17.05.2016 | Medarbejder
Mere sikre arbejdspladser til østeuropæiske byggefolk
Sikkerheden halter alvorligt på byggepladser med udenlandsk arbejdskraft. 3F gennemfører nu kurser for tillidsmænd og arbejdsmiljørepræsentanter.
Fagbevægelsen begyndt at uddanne herboende østeuropæiske arbejdsmænd og håndværkere. De første 13 polske tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter har netop været på kursus og er blevet undervist i, hvordan man reagerer på farlige forhold. Det skriver Avisen.dk.
Indsatsen sker på en alvorlig baggrund, fortæller Freddy Ridderhaugen, kursusleder, formand for Byggefagenes Sikkerheds- og arbejdsmiljøudvalg i Storkøbenhavn og faglig sekretær i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening.
Læs også: Beregn omkostningerne ved dårligt arbejsmiljø
"Der er i høj grad brug for, at flere udlændinge bliver bevidste om deres rettigheder og lovgivningen i forhold til sikkerhed i Danmark. Nogle danskere har måske hørt om, hvordan arbejdere fra Asien arbejder under slavelignende og farlige forhold i den rige ørkenstat Dubai. Vi kan pege på flere byggepladser i Danmark, hvor sikkerheden er lige så dårlig som i Dubai. Og hvor østeuropæiske arbejdere mangler viden og redskaber til at kunne reagere. Der sker også forholdsvis flere dødsulykker og andre alvorlige ulykker for østeuropæere sammenlignet med danskere," siger han.
Frygt og manglende viden
Freddy Ridderhaugen fra 3F peger på arbejdsgiverne som de største syndere, når det gælder dårligt arbejdsmiljø.
"Sikkerheden er især arbejdsgivernes ansvar, og her er der nogle, som svigter i høj grad. Nogle arbejdsgivere har sågar en 'brug og smid væk holdning' til østeuropæerne. Hvis de kommer til skade eller brokker sig, finder man bare nogle andre østeuropæere til jobbet," siger Freddy Ridderhaugen til Avisen.dk.
Men i følge Marcin Kolarski, som er kranfører og tillidsmand for 20 andre på metrobyggeriet og deltager på det første kursus, er det ikke kun frygten for at blive fyret, hvis man påpeger problemer med sikkerheden, som afholder de østeuropæiske bygningsarbejdere fra at overholde forskrifterne:
"Polakkernes viden om sikkerhed er generelt mange, mange år bagud. Og nogle gider ikke tage de påkrævede forholdsregler, fordi det gør arbejdet mere besværligt," fortæller han.
En lille forbedring
Arbejdstilsynet bekræfter, at der er byggepladser med udenlandsk arbejdskraft, hvor håndværkerne arbejder under farlige forhold. På et felt er der dog sket en lille forbedring over årene.
"Før i tiden når vi mødte op en byggeplads med polakker, så skete det jævnligt, at de løb væk fra pladsen. I dag ved mange af dem godt ved, at vi er til at snakke med, og derfor bliver der og tager dialogen," fortæller Flemming Overby fra Arbejdstilsynet.
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.