Kaffen skal være grøn: fem initiativer til bæredygtig kaffe

Der er masser af muligheder for at reducere ressourcespild i forbindelse med kaffeproduktion og –brygning. Fem tiltag er allerede sat i værk for at skåne både miljøet og pengepungen.

Det er nok ikke lige din første tanke, når du nyder morgenkaffen, men fra plante til færdig drik er kaffen mest af alt en belastning på klimaet. Foto: flickr/Cindy Andrie..

25.02.2016

CSR.dk

Du kender den kun alt for godt. Koppen med den varme, mørke drik, der fornøjer dine smagsløg og giver din hjerne et opkvikkende energiskud. Måske havde du glæde af en kop i morges? Måske har du allerede drukket dagens første kande?

Det handler naturligvis om kaffe. Rundt om i verden bliver 1,6 millarder kopper med den nærmest helliggjorte drik indtaget hver dag. Og blot i Danmark drikker hver indbygger i gennemsnit 3-4 kopper om dagen – hvilket gør os til det fjerde mest kaffedrikkende land i verden.

Læs også: Themsens Cafe & Fristelser fylder fairtrade kaffe i kopperne

Men den statistik er ikke kun guld og grønne skove (og sorte bønner). Der er nemlig ikke meget ”grønt” over den måde kaffe bliver dyrket, produceret og behandlet på, og der er meget mere bag en kop kaffe en man måske lige går og tror.

Kaffe efterlader spor, blandt andet i form af spildevand og metanudslip, skriver mediet edie. Rundt om i verden arbejder forskere og organisationer på at vi kan nyde bæredygtig kaffe. Her er fem gode metoder, til at gøre kaffen grøn.

1. Kafferester som metandepot
Det mudderlignende kaffegrums, som er kaffebrygningens rest, virker som udgangspunkt harmløst. Men tag ikke fejl, ved deponering udleder grumset nemlig en masse CO2 samt den skadelige drivhusgas metan.

Forskere fra Ulsan National Institute of Science and Technology i Sydkorea har undersøgt problemet og fundet en oplagt og bæredygtig anvendelsesmulighed for det mørke grums. Forskerne har nemlig fundet ud af, at når kaffebønner bliver varmet op til 700-900 grader, kan de absorbere og lagre syv procent af deres egen vægt i metan på kun 24 timer.

Projektet er ”dobbelt” grønt, da det både er en nem og billig måde at lagre metan, men også en måde at få fat i den energi som gassen indeholder og bruge den til eksempelvis biobrændstof til biler.

2. Fra kaffegrums til bioenergi
Og der er mere gemt i kafferester end metandepoter.

Både den globale fødevarevirksomhed Nestlé og den britiske organisation Bio-bean har fundet en forretning i at forvandle kaffegrums til biobrændstof. Kaffegrums, der ellers ville være gået til spilde og have bidraget til flere skadelige gasser i atmosfæren.

3. Spildevand skal genbruges
Hvad mange ikke tænker over, er, at én kop kaffe kræver meget mere vand, end det der bliver hældt i koppen. Faktisk er det estimeret, at én enkelt kop kaffe har brug for 136 liter vand, for at blive til. Det er mere end fem gange så meget som én kop the kræver.

En del af det vand bliver brugt under produktionen af kaffebønner, nærmere betegnet i ”vandmølle”-processen, hvor kaffebønner bliver fjernet fra frugten.

Tilbage i 2010 lancerede et internationalt certificeringsprogram et projekt under navnet ’Energi fra kaffespildevand’ i Centralamerika.

Projektet går blandt andet ud på, at spildevandet bliver lavet om til biogas, der efterfølgende kan bruges til brændstof til landmandens husstand og arbejdsmaskiner.

4. Mindre vandforbrug
Størstedelen af de førnævnte 136 liter vand, kommer imidlertid fra skridtet før ”vandmølle”-processen, hvor de mange dråber bliver brugt til at vande selve kaffeplanten.

Nestlé undersøgte processen og kom til det resultat, at landmændene, der primært kommer fra Vietnam, i gennemsnit bruger 60 procent mere vand i tørkesæsonen end det egentlig er nødvendigt. Det satte et projekt i gang, der skulle undervise de vietnamesiske kaffeproducenter i – med få og simple redskaber – at måle hvor meget vand kaffeplanterne havde fået og om det var tid til at vande igen.

5. Bæredygtig emballage
Sidst, men ikke mindst, er kaffeindustrien som så mange andre afhængig af emballage. Og både de små maskinkapsler og smarte take-away kopper ryger lige i skraldespanden efter brug. Det er der dog flere af de store selskaber, der prøver at afhjælpe, blandt andet ved at bruge genbrugsvenlige materialer til kopperne.

En af de fødevaregiganter er McDonalds, mens en britisk plastproducent har opfundet en kompostérbar kaffekapsel som alternativ til de aluminiumsbaserede bl.a. Nestlé har gjort populære.

-CHM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online