Ny rapport: Større virksomheder gør slet ikke nok mod skovrydning
På trods af forbedringer blandt mange større virksomheder og finanshuse på verdensplan er fremskridtsraten ikke god nok, når det kommer til indsatser overfor skovrydning. En ny rapport konkluderer, at virksomhederne ikke kan imødekomme 2020-mål.
Rydning af skov er et stort klimamæssigt problem, som mange virksomheder og finanshuse på verdensplan ikke forholder sig (godt) nok til. Det konkluderer The Global Canopy Programme (GCP) på baggrund af en ny rapport.
Rapporten ’Sleeping giants of deforestation: the companies, countries and financial institutions with the power to save forests’ tager udgangspunkt i følgende spørgsmål: I hvilken grad gør de mest indflydelsesrige aktører i den globale palmeolie-, soja-, kvæg- og tømmerindustri en indsats overfor skovrydning?
Med det spørgsmål som udgangspunkt har GCP analyseret 250 virksomheder og 150 finanshuse samt 50 nationale og regionale retskredse, der indgår i ’The Forest 500’. GCP har gransket i, om disse har etableret regler overfor skovrydning, og om reglerne er stærke nok til at kunne gøre en forskel på området.
Konklusionen er, at der er tegn på forbedringer, men at fremskridtene blandt de fleste virksomheder slet ikke er gode nok. Indsatsen er således utilstrækkelig, når det kommer til mål, der er blevet sat for 2020.
Mange virksomheder har ingen regler
Rapporten udleder endvidere, at det står særligt slemt til inden for træindustrien – en industri, som selvsagt tager en stor del af skylden for skovrydninger. Her har kun 26 procent af de trælastvirksomheder, der arbejder med supply chain, regler for miljømæssige tiltag, mens blot 16 procent forpligtiger sig tilstrækkeligt indenfor netop skovrydning.
GCP kan derudover løfte sløret for, at størstedelen af virksomhederne i Forest 500 har svage eller slet ingen regler for skovrydning. Blandt de regler, der dog eksisterer, udvikler mange sig ikke hurtigt nok, de er ikke ret "robuste" og udelader nøglefaktorer.
Læs også: McDonald's lover at stoppe skovrydning i hele sin forsyningskæde
For at kunne opfylde 2020-målene skal virksomheder bl.a. lukke for smuthuller, som deres leverandører kan finde på at tage for at omgås med reglerne. Desuden skal finanshuse ikke kun etablere regler på området – de skal også kommunikere klart ud om regler og forventninger til adfærdsændringer hos klienter og investorer.
- KLZ