Mærsk er godt på vej til at udrydde hverdagskorruption

På et enkelt år har Mærsk skåret gevaldigt ned på mængden af faciliteringsbetalinger til lokale toldere og havnemyndigheder verden over. Hos Maersk Line er den såkaldte ’smørelse’ faldet med 87 procent. Indsatsen sker på mange niveauer.

De A.P. Møller-Mærsk ejede selskaber Maersk Lines, Maersk Supply Services, Damco og Maersk Tankers har hver nedbragt omfanget af bestikkelse med henholdsvis 87, 82, 45 og 43 procent mellem 2015 og 2016..

23.03.2017

Clara Hennecke Mikkelsen og Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det har i mange år ikke været uvant for AP Møller Mærsks containerskibe at stikke lokale toldere og havnemyndigheder enten mad, cigaretter eller småbeløb for at komme ind og ud af havne uden problemer. Men den praksis er ved at være slut.

Mærsk har for nogle år siden sat sig for at stoppe bestikkelsen, der også kaldes smørelse, eller mere teknisk; faciliteringsbetalinger. Og nu er flere af Mærsks selskaber nået et godt stykke af vejen, skriver DR.

Fremgang men stadig kamp
I Mærsks bæredygtighedsrapport for 2016, skriver virksomheden således, at de går efter helt at udrydde de små betalinger "inden for en overskuelig fremtid". Mærsk Line oplyser, at omfanget af faciliteringsbetalinger er faldet med 87 procent fra 2015 til 2016. Det store fald på kun et år skyldes især, at man har implementeret en ny strategi, hvor der er 24-timers support tilgængelig for kaptajnerne, ligesom vidensdeling og direkte kommunikation mellem kaptajnerne er blevet udvidet. Det har betydet, at det bliver nemmere ved at sige nej til forskellige typer af offentlige og private inspektører, som besøger og skal godkende papirer og konkrete forhold på skibene, når de er i havn. 

Læs også: Mange indkøbere overser risici for korruption i forsyningskæden

Det betyder dog ikke, at personalet på Maersk Lines skibe ikke længere oplever presset fra havnemyndigheder rundt omkring i verden:

”Pas er blevet beslaglagt, der har været skænderier, trusler om bøder og arrestation af mandskabet. Så der er fortsat et meget stort pres på vores besætninger for at betale facilitation payments”, fortæller Kristin Berglund, Maersk Lines chef for anti-korruption, til DR.

Udover Mærsk Line har Mærsk Supply Services, Damco og Mærsk Tankers også nedbragt mængden af smørelse med henholdsvis 82, 45 og 43 procent. Det samlede tal for reduktion af faciliteringsbetalinger i alle Mærsk's selskaber inden for skibstransport og logistik er faldet med 59 procent på samme år. 

Samarbejde nødvendigt
Problemet med korruption og faciliterings er af et omfang og en karakter som gør, at det er næsten umuligt for en enkelt virksomhed - uanset størrelse - at udrydde problemet. Af den grund arbejder Mærsk aktivt sammen med partnere. De var f.eks. med til at stifte the Maritime Anti-Corruption Network, som har medlemmer fra hele værdikæden i skibstransport og logistik, de er aktive i en rådgivende komité, som hjælper OECD med at udvikle et projekt rettet mod reduktion af faciliteringsbetalinger i udvalgte lande. 

Læs også: Ny standard gør op med korruption 

Virksomheden er også partner i udviklingen af et kursus i anti-korruption og forretningsintegritet på World Maritime University, som er sektorens uddannelsescenter med studerende fra hele verden.  Som en del af Mærsks involvering i uddannelsen tilbyder de at være mentor for enhver af de studerende herfra, som vil starte et anti-korruptionsprojekt i deres virksomhed, region, land osv. 

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V