26.01.2017  |  Samfund

Nyt partnerskab vil genanvende byggeaffald til nybyggerier

Et nyt partnerskab mellem private virksomheder og det offentlige skal skabe nye standarder for genanvendelse af byggeaffald til nybyggerier. Håbet er, at projektet kan bane vej for en dansk eksportsucces til eksempelvis Kina.

I Danmark har vi en høj genanvendelsesrate på byggeaffald, men vi er ikke ret gode til at genanvende affaldet og materialerne direkte i f.eks. nybyggerier. I stedet knuses affaldet og anvendes ofte som fyld til støjvolde eller underlag til veje.

Det vil et nyt projekt og samarbejde mellem private virksomheder og det offentlige nu lave om på. Samarbejdet er kommet i stand på baggrund af et offentligt udbud på 3,9 mio. kr., som klyngeorganisationen Clean står bag sammen med Amager Ressourcecenter, Kolding Kommune og Faxe Kommune. De private virksomheder, der har vundet udbuddet, er virksomhederne RGS90, Søndergaard Nedrivning og DJ Miljø & Geoteknik.

Læs også: Genbrug i erhvervsbyggeriet: De store projekter kommer

Projektet vil tage sit afsæt i de tre kommuner, København, Kolding og Faxe. Her vil partnerne afprøve nye metoder i nedrivningen af tre offentlige bygninger, så flest muligt bygningsdele bliver genanvendt. Samtidig påtager de tre offentlige aktører sig fremover et større ansvar for lokal genanvendelse ved at planlægge nedrivninger, så potentielle materialer kan gå til lokale nybyggerier.

Innovativ forretningsmodel
Projektet er baseret på den såkaldte Clean-model, som tager højde for bl.a. affaldets og byggematerialernes renhed. Tidligere har renheden nemlig været en barriere, som har forhindret genanvendelsen af affaldet.

I Faxe står man over for nedrivningen af en ungdomsklub, og i Kolding skal man rive en gammel kaserne ned. Herefter vil materialerne indgå i et større EU-projekt i Kolding Kommune, som bl.a. har til formål at finde genanvendelsesmuligheder for de nedrevne byggematerialer.

Hensigten er at sikre, at alt byggeaffald for så vidt muligt genanvendes i nærområdet, så ressourceforbruget minimeres. Affaldet vil således blive opbevaret i ressourcehoteller rundt om i landet med henblik på senere brug, hvor kommuner og aktører i byggebranchen via en online platform kan få et overblik over, hvilke materialer der er på lager.

”Projektet er en helt ny tilgang til at skabe innovative løsninger på vigtige samfundsudfordringer, som samtidig har et stort eksportpotentiale. Jeg er stolt over, at vi nu har bevist, at modellen fungerer og forhåbentlig vil blive brugt på flere andre områder”, siger Anne Dorthe Josiassen, projektleder og ansvarlig for ’Department, Environment and Smart City’ hos Clean.

Læs også: "Flere prioriterer bæredygtighed i byggeriet - men vi mangler frontløbere"

Forventningerne til projektet er høje, og håbet er, at det kan bane vejen for en dansk eksportsucces. I et land som Kina står det nemlig særligt slemt til, da landet har et særligt højt forbrug af beton til nybyggeri. Alene de sidste tre år har Kina brugt mere beton, end USA gjorde i hele det 20. århundrede.

Projektet er desuden finansieret af Grøn Omstillingsfond og Region Sjælland.

- KLZ

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere