Nyt partnerskab vil genanvende byggeaffald til nybyggerier

Et nyt partnerskab mellem private virksomheder og det offentlige skal skabe nye standarder for genanvendelse af byggeaffald til nybyggerier. Håbet er, at projektet kan bane vej for en dansk eksportsucces til eksempelvis Kina.

Virksomhederne RGS90, Søndergaard Nedrivning og DJ Miljø & Geoteknik har netop vundet et projekt om genanvendelse af byggeaffald. Virksomhederne har udviklet en innovativ forretningsmodel, som vil sikre genanvendelsen af nedrevne byggematerialer..

26.01.2017

CSR.dk

I Danmark har vi en høj genanvendelsesrate på byggeaffald, men vi er ikke ret gode til at genanvende affaldet og materialerne direkte i f.eks. nybyggerier. I stedet knuses affaldet og anvendes ofte som fyld til støjvolde eller underlag til veje.

Det vil et nyt projekt og samarbejde mellem private virksomheder og det offentlige nu lave om på. Samarbejdet er kommet i stand på baggrund af et offentligt udbud på 3,9 mio. kr., som klyngeorganisationen Clean står bag sammen med Amager Ressourcecenter, Kolding Kommune og Faxe Kommune. De private virksomheder, der har vundet udbuddet, er virksomhederne RGS90, Søndergaard Nedrivning og DJ Miljø & Geoteknik.

Læs også: Genbrug i erhvervsbyggeriet: De store projekter kommer

Projektet vil tage sit afsæt i de tre kommuner, København, Kolding og Faxe. Her vil partnerne afprøve nye metoder i nedrivningen af tre offentlige bygninger, så flest muligt bygningsdele bliver genanvendt. Samtidig påtager de tre offentlige aktører sig fremover et større ansvar for lokal genanvendelse ved at planlægge nedrivninger, så potentielle materialer kan gå til lokale nybyggerier.

Innovativ forretningsmodel
Projektet er baseret på den såkaldte Clean-model, som tager højde for bl.a. affaldets og byggematerialernes renhed. Tidligere har renheden nemlig været en barriere, som har forhindret genanvendelsen af affaldet.

I Faxe står man over for nedrivningen af en ungdomsklub, og i Kolding skal man rive en gammel kaserne ned. Herefter vil materialerne indgå i et større EU-projekt i Kolding Kommune, som bl.a. har til formål at finde genanvendelsesmuligheder for de nedrevne byggematerialer.

Hensigten er at sikre, at alt byggeaffald for så vidt muligt genanvendes i nærområdet, så ressourceforbruget minimeres. Affaldet vil således blive opbevaret i ressourcehoteller rundt om i landet med henblik på senere brug, hvor kommuner og aktører i byggebranchen via en online platform kan få et overblik over, hvilke materialer der er på lager.

”Projektet er en helt ny tilgang til at skabe innovative løsninger på vigtige samfundsudfordringer, som samtidig har et stort eksportpotentiale. Jeg er stolt over, at vi nu har bevist, at modellen fungerer og forhåbentlig vil blive brugt på flere andre områder”, siger Anne Dorthe Josiassen, projektleder og ansvarlig for ’Department, Environment and Smart City’ hos Clean.

Læs også: "Flere prioriterer bæredygtighed i byggeriet - men vi mangler frontløbere"

Forventningerne til projektet er høje, og håbet er, at det kan bane vejen for en dansk eksportsucces. I et land som Kina står det nemlig særligt slemt til, da landet har et særligt højt forbrug af beton til nybyggeri. Alene de sidste tre år har Kina brugt mere beton, end USA gjorde i hele det 20. århundrede.

Projektet er desuden finansieret af Grøn Omstillingsfond og Region Sjælland.

- KLZ

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V