Nyt initiativ skal sikre mere plastikgenbrug
Plastik skal genbruges i langt højere grad end det er tilfældet i dag, og hele produktionsprocessen skal fundamentalt redesignes. Sådan lyder hovedpunkterne i et nyt initiativ fra Ellen MacArthur Fonden, der bliver lanceret på World Economic Forums årsmøde i Davos i denne uge.
For et års tid siden udgav Ellen MacArthur Fonden en rapport sammen med World Economic Forum, der forudsagde, at mængden af plastik i verdens oceaner i 2050 vil være større end mængden af fisk, målt på vægt, hvis altså udviklingen fortsætter som hidtil.
For at ændre på netop den udvikling, er de to parter gået sammen om et nyt initiativ, der skal sikre en langt højere grad af genbrug af plastik end hvad der tilfældet i dag. Rapporten, The New Plastics Economy: Catalysing action, præsenterer tre strategier for, hvordan den aktuelle genbrugsrate på beskedne 14 procent kan blive løftet til 70 procent.
- 20 procent af plastemballagen kan genbruges profitabelt ved eksempelvis at udskifte éngangsposer med nogle langtidsholdbare alternativer, eller ved at frembringe nye, innovative indpakningsløsninger med fokus på genopfyldning.
- Yderligere 50 procent kan blive genanvendt økonomisk rentabelt, hvis såvel designfasen som systemerne til håndtering af plasten efter brug bliver forbedret.
- Endelig skal der gøres en fundamental redesign- og innovationsindsats når det kommer til de mindre plastformater (miniposer, slikpapir, låg etc.), der målt på vægt udgør de resterende 30 procent af markedet, svarende til 10 mia. skraldeposer om året. Disse går ofte uden om indsamlingssystemerne og ender i naturen.
Den nye action plan bliver officielt lanceret på World Economic Forums årsmøde i Davos i denne uge, bl.a. med en session i morgen, og er en del af initiativet New Plastics Economy, som Ellen MacArthur Fonden søsatte i maj 2016. Projektet har samlet mere end 40 virksomheder og organisationer, der repræsenterer hele den globale plastikindustri, lige fra de kemiske fabrikanter over dagligvareproducenter til forhandlere og offentlige instanser.
Konkret målsætning fra Unilever
Kernepartnerne i samarbejdet er bl.a. Coca-Cola, Danone, Mars og Unilever. De har sat sig for at arbejde målrettet i retning af rapportens strategier, som Unilevers CEO, Paul Polman, kalder ”en vigtig milepæl, der kalder på konkret handling for at gribe mulighederne for redesign, innovation, genbrug og recycling. Nu er det op til os at få det gjort”, siger han videre.
Netop Unilever er en af de virksomheder, der i tråd med den nye rapports anbefalinger, har meldt en konkret målsætning ud. I 2025 sigter man således efter, at 100 procent af den plastik, koncernen bruger til emballage og indpakning, skal være fuldt ud genbrugeligt, recirkulérbart eller komposterbart.
Ifølge Paul Polman er det et skridt på vejen mod det ”ultimative mål om, at al industriens plastik er komplet cirkulært”. For at nå dertil, vil man fra Unilevers side bl.a. også ”etablere partnerskaber med regeringer og andre stakeholders, der kan understøtte udviklingen af infrastrukturen omkring indsamling og genbrug, der er essentiel i transitionen i retning af en cirkulær økonomi”.
Læs også: Marokko har forbudt plastikposer
Målsætningen lægger sig op af FN’s Udviklingsmål nr. 12 om ansvarligt forbrug og produktion, og får rosende ord med på vejen fra Ellen MacArthur selv, der peger på, at ”Unilever bidrager til en håndgribelig systemisk forandring og sender et stærkt signal til hele fast-moving consumer goods-industrien” om den tilgang der er nødvendig, for at gøre den nye plastikøkonomi til virkelighed.