Modeindustrien: Cirkulære forretningsmodeller som leje og genanvendelse kan være mere CO2-tunge end at smide tøjet ud

Det koster mere CO2 at leje tøj end at købe det og smide det ud, viser et nyt finsk studie.

22.07.2021

CSR.dk

Modevirksomheder prøver fortsat at overbevise os om, at deres forretningsmodeller er bæredygtige. Forretningsmodeller der indeholder genanvendelse og leje udråbes ofte som miljøvenlige, men er faktisk ikke så bæredygtige, som vi går og tror, viser et nyt studie.

Det skriver Fast Company.

I den finske undersøgelse sammenligner en række forskerne de CO2-udledninger, der er forbundet med fem forskellige måder at eje og bortskaffe tøj på, herunder blandt andet videresalg, genanvendelse og leje. I hvert scenarie beregnede de CO2-belastningen i hele produktets livstid, det vil sige alt fra fremstilling og transport til vask og bortskaffelse.

Her fandt man ud af at leje genererede den største mængde CO2 på grund af al transporten. Faktisk fandt undersøgelsen, at det er bedre, set ud fra et klimaperspektiv, at købe jeans, bruge dem og smide dem væk.

Anna Härri, medforfatter af studiet og kandidatstuderende i afdelingen for bæredygtighedsvidenskab ved LUT University understreger dog, at det største problem forbundet med leje er, at konceptet er baseret på ideen om at følge de nyeste tendenser. Uanset hvordan du prøver at følge tendenserne indenfor mode, enten ved at købe fast fashion eller leje, er resultatet aldrig bæredygtigt. ”At købe mindre tøj og bruge det flere gange er det stik-modsatte af fast fashion,” siger hun. "For at modeindustrien skal blive mere bæredygtig, skal både forbrugere og mærker bevæge sig væk fra hele konceptet med fast fashion”.

Læs også: Hvad gør en fast fashion-virksomhed interessant for en investor?

Denne konklusion er da også den primære forbundet med undersøgelsen: Den mest bæredygtige måde at forbruge mode på, er at købe færre ting og bruge dem så længe som muligt. Hvis der er mere liv i tøjet, skal du videresælge det.

Genanvendelse
Også genanvendelse havde en høj klimapåvirkning ifølge undersøgelsen, fordi industrielle genbrugsprocesser genererer relativt store mængder CO2.

En vigtig pointe er, at genanvendelse skal betragtes som den sidste udvej for et stykke tøj, når det først er blevet brugt hundredevis af gange og ikke længere er egnet til brug. Det bør ikke benyttes som en metode til at retfærdiggøre at tøj kun bruges få gange før det bortskaffes.

Læs også: Nyt innovationssamarbejde har gamechanger-potentiale

”Genanvendelse er en vigtig del af en bæredygtig fremtid,” siger Anna Härri. ”Vi opfordrer virksomheder til at fortsætte med at investere i det. Men det kan ikke erstatte at reducere forbruget”.

Anna Härri understreger desuden, at fordelene ved genanvendelse i første omgang afhænger af det materiale, du genanvender. Beregningerne i denne undersøgelse var baseret på et par jeans lavet af bomuld. Dyrkning af bomuld producerer ikke meget CO2, så genanvendelse af bomuld kan faktisk have en højere klimapåvirkning end høst af ny bomuld. Syntetiske fibre - som nylon og polyester – er fremstillet af olie og kræver store mængder CO2 at producere. Så her kan det kan give god mening med genanvendelse i stedet for at udvinde olie for at skabe tekstilerne fra bunden.

Læs også: BESTSELLER INVESTERER I TEKSTIL-TIL-TEKSTIL TEKNOLOGI

Cirkulær økonomi har længe været et buzzword i modeindustrien – båret frem af blandt andet organisationer som Ellen MacArthur Foundation.

Et cirkulært system er det modsatte af vores nuværende lineære system med at købe tøj, bruge det og derefter bortskaffe det. I stedet indebærer det, at tøjet cirkulerer længere i økonomien ved at det bruges længere og derefter sendes videre til en anden forbruger. Derefter, i slutningen af et produktets liv, genanvendes tøjet til at fremstille nyt tøj, hvilket betyder, at modevirksomhederne ikke behøver at udvinde nye ressourcer for at skabe nyt tøj.

Mange virksomheder benytter dog kun elementer af de cirkulære principper, men markedsfører sig som værende bæredygtige, hvilket er en problematisk tendens.

Læs ogsåPodcast: Bæredygtighed, buzzwords og greenwashing

Hele undersøgelsen kan læses her

- MTN

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V