deltagelse af relevante sociale partnere på alle niveauer: fabrik, virksomhed, branche. Begrebet ”sociale partnere” bruges som en betegnelse for den måde arbejdstagere organiserer sig i lande, hvor fagforeninger er enten upopulære eller decideret forbudt. 
  • Arbejdernes ret til at sig nej til arbejde der udfordrer deres sikkerhed.
  • Træning og uddannelse for både ledelser og arbejdstagerrepræsentanter i arbejdsgivers ansvar, arbejderes rettigheder og forpligtelser, løbende dialog, overenskomstforhandlinger og konfliktløsning med fredelige metoder.  
  • H&M forpligter sig til aktivt at bruge sine påvirkningsmuligheder til at sikre at virksomhedens direkte leverandører respekterer menneske- og fagforeningsrettigheder på arbejdspladsen. 
  • At arbejdstageres repræsentanter ikke udsættes for diskriminerende handlinger og har mulighed for at udføre deres opgave som repræsentant for arbejdstagerne på arbejdspladsen. 

- EHS

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

01.11.2024Meyers A/S

Sponseret

Meyers støtter Mødrehjælpens Julehjælp fra Valby til Viborg

31.10.2024BSR

Sponseret

Adequate Wages vs. Living Wages: Implementation Guidance for Companies

31.10.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er nomineret til Arbejdsmiljøprisen i Ergonomi

28.10.2024Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Konference skal skabe et fælles sprog for trivsel og tryghed på arbejdspladsen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V