28.05.2015  |  Klima, miljø og energi

Hvad betyder valget for klimapolitikken?

Betyder det noget for Danmarks indsats for og investeringer i klimaet, om vi har en rød eller blå regering? Eksperter og aktører siger klart ’ja’.

Avisen Information var hurtige på klimaaftrækkeren da folketingsvalget blev udskrevet d. 27. maj, med en analyse af blokkenes politik på klimaområdet. 

Konklusionen i artiklen er, at selv om klimapolitikken ikke fylder meget i valgkampen, er det netop på klimaområdet man kan finde nogle af de mest markante forskelle mellem de to blokke i dansk politik. 

Læs også: Det Økologiske Råd: Manglende politisk vilje spænder ben for biogas

”På klimaområdet betyder det virkelig noget, om det er den røde eller den blå side af folketinget, der sidder på magten. Som jeg ser det, men det er jo også mit fagområde, så er den store forskel i dansk politik ikke blå og rød, men grøn og sort…,” siger Inger Røpke, professor ved Institut for Planlægning på Københavns Universitet. 

Det er tidligere konservative folketingspolitiker Gitte Seeberg, der i dag er generalsekretær i Verdensnaturfonden WWF’s danske afdeling, enig i: 

Læs også: Københavnere udleder 40 procent mindre CO2

”Der en klar forskel. Og måske er den største, at rød blok forholder sig til den her dagsorden, mens den hos blå blok er fraværende i deres kampagner.” 

Andre kommentatorer peger på forskellen på støttepartiernes indstilling i henholdsvis rød og blå blok. 

”Blå blok vil få forhandlingsmæssige problemer på grund af deres støttepartier. Både DF og LA kan blive tunge at danse med i den sammenhæng. Det problem har rød blok ikke. Der er ret stor konsensus om klimapolitikken, og det er i hvert fald én meget væsentlig forskel på de to blokke,” siger Søren Dyck-Madsen, siger senioranalytiker i Det Økologiske Råd. 

-EHS

Mere fra Joacim

Joacim Præst Nielsen

Redaktionsassistent

Uddannelse: Journalist ved Danmarks Medie- & Journalisthøjskole 2011-2015 og Institut Hautes Études de Communication Sociale i Bruxelles. Kandidatstuderende ved Center for Mellemøststudier, Syddansk Universitet. Udlært som journalist ved Udenrigsministeriets Presseenhed, Dagbladet Børsen. Fokusområder: Internationale relationer, EU, erhvervsjournalistik og virksomheder i hans arbejds- og studi…

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere