Landsretten skal afgøre, om Lynetteholm skal sættes på pause

I centrum for diskussionen om Lynetteholm ligger en bekymring, som Foreningen Klimabevægelsen i Danmark har rejst vedrørende blokering for tilløb af saltvand via Kongedybet til Østersøen.

Ifølge Klimabevægelsen er det en sejr, at sagen har fået principiel betydning. Foto: Klimabevægelsen i Danmark..

23.06.2023

CSR.dk

Foreningen Klimabevægelsen i Danmark har anlagt en retssag mod både den danske regering og udviklingsselskabet By & Havn med det mål at få det kontroversielle infrastrukturprojekt Lynetteholm stoppet.

Det har nu resulteret i, at Landsretten til december skal tage stilling til, om projektet skal sættes på pause, mens sagen behandles.

Ifølge foreningen har man allerede opnået en sejr, da Landsretten med sagen har besluttet, at den har såkaldt principiel betydning.

Læs også: ITD: Lynetteholmen kan blive tung transports startskud til grøn omstilling

"Den kan blive afgørende for, hvordan infrastrukturprojekter vil blive udviklet i fremtiden. Domstolenes afgørelser i denne retssag vil danne præcedens og have vidtrækkende konsekvenser for kommende projekter. Den kan blive afgørende for fremtidens tilgang til bæredygtig og miljømæssigt ansvarlig infrastrukturudvikling," lyder det i en pressemeddelelse.

Under sagen argumenteres der for, at Lynetteholm-projektet, hvis det får lov til at fortsætte uhindret, kan forstyrre den balancen i Østersøens marine økosystem. Hvis balancen forstyrres, vil der ifølge Klimabevægelsen blive udløst store mængder CO2 fra dødt ålegræs, hvilket vil påvirke klimaet negativt.

"Vi mener, at både regeringen og udviklingsselskabet By & Havn har et ansvar for at sikre en bæredygtig og ansvarlig udvikling af København og Danmark. Begge parter skal tage hensyn til de miljømæssige konsekvenser og sikre, at saltvandstrømmen gennem Kongedybet får lov at være i fred, og at de hårfine balancer i Østersøen beskyttes," siger Frederik Roland Sandby, sekretariatsleder i Klimabevægelsen.

Læs også: Skibsscrubbere sikrer renere luft, men forurener havet i stedet

De kommende retsmøder vil også fungere som platform for en undersøgelse af de bekymringer, der er fremlagt af Klimabevægelsen. Den endelige afgørelse vil først blive truffet senere, men allerede den foreløbige behandling af spørgsmålet om opsættende virkning, giver mulighed for at præsentere vigtige beviser for offentligheden, mener foreningens advokat Eskil Nielsen.

"Vi ser frem til nu at få mulighed for at fremlægge synspunkterne om vandgennemstrømningen til Østersøen for landsretten. Det giver sig selv, at det er en sag, der kan få enorm betydning. Er det i orden at ændre på vandgennemstrømningen til Østersøen uden at høre de andre lande om deres mening? Hverken med Øresundsforbindelsen, Storebælt eller Femern måtte man ændre vandgennemstrømningen. Det bliver interessant at se, hvordan landsretten ser på, at man gør det lige præcis for Lynetteholm uden at høre de andre Østersølande," siger han.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

5 gode grunde til at fortsætte med ESG

24.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Retorisk Lederskab

21.03.2025CSR.dk

Veksler klimapoint til flyrejser: SAS anklages for grov greenwashing

25.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

S3: Fra filantropi til strategi gennem partnerskab

10.02.2025Denteks A/S

Sponseret

Danske hoteller skal være mere omkostningseffektive end nabolandene for at tjene på erhvervsturisme

22.01.2025CSR.dk

Forbrugerombudsmanden politianmelder flyselskabet KLM for vildledende udsagn om bæredygtighed

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle