Modebranchen øger fokus på bæredygtighed, men det går stadig for langsomt, viser undersøgelse.

En ny undersøgelse fortaget af DM&T afslører, at modebranchen som helhed prioriterer bæredygtighed i højere og højere grad, men hovedfokus ligger stadig på produktet, mens de cirkulære forretningsmodeller halter gevaldigt bagefter.

13.04.2022

CSR.dk

Brancheforeningen Dansk Mode & Textil (DM&T) har for andet år i træk taget pulsen på den danske modebranches arbejde med bæredygtighed i en omfattende rapport. Rapporten er blevet til i samarbejde med CBS og det Kongelige Akademi.

Det skriver DM&T på deres hjemmeside.

Overordnet viser rapporten, at branchen som helhed er godt i gang, men at der skal accelereres kraftigt, hvis virksomhederne skal kunne leve op til kravene i EU’s tekstilstrategi, der blev sendt på gaden for få uger siden. 

”Branchen er allerede i gang med gode initiativer, men der er samtidig behov for, at vi bygger videre på dem, og tager endnu større skridt mod de cirkulære løsninger, hvis vi skal være på omgangshøjde med EU’s tekstilstrategi. Det betyder blandt andet, vi som branche i endnu højere grad skal blive skarpere på cirkularitet allerede fra designfasen og begynde at tænke i alternative og supplerende forretningsmodeller,” siger CSR- og bæredygtighedschef i DM&T Marie Busck, som er blandt forfatterne til rapporten.

Det er særligt de cirkulære forretningsmodeller, som virksomhederne skal have øget fokus på, da det er et område der fylder meget i EU’s tekstilstrategi og samtidig et område som virksomhederne kun er i den spæde opstart med. Det viser DM&Ts undersøgelse.

Læs også: Secondhandmode rammer børsen i Sverige

Kun 10 procent af de adspurgte virksomheder arbejder med gensalgsplatforme, otte procent tilbyder kunderne at indlevere brugte produkter og 18 procent tilbyder reparation. I stedet ligger hovedfokus på at designe tidsløse og holdbare produkter (68 procent) og at vejlede kunderne i vedligehold af produkterne (66 procent).

I det hele taget fortæller undersøgelsen, at det fortsat er produktet, der er i fokus. Det kommer til udtryk i at bæredygtige materialevalg og produktcertificeringer er nogle af undersøgelsens absolutte højdespringere. Det begrundes med, at det er områder, som kunderne i høj grad efterspørger. Hele 76 procent af virksomhederne fortæller at produktcertificeringer er deres kunders største krav på bæredygtighedsområdet.

Her savner Marie Busck en mere holistisk tilgang til bæredygtighedsindsatsen. Der er intet galt i at fokusere på produkterne, men det kan ikke stå alene, understreger hun.

At bæredygtighed er rykket længere op på virksomhedernes agenda, viser undersøgelsen dog tydeligt. Langt størstedelen af respondenterne oplever opbakning fra ledelsen og der er ligeledes sket en markant fremgang i antallet af virksomheder med en person dedikeret til CSR-/bæredygtighedsindsatsen. I 2020 lå tallet på 51 men er steget til 61 procent i 2021.

Hele rapporten kan læses her

- MTN

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V