H&M fornyer global aftale for en million arbejdere
Aftalen skal fortsat sikre arbejdernes ret til at organisere sig og forhandle, deres arbejdssikkerhed. Nyt i aftalen er fokus på kønsbaserede vold og chikane og bedre due diligence-processer.
Forholdene for arbejderne i tekstilbranchens produktionsvirksomheder har været i søgelyset i årtier, med spektakulære og ofte rystende eksempler fundet i selv de største modevirksomheders leverandørkæder.
Det gælder også HM Group. Af samme grund har virksomheden siden 2015 haft en global rammeaftale med verdens største fællesorganisation for fagforeninger, IndustriALL, og en svensk fagforening, IF Metal.
Parterne har netop afsluttet forhandlingerne om en ny udgave af aftalen, som forpligter HM Group til at beskytte de mere end en million tekstilarbejdere, som arbejder i de omkring 1.000 produktionsvirksomheder i HM Groups leverandørkæde.
“Vi er stolte af at dette langvarige samarbejde med IndustriALL og IF Metall kan fortsætte med at empower arbejderne i vores forsyningskæde. Velfungerende relationer mellem arbejdsgiver og arbejdstagere er nøglen til at have gode arbejdsforhold og bedre løn i vores forsyningskæde. Det bidrager til en mere bæredygtig modebranche gennem funktionelle arbejdsmarkeder i de lande, hvor vi køber vores produkter,” siger H&M Group CEO Daniel Ervér i en fælles pressemeddelelse.
Meddelelsen er i høj grad præget af begejstring, men det lykkes dog direktøren for den svenske fagforening, Marie Nilsson, at få flettet noget realitetssans ind:
“Nu begynder det vigtige arbejde, nemlig at sikre at vi går fra politikker til praksis,” sagde hun, og erklærede samtidig sin organisations begejstrede opbakning til partnerskabet.
En meget bred indsats
Aftalen handler ikke kun om brand og ulykker, men om beskyttelse af interesser i bredere forstand med stærkt fokus på retten til at organisere sig og forhandle.
I den nye aftale er der tilføjet en samarbejdspligt om styrket due diligence ud fra OECD’s Guidelines, ligesom indsatsen for at forebygge og følge op på køns-baseret vold og chikane har fået større fokus.
Aftalen fastholder desuden tidligere forpligtelser til at arbejde for:
- Fællesforhandlede overenskomster med deltagelse af relevante sociale partnere på alle niveauer: fabrik, virksomhed, branche. Begrebet ”sociale partnere” bruges som en betegnelse for den måde arbejdstagere organiserer sig i lande, hvor fagforeninger er enten upopulære eller decideret forbudt.
- Arbejdernes ret til at sig nej til arbejde der udfordrer deres sikkerhed.
- Træning og uddannelse for både ledelser og arbejdstagerrepræsentanter i arbejdsgivers ansvar, arbejderes rettigheder og forpligtelser, løbende dialog, overenskomstforhandlinger og konfliktløsning med fredelige metoder.
- H&M forpligter sig til aktivt at bruge sine påvirkningsmuligheder til at sikre at virksomhedens direkte leverandører respekterer menneske- og fagforeningsrettigheder på arbejdspladsen.
- At arbejdstageres repræsentanter ikke udsættes for diskriminerende handlinger og har mulighed for at udføre deres opgave som repræsentant for arbejdstagerne på arbejdspladsen.
- EHS