Naturorganisation: Bestanden af dyr er katastrofalt lav

WWF's omfattende rapport om klodens tilstand afslører dyster udvikling for bestanden af vilde dyr, der fortsætter med at falde i et katastrofalt tempo. WWF Verdensnaturfonden opfordrer til politisk handling til naturens internationale topmøde i december.

Mellem 1994 og 2019 er bestanden af østlige lavlandsgorillaer fra Den Demokratiske Republik faldet med hele 80 procent. Foto: Martin Harvey/WWF..

17.10.2022

CSR.dk

Kloden har det skidt. Og det går hårdt ud over dyrene. Det viser WWF’ Verdensnaturfondens ’Living Planet Report’, som netop er udgivet.

I rapporten har forskere undersøgt mere end 32.000 bestande af over 5.000 forskellige arter af pattedyr, fugle, fisk, krybdyr og padder, og resultatet er nedslående.

De undersøgte bestande af vilde dyr er i gennemsnit faldet med 69 procent siden 1970, og udviklingen går særlig hårdt ud over troperne.

Rapporten viser, at mellem 1970 og 2018 er de undersøgte dyrebestande i Latinamerika og Caribien i gennemsnit faldet med 94 procent.

Læs også: Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet

Og selv om vi i Danmark er langt væk fra de områder, har vi stadig medansvarlige for udviklingen, fortæller Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden:

”Vi er ekstremt bekymrede over det katastrofale fald i bestanden af vilde dyr, især i troperne. Vi står midt i en global naturkrise, og selvom naturtabet de seneste år er størst mange tusinde kilometer fra Danmark, så spiller vi danskerne faktisk en rolle i ødelæggelsen af regnskoven. Danmark er eksempelvis storimportør af soja og palmeolie, som kommer fra områder, hvor der tidligere var regnskov”, siger han.

Kritisk udvikling for gorillaer og floddelfiner
Den omfattende rapport maler derudover et tydeligt billede af, hvordan natur og vilde dyr over en bred kam taber terræn med en hastighed, der ikke er set magen til i millioner af år.

Et eksempel på, hvor grelt det står til, finder man i Den Demokratiske Republik Congo, hvor antallet af østlige lavlandsgorillaer er faldet med 80 procent mellem 1994 og 2019. Den største trussel mod gorillaerne er krybskytteri.

Et andet trist eksempel er den lyserøde floddelfin, hvor bestanden er faldet med 65 procent fra 1994 til 2016 i den brasilianske delstat Amazonas.

Det skyldes blandt andet negativ påvirkning fra fiskeri samt flere trusler mod delfinen som følge af øgede økonomiske aktiviteter.

Også i Danmark, hvor mere end 1800 arter i dag er truede, er fremtiden usikker for nogle af vores mest kendte dyrearter - eksempelvis torsken, der er næsten forsvundet fra Østersøen grundet ødelæggelse af levesteder, forurening, overfiskeri og iltsvind.

”Det har medført, at erhvervsfiskeriet er stærkt begrænset, og selv lystfiskere kun må hjemtage en enkelt torsk per dag. Det er et godt eksempel på, hvordan naturkrisen direkte påvirker vores velfærd. Halvdelen af den globale økonomi og milliarder af mennesker er direkte afhængige af naturen, og det er derfor på høje tid, vi begynder at give mere tilbage til naturen, end vi tager”, siger Bo Øksnebjerg.

En naturfokuseret Paris-aftale
Senere i år mødes verdens ledere til FN’s Biodiversitetskonference, COP15, hvor de i fællesskab skal blive enige om en ny global aftale, der skal redde verdens natur og biodiversitet, inden det er for sent. En ’Naturens Parisaftale’.

Læs også: Ny biodiversitetspilot har penge med til samarbejder

Og det er afgørende, mener Bo Øksnebjerg, at vi her tager væsentlige skridt, der giver naturen plads til at genskabe sig selv.

”I Danmark har vi allerede ødelagt det meste af vores natur, og da vores velfærd i høj grad er bygget på naturen, har vi som land også et særligt ansvar for, at der bliver sat konkrete mål og vedtaget bindende internationale aftaler, der inden 2030 kan vende tabet af biodiversitet til fremgang”, siger han og fortsætter:

”Danmark er i en positiv bevægelse, og både regeringen og EU har taget skridt mod en grønnere økonomi og en mere bæredygtig tilgang til samfundet de senere år. Danmark deltager også i COP15, og nu skal vi gøre alt, hvad vi kan for, at der globalt bliver taget beslutninger, der både kan redde verdens natur og genoprette vores egen natur, og som vi senere kan se tilbage på med stolthed og lettelse”.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V