10.11.2015 | Medarbejder
Mange akademikere bliver mobbet
Hver tiende akademiker oplever mobning på jobbet, viser en ny undersøgelse. Værst står det til i den offentlige sektor.
Ifølge undersøgelsen er det oftest kolleger, der står bag mobningen, men i en tredjedel af tilfældene er det den nærmeste leder, der får skylden.
En ud af ti akademikere udsættes for mobning på deres arbejdsplads, fremgår det af en ny undersøgelse fra Akademikernes Centralorganisation. Det skriver ugebrevet A4.
Læs også: Hver niende dansker bliver mobbet
Ifølge undersøgelsen, der er foretaget blandt 28.000 medlemmer af medlemsorganisationerne, er det oftest kolleger, der står bag mobningen, men i en tredjedel af tilfældene er det den nærmeste leder, der får skylden.
At det står så slemt til med mobning blandt akademikere foruroliger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.
For syv år siden var mobning ikke noget, vi så eller hørte noget til, men nu får vi en del sager ind. Og når 10 procent i en sådan undersøgelse tilkendegiver, at de udsættes for mobning, er det alt for mange, siger Camilla Gregersen til Ugebrevet A4.
Hun mener, at krisen og omstruktureringer har medvirket til, at mobning har ramt akademikerkredse:
Jeg tror, det handler om de mange omstruktureringer og nedskæringer, der har fundet sted i kommuner, regioner og staten, og om den finanskrise, der ramte den private sektor. Når der er mange fyringer, sætter det arbejdsmiljøet under pres. Og hvis alle er pressede, er der ikke det overskud, der skal til for at gribe ind over for mobning og få det stoppet, før det udvikler sig til chikane, siger Camilla Gregersen.
Læs også: Ansatte mangler tid i det daglige og støtte fra chefen
Værst i den offentlige sektor
Ifølge Gitte Strandgaard, formand for Landsforeningen Voksenmobning Nej Tak!, er det ofte veluddannede lønmodtagere fra primært den offentlige sektor, der henvender sig til foreningen.
Og netop på grund af deres viden, indsigt og engagement optræder de selvstændigt og siger fra på en arbejdsplads. Dermed kan de opfattes som en trussel for andre, der eksempelvis er bange for at miste magt, position og opgaver. Og derfor skal de holdes nede, forklarer Gitte Strandgaard.
-SSM
Klima, miljø og energi

Gæster på Roskilde Festival tester ny pantstation
For at gøre det lettere for festivalgæsterne at komme af med deres tomme dåser og flasker har Dansk Retursystem opsat en pantstation på Roskilde Festival, hvor det tager under et minut at få pant for omtrent 90 dåser og flasker. Et lignende pilotprojekt testes lige nu i hele landet.
Samfund

Danske virksomheder sælger stort til FN-organisationer
Danske virksomheders salg til Unicef, FN's Flygtningehøjkommissariat og andre FN-organisationer, der arbejder med globale problemer som flygtninge, fattigdom og klima, steg med knap en milliard kroner sidste år.
Strategi & ledelse

Hummel: Vores karmaaktiviteter er god branding
Gennem blandt andet sportsaktiviteter på Roskilde Festival støtter Hummel udsatte i Libanon. De sociale initiativer styrker virksomhedens brand og er derfor en god forretning, lyder det fra sportsbrandet .
Klima, miljø og energi

Mursten af cigaretskod og bil-ædende busser
Busser, der kan køre hen over biler, næste generation af træ, glas og stål, mursten af cigaretskod samt dansende turbiner uden vinger. Fælles for de innovative projekter er, at de alle er kulstofs-fattige.
Klima, miljø og energi

3GF-erklæring skal fremme grøn omstilling
Ved sidste uges 3GF-topmøde blev der indgået en global erklæring om fremme den grønne omstilling. I erklæringen opfordrer 3GF blandt andet til et dybere samarbejde om bæredygtig anvendelse af vand i Afrika, Latinamerika og Asien.
Supply chain

Virksomheder deltager i projekt om kemiske fodspor
En lang række virksomheder har deltaget i en undersøgelse om kemiske fodspor i produkter og forsyningskæder. Projektet vil blandt andet hjælpe virksomheder med at mindske afhængigheden af farlige kemikalier.