Landsretten skal afgøre, om Lynetteholm skal sættes på pause
I centrum for diskussionen om Lynetteholm ligger en bekymring, som Foreningen Klimabevægelsen i Danmark har rejst vedrørende blokering for tilløb af saltvand via Kongedybet til Østersøen.
Foreningen Klimabevægelsen i Danmark har anlagt en retssag mod både den danske regering og udviklingsselskabet By & Havn med det mål at få det kontroversielle infrastrukturprojekt Lynetteholm stoppet.
Det har nu resulteret i, at Landsretten til december skal tage stilling til, om projektet skal sættes på pause, mens sagen behandles.
Ifølge foreningen har man allerede opnået en sejr, da Landsretten med sagen har besluttet, at den har såkaldt principiel betydning.
Læs også: ITD: Lynetteholmen kan blive tung transports startskud til grøn omstilling
"Den kan blive afgørende for, hvordan infrastrukturprojekter vil blive udviklet i fremtiden. Domstolenes afgørelser i denne retssag vil danne præcedens og have vidtrækkende konsekvenser for kommende projekter. Den kan blive afgørende for fremtidens tilgang til bæredygtig og miljømæssigt ansvarlig infrastrukturudvikling," lyder det i en pressemeddelelse.
Under sagen argumenteres der for, at Lynetteholm-projektet, hvis det får lov til at fortsætte uhindret, kan forstyrre den balancen i Østersøens marine økosystem. Hvis balancen forstyrres, vil der ifølge Klimabevægelsen blive udløst store mængder CO2 fra dødt ålegræs, hvilket vil påvirke klimaet negativt.
"Vi mener, at både regeringen og udviklingsselskabet By & Havn har et ansvar for at sikre en bæredygtig og ansvarlig udvikling af København og Danmark. Begge parter skal tage hensyn til de miljømæssige konsekvenser og sikre, at saltvandstrømmen gennem Kongedybet får lov at være i fred, og at de hårfine balancer i Østersøen beskyttes," siger Frederik Roland Sandby, sekretariatsleder i Klimabevægelsen.
Læs også: Skibsscrubbere sikrer renere luft, men forurener havet i stedet
De kommende retsmøder vil også fungere som platform for en undersøgelse af de bekymringer, der er fremlagt af Klimabevægelsen. Den endelige afgørelse vil først blive truffet senere, men allerede den foreløbige behandling af spørgsmålet om opsættende virkning, giver mulighed for at præsentere vigtige beviser for offentligheden, mener foreningens advokat Eskil Nielsen.
"Vi ser frem til nu at få mulighed for at fremlægge synspunkterne om vandgennemstrømningen til Østersøen for landsretten. Det giver sig selv, at det er en sag, der kan få enorm betydning. Er det i orden at ændre på vandgennemstrømningen til Østersøen uden at høre de andre lande om deres mening? Hverken med Øresundsforbindelsen, Storebælt eller Femern måtte man ændre vandgennemstrømningen. Det bliver interessant at se, hvordan landsretten ser på, at man gør det lige præcis for Lynetteholm uden at høre de andre Østersølande," siger han.
- HCL