Modeindustrien: Cirkulære forretningsmodeller som leje og genanvendelse kan være mere CO2-tunge end at smide tøjet ud

Det koster mere CO2 at leje tøj end at købe det og smide det ud, viser et nyt finsk studie.

22.07.2021

CSR.dk

Modevirksomheder prøver fortsat at overbevise os om, at deres forretningsmodeller er bæredygtige. Forretningsmodeller der indeholder genanvendelse og leje udråbes ofte som miljøvenlige, men er faktisk ikke så bæredygtige, som vi går og tror, viser et nyt studie.

Det skriver Fast Company.

I den finske undersøgelse sammenligner en række forskerne de CO2-udledninger, der er forbundet med fem forskellige måder at eje og bortskaffe tøj på, herunder blandt andet videresalg, genanvendelse og leje. I hvert scenarie beregnede de CO2-belastningen i hele produktets livstid, det vil sige alt fra fremstilling og transport til vask og bortskaffelse.

Her fandt man ud af at leje genererede den største mængde CO2 på grund af al transporten. Faktisk fandt undersøgelsen, at det er bedre, set ud fra et klimaperspektiv, at købe jeans, bruge dem og smide dem væk.

Anna Härri, medforfatter af studiet og kandidatstuderende i afdelingen for bæredygtighedsvidenskab ved LUT University understreger dog, at det største problem forbundet med leje er, at konceptet er baseret på ideen om at følge de nyeste tendenser. Uanset hvordan du prøver at følge tendenserne indenfor mode, enten ved at købe fast fashion eller leje, er resultatet aldrig bæredygtigt. ”At købe mindre tøj og bruge det flere gange er det stik-modsatte af fast fashion,” siger hun. "For at modeindustrien skal blive mere bæredygtig, skal både forbrugere og mærker bevæge sig væk fra hele konceptet med fast fashion”.

Læs også: Hvad gør en fast fashion-virksomhed interessant for en investor?

Denne konklusion er da også den primære forbundet med undersøgelsen: Den mest bæredygtige måde at forbruge mode på, er at købe færre ting og bruge dem så længe som muligt. Hvis der er mere liv i tøjet, skal du videresælge det.

Genanvendelse
Også genanvendelse havde en høj klimapåvirkning ifølge undersøgelsen, fordi industrielle genbrugsprocesser genererer relativt store mængder CO2.

En vigtig pointe er, at genanvendelse skal betragtes som den sidste udvej for et stykke tøj, når det først er blevet brugt hundredevis af gange og ikke længere er egnet til brug. Det bør ikke benyttes som en metode til at retfærdiggøre at tøj kun bruges få gange før det bortskaffes.

Læs også: Nyt innovationssamarbejde har gamechanger-potentiale

”Genanvendelse er en vigtig del af en bæredygtig fremtid,” siger Anna Härri. ”Vi opfordrer virksomheder til at fortsætte med at investere i det. Men det kan ikke erstatte at reducere forbruget”.

Anna Härri understreger desuden, at fordelene ved genanvendelse i første omgang afhænger af det materiale, du genanvender. Beregningerne i denne undersøgelse var baseret på et par jeans lavet af bomuld. Dyrkning af bomuld producerer ikke meget CO2, så genanvendelse af bomuld kan faktisk have en højere klimapåvirkning end høst af ny bomuld. Syntetiske fibre - som nylon og polyester – er fremstillet af olie og kræver store mængder CO2 at producere. Så her kan det kan give god mening med genanvendelse i stedet for at udvinde olie for at skabe tekstilerne fra bunden.

Læs også: BESTSELLER INVESTERER I TEKSTIL-TIL-TEKSTIL TEKNOLOGI

Cirkulær økonomi har længe været et buzzword i modeindustrien – båret frem af blandt andet organisationer som Ellen MacArthur Foundation.

Et cirkulært system er det modsatte af vores nuværende lineære system med at købe tøj, bruge det og derefter bortskaffe det. I stedet indebærer det, at tøjet cirkulerer længere i økonomien ved at det bruges længere og derefter sendes videre til en anden forbruger. Derefter, i slutningen af et produktets liv, genanvendes tøjet til at fremstille nyt tøj, hvilket betyder, at modevirksomhederne ikke behøver at udvinde nye ressourcer for at skabe nyt tøj.

Mange virksomheder benytter dog kun elementer af de cirkulære principper, men markedsfører sig som værende bæredygtige, hvilket er en problematisk tendens.

Læs ogsåPodcast: Bæredygtighed, buzzwords og greenwashing

Hele undersøgelsen kan læses her

- MTN

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K