25.02.2016  |  Samfund

Kaffen skal være grøn: fem initiativer til bæredygtig kaffe

Der er masser af muligheder for at reducere ressourcespild i forbindelse med kaffeproduktion og –brygning. Fem tiltag er allerede sat i værk for at skåne både miljøet og pengepungen.

Du kender den kun alt for godt. Koppen med den varme, mørke drik, der fornøjer dine smagsløg og giver din hjerne et opkvikkende energiskud. Måske havde du glæde af en kop i morges? Måske har du allerede drukket dagens første kande?

Det handler naturligvis om kaffe. Rundt om i verden bliver 1,6 millarder kopper med den nærmest helliggjorte drik indtaget hver dag. Og blot i Danmark drikker hver indbygger i gennemsnit 3-4 kopper om dagen – hvilket gør os til det fjerde mest kaffedrikkende land i verden.

Læs også: Themsens Cafe & Fristelser fylder fairtrade kaffe i kopperne

Men den statistik er ikke kun guld og grønne skove (og sorte bønner). Der er nemlig ikke meget ”grønt” over den måde kaffe bliver dyrket, produceret og behandlet på, og der er meget mere bag en kop kaffe en man måske lige går og tror.

Kaffe efterlader spor, blandt andet i form af spildevand og metanudslip, skriver mediet edie. Rundt om i verden arbejder forskere og organisationer på at vi kan nyde bæredygtig kaffe. Her er fem gode metoder, til at gøre kaffen grøn.

1. Kafferester som metandepot
Det mudderlignende kaffegrums, som er kaffebrygningens rest, virker som udgangspunkt harmløst. Men tag ikke fejl, ved deponering udleder grumset nemlig en masse CO2 samt den skadelige drivhusgas metan.

Forskere fra Ulsan National Institute of Science and Technology i Sydkorea har undersøgt problemet og fundet en oplagt og bæredygtig anvendelsesmulighed for det mørke grums. Forskerne har nemlig fundet ud af, at når kaffebønner bliver varmet op til 700-900 grader, kan de absorbere og lagre syv procent af deres egen vægt i metan på kun 24 timer.

Projektet er ”dobbelt” grønt, da det både er en nem og billig måde at lagre metan, men også en måde at få fat i den energi som gassen indeholder og bruge den til eksempelvis biobrændstof til biler.

2. Fra kaffegrums til bioenergi
Og der er mere gemt i kafferester end metandepoter.

Både den globale fødevarevirksomhed Nestlé og den britiske organisation Bio-bean har fundet en forretning i at forvandle kaffegrums til biobrændstof. Kaffegrums, der ellers ville være gået til spilde og have bidraget til flere skadelige gasser i atmosfæren.

3. Spildevand skal genbruges
Hvad mange ikke tænker over, er, at én kop kaffe kræver meget mere vand, end det der bliver hældt i koppen. Faktisk er det estimeret, at én enkelt kop kaffe har brug for 136 liter vand, for at blive til. Det er mere end fem gange så meget som én kop the kræver.

En del af det vand bliver brugt under produktionen af kaffebønner, nærmere betegnet i ”vandmølle”-processen, hvor kaffebønner bliver fjernet fra frugten.

Tilbage i 2010 lancerede et internationalt certificeringsprogram et projekt under navnet ’Energi fra kaffespildevand’ i Centralamerika.

Projektet går blandt andet ud på, at spildevandet bliver lavet om til biogas, der efterfølgende kan bruges til brændstof til landmandens husstand og arbejdsmaskiner.

4. Mindre vandforbrug
Størstedelen af de førnævnte 136 liter vand, kommer imidlertid fra skridtet før ”vandmølle”-processen, hvor de mange dråber bliver brugt til at vande selve kaffeplanten.

Nestlé undersøgte processen og kom til det resultat, at landmændene, der primært kommer fra Vietnam, i gennemsnit bruger 60 procent mere vand i tørkesæsonen end det egentlig er nødvendigt. Det satte et projekt i gang, der skulle undervise de vietnamesiske kaffeproducenter i – med få og simple redskaber – at måle hvor meget vand kaffeplanterne havde fået og om det var tid til at vande igen.

5. Bæredygtig emballage
Sidst, men ikke mindst, er kaffeindustrien som så mange andre afhængig af emballage. Og både de små maskinkapsler og smarte take-away kopper ryger lige i skraldespanden efter brug. Det er der dog flere af de store selskaber, der prøver at afhjælpe, blandt andet ved at bruge genbrugsvenlige materialer til kopperne.

En af de fødevaregiganter er McDonalds, mens en britisk plastproducent har opfundet en kompostérbar kaffekapsel som alternativ til de aluminiumsbaserede bl.a. Nestlé har gjort populære.

-CHM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere