17.05.2016  |  Medarbejder

Mere sikre arbejdspladser til østeuropæiske byggefolk

Sikkerheden halter alvorligt på byggepladser med udenlandsk arbejdskraft. 3F gennemfører nu kurser for tillidsmænd og arbejdsmiljørepræsentanter.

Fagbevægelsen begyndt at uddanne herboende østeuropæiske arbejdsmænd og håndværkere. De første 13 polske tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter har netop været på kursus og er blevet undervist i, hvordan man reagerer på farlige forhold. Det skriver Avisen.dk.

Indsatsen sker på en alvorlig baggrund, fortæller Freddy Ridderhaugen, kursusleder, formand for Byggefagenes Sikkerheds- og arbejdsmiljøudvalg i Storkøbenhavn og faglig sekretær i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening.

Læs også: Beregn omkostningerne ved dårligt arbejsmiljø

"Der er i høj grad brug for, at flere udlændinge bliver bevidste om deres rettigheder og lovgivningen i forhold til sikkerhed i Danmark. Nogle danskere har måske hørt om, hvordan arbejdere fra Asien arbejder under slavelignende og farlige forhold i den rige ørkenstat Dubai. Vi kan pege på flere byggepladser i Danmark, hvor sikkerheden er lige så dårlig som i Dubai. Og hvor østeuropæiske arbejdere mangler viden og redskaber til at kunne reagere. Der sker også forholdsvis flere dødsulykker og andre alvorlige ulykker for østeuropæere sammenlignet med danskere," siger han. 

Frygt og manglende viden
Freddy Ridderhaugen fra 3F peger på arbejdsgiverne som de største syndere, når det gælder dårligt arbejdsmiljø.

"Sikkerheden er især arbejdsgivernes ansvar, og her er der nogle, som svigter i høj grad. Nogle arbejdsgivere har sågar en 'brug og smid væk holdning' til østeuropæerne. Hvis de kommer til skade eller brokker sig, finder man bare nogle andre østeuropæere til jobbet," siger Freddy Ridderhaugen til Avisen.dk.

Men i følge Marcin Kolarski, som er kranfører og tillidsmand for 20 andre på metrobyggeriet og deltager på det første kursus, er det ikke kun frygten for at blive fyret, hvis man påpeger problemer med sikkerheden, som afholder de østeuropæiske bygningsarbejdere fra at overholde forskrifterne: 

"Polakkernes viden om sikkerhed er generelt mange, mange år bagud. Og nogle gider ikke tage de påkrævede forholdsregler, fordi det gør arbejdet mere besværligt," fortæller han.

En lille forbedring
Arbejdstilsynet bekræfter, at der er byggepladser med udenlandsk arbejdskraft, hvor håndværkerne arbejder under farlige forhold. På et felt er der dog sket en lille forbedring over årene.

"Før i tiden når vi mødte op en byggeplads med polakker, så skete det jævnligt, at de løb væk fra pladsen. I dag ved mange af dem godt ved, at vi er til at snakke med, og derfor bliver der og tager dialogen," fortæller Flemming Overby fra Arbejdstilsynet. 

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere