Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn

Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.

I IDA's undersøgelse er der 7 procent, som svarer, at man ikke må tale om løn på deres arbejdsplads. Det er ulovligt, fortæller Malene Matthison-Hansen. PR-foto. .

22.09.2023

CSR.dk

Når snakken på arbejdspladsen falder på, hvad man får i løn, så er det de yngste på arbejdsmarkedet mellem 18 og 34 år, der er mest snakkesalige.

Til gengæld er de ældre kolleger mellem 50 og 70 år mere tilbøjelige til at holde lønsedlen tæt til kroppen. Det viser en ny befolkningsundersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for IDA blandt 980 erhvervsaktive danskere.

Samlet set svarer 54 procent, at de taler med deres kolleger om løn i et eller andet omfang, mens 45 procent slet ikke taler om løn. For de 18-34-åriges vedkommende er det omtrent 7 ud af 10, der deler deres lønforhold med kollegerne, mens det samme kun gør sig gældende for 41 procent af de 50-70-årige.

Læs også: Barsel med løn skal være en rettighed

Malene Matthison-Hansen, formand for Ansattes Råd i IDA, mener, at de yngres tilgang til åbenhed om løn lover godt for fremtiden.

”Det er gode nyheder. Det kan forhåbentligt medvirke til at rokke ved kulturen på de allermest forstokkede arbejdspladser, så åbenhed om løn bliver en selvfølge. Uden transparens omkring løndannelsen og viden om, hvad dine kolleger får, og hvorfor lønstigningerne falder, som de gør, så går man ind i et mørkekammer ved lønforhandlingen. Er der ingen gennemsigtighed, sidder chefen med alle kortene på hånden, mens du som medarbejder er bagud fra lønsamtalens start,” siger hun.

Alle må tale om løn
Undersøgelsen viser også, at 7 procent arbejder på en arbejdsplads, hvor der ligefrem er formuleret regler, som forbyder medarbejderne at tale om løn. Det er i strid med ligelønsloven.

Flere end hver femte svarer også, at det bliver set som upassende at tale om løn på deres arbejdsplads.

”Det er og bliver en myte, at dine lønforhold er en fortrolig aftale mellem dig og din arbejdsgiver. Ifølge ligelønsloven må du gerne dele dine lønoplysninger med dine kolleger. IDA’s juridiske rådgivning ser af og til sager, hvor arbejdsgivere skriver fortrolighedsklausuler ind i ansættelseskontrakter. Men det er altså ulovligt. Ingen arbejdsgiver kan forlange, at du skal tie stille, når samtalen falder på din løn,” siger Malene Matthison-Hansen.

Direktiv gør op med hemmelighedskræmmeriet
Tidligere i år blev et EU-direktiv om løngennemsigtighed forhandlet på plads, og det skal være implementeret i dansk lovgivning senest i 2026.

Direktivet, som IDA bakker op om, vil blandt andet betyde, at alle virksomheder skal udarbejde en beskrivelse af de objektive kønsneutrale kriterier, som ligger til grund for løndannelsen. Og medarbejdere kan forlange at se disse kriterier samt statistik for gennemsnitslønninger opgjort på køn for de medarbejdere, som udfører samme arbejde eller arbejde af samme værdi.

Direktivet indeholder også forpligtelser overfor jobansøgere. Ansøgere får ret til information om startlønnen eller spændet i lønninger baseret på objektive kønsneutrale kriterier for den pågældende stilling.

Læs også: Debat: Vær’ frontløber forud for EU’s ligelønskrav

Derudover bliver det forbudt for virksomheder at spørge om ansøgerens nuværende løn eller løn i tidligere ansættelser.

”Uanset om en arbejdsgiver eller en kollega er tilhænger af åbenhed om løn eller ej, så er der lovgivning på vej, som kommer til at gøre op med hemmelighedskræmmeriet. Og vi ser gerne, at direktivet implementeres i dansk lovgivning hurtigere end i 2026,” siger Malene Matthison-Hansen og fortsætter:

”Uanset hvad, så kan man lige så godt komme i gang med at indrette sig efter de nye tider. Vi bakker helhjertet op om direktivet om løngennemsigtighed, for åbenhed om løn er uden sammenligning et af de bedste værktøjer til at bekæmpe uligeløn. Der er fortsat alt for meget tys-tys om løn på alt for mange arbejdspladser, og de sikre tabere er lønmodtagerne.”

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Ny forskning afdækker arbejdsulykker på certificerede arbejdspladser

18.02.2025CABI

Sponseret

Arbejder du i en mindre eller mellemstor virksomhed? Så er ESG også aktuelt for jer

13.02.2025Dagrofa aps

Sponseret

Dagrofa Foodservice har for første gang doneret 50.000 måltider til hjemløse på et år

03.02.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Ny kønsbalancelov og ophævelse af ÅRL § 99 b: Hvad betyder det for kønsfordelingen i din virksomhed?

03.02.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Medarbejderinvolvering og ansvar er afgørende for bæredygtige landvindinger i Toms Gruppen

03.02.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

The Global Anti-Gender Movement: What can companies do?

24.01.2025CSR.dk

De superrige frygter konsekvenserne af ekstrem koncentration af rigdom og magt

20.01.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bliv klimaaktivist igennem dit kaffeforbrug.

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart