09.06.2016  |  Samfund

København med i nyt plastikinitiativ

Et nyt, treårigt samarbejde skal skabe reel forandring i verdens plastikværdikæde. Ellen MacArthur-fonden er tovholder, mens Københavns Kommune er blandt partnerne sammen med en stribe af verdens største virksomheder.

Et plastiksystem med base i den cirkulære økonomi. Sådan lyder ambitionen for det treårige initiativ, der i forrige uge blev præsenteret af Ellen MacArthur-fonden, der har netop den cirkulære tankegang som sit varemærke. The New Plastics Economy hedder samarbejdet, der udover fonden omfatter mere end 40 af de største globale virksomheder og nogle få byer.

Læs også: Nike med i Ellen MacArthur Foundation

København er blandt de byer, og slutter sig dermed til et eksklusivt selskab bestående af bl.a. Coca-Cola, L'Oréal, MARS og Unilever. Med udgangspunkt i rapporten The New Plastics Economy: Rethinking the future of plastics, der blev præsenteret under World Economic Forum årsmøde i Davos i januar, er det tanken at initiativet skal ”tage de første skridt i retning af at designe et plastiksystem baseret på den cirkulære økonomis principper”, som det hedder.

Rapporten udgjorde på mange måder den første grundige redegørelse over den internationale værdikæde for plastikpakning og fremhævede begge sider af medaljen. På den negative front står et årligt materialetab til en værdi af op mod 120 mia. dollars (godt 780 mia. kr.) og miljøpåvirkninger med en samlet regning på mindst $40 mia. (260 mia. kr.) om året, og altså et velvoksent potentiale for forbedringer.

”Dette nye initiativ skal løbe i tre år for på den måde at reflektere størrelsen på den udfordring, det er, at mobilisere en fundamental, systemisk forandring. Det skal skabe en fælles fornemmelse for, hvor vi skal hen, skabe ny innovation og flytte plastikkens værdikæde – med plastikindpakning som det første led – i retning af en positiv spiral med værdibevarelse, stærkere økonomier og bedre miljømæssige resultater”, siger Ellen MacArthur-fondens grundlægger, den tidligere britiske sejler, Dame Ellen MacArthur.

Initiativet fokuserer på fem elementer, der skal være forbundne og gensidigt forstærkende:

  • En dialogmekanisme – samlingen af ledende virksomheder og byer fra den globale værdikæde kan skabe demonstrationsprojekter og informere om de øvrige elementer
  • En global plastik protokol – plastikforpakninger, -formater og forbrugssystemer og -standarder skal gentænkes, for at skabe et økonomisk og miljømæssigt attraktivt mål
  • Innovation moon-shots – målrettede innovationsambitioner, der kan skabe systemiske forandringer og skaleres op globalt
  • Beviser – vidensgab skal lukkes ved at opbygge en økonomisk og videnskabelige bevisbase
  • Rækkevidde – der skal engageres en bred vifte af stakeholders, herunder borgere, undervisere, studerende, politiske beslutningstagere, NGO’er og industriforeninger for at redesigne et bedre system.

Læs også: Den cirkulære fremtid

Læs mere om Ellen MacArthur-fonden her.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere