Nyt partnerskab vil genanvende byggeaffald til nybyggerier

Et nyt partnerskab mellem private virksomheder og det offentlige skal skabe nye standarder for genanvendelse af byggeaffald til nybyggerier. Håbet er, at projektet kan bane vej for en dansk eksportsucces til eksempelvis Kina.

Virksomhederne RGS90, Søndergaard Nedrivning og DJ Miljø & Geoteknik har netop vundet et projekt om genanvendelse af byggeaffald. Virksomhederne har udviklet en innovativ forretningsmodel, som vil sikre genanvendelsen af nedrevne byggematerialer..

26.01.2017

CSR.dk

I Danmark har vi en høj genanvendelsesrate på byggeaffald, men vi er ikke ret gode til at genanvende affaldet og materialerne direkte i f.eks. nybyggerier. I stedet knuses affaldet og anvendes ofte som fyld til støjvolde eller underlag til veje.

Det vil et nyt projekt og samarbejde mellem private virksomheder og det offentlige nu lave om på. Samarbejdet er kommet i stand på baggrund af et offentligt udbud på 3,9 mio. kr., som klyngeorganisationen Clean står bag sammen med Amager Ressourcecenter, Kolding Kommune og Faxe Kommune. De private virksomheder, der har vundet udbuddet, er virksomhederne RGS90, Søndergaard Nedrivning og DJ Miljø & Geoteknik.

Læs også: Genbrug i erhvervsbyggeriet: De store projekter kommer

Projektet vil tage sit afsæt i de tre kommuner, København, Kolding og Faxe. Her vil partnerne afprøve nye metoder i nedrivningen af tre offentlige bygninger, så flest muligt bygningsdele bliver genanvendt. Samtidig påtager de tre offentlige aktører sig fremover et større ansvar for lokal genanvendelse ved at planlægge nedrivninger, så potentielle materialer kan gå til lokale nybyggerier.

Innovativ forretningsmodel
Projektet er baseret på den såkaldte Clean-model, som tager højde for bl.a. affaldets og byggematerialernes renhed. Tidligere har renheden nemlig været en barriere, som har forhindret genanvendelsen af affaldet.

I Faxe står man over for nedrivningen af en ungdomsklub, og i Kolding skal man rive en gammel kaserne ned. Herefter vil materialerne indgå i et større EU-projekt i Kolding Kommune, som bl.a. har til formål at finde genanvendelsesmuligheder for de nedrevne byggematerialer.

Hensigten er at sikre, at alt byggeaffald for så vidt muligt genanvendes i nærområdet, så ressourceforbruget minimeres. Affaldet vil således blive opbevaret i ressourcehoteller rundt om i landet med henblik på senere brug, hvor kommuner og aktører i byggebranchen via en online platform kan få et overblik over, hvilke materialer der er på lager.

”Projektet er en helt ny tilgang til at skabe innovative løsninger på vigtige samfundsudfordringer, som samtidig har et stort eksportpotentiale. Jeg er stolt over, at vi nu har bevist, at modellen fungerer og forhåbentlig vil blive brugt på flere andre områder”, siger Anne Dorthe Josiassen, projektleder og ansvarlig for ’Department, Environment and Smart City’ hos Clean.

Læs også: "Flere prioriterer bæredygtighed i byggeriet - men vi mangler frontløbere"

Forventningerne til projektet er høje, og håbet er, at det kan bane vejen for en dansk eksportsucces. I et land som Kina står det nemlig særligt slemt til, da landet har et særligt højt forbrug af beton til nybyggeri. Alene de sidste tre år har Kina brugt mere beton, end USA gjorde i hele det 20. århundrede.

Projektet er desuden finansieret af Grøn Omstillingsfond og Region Sjælland.

- KLZ

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams