26.01.2017 | Samfund
Nyt partnerskab vil genanvende byggeaffald til nybyggerier
Et nyt partnerskab mellem private virksomheder og det offentlige skal skabe nye standarder for genanvendelse af byggeaffald til nybyggerier. Håbet er, at projektet kan bane vej for en dansk eksportsucces til eksempelvis Kina.
Virksomhederne RGS90, Søndergaard Nedrivning og DJ Miljø & Geoteknik har netop vundet et projekt om genanvendelse af byggeaffald. Virksomhederne har udviklet en innovativ forretningsmodel, som vil sikre genanvendelsen af nedrevne byggematerialer.
I Danmark har vi en høj genanvendelsesrate på byggeaffald, men vi er ikke ret gode til at genanvende affaldet og materialerne direkte i f.eks. nybyggerier. I stedet knuses affaldet og anvendes ofte som fyld til støjvolde eller underlag til veje.
Det vil et nyt projekt og samarbejde mellem private virksomheder og det offentlige nu lave om på. Samarbejdet er kommet i stand på baggrund af et offentligt udbud på 3,9 mio. kr., som klyngeorganisationen Clean står bag sammen med Amager Ressourcecenter, Kolding Kommune og Faxe Kommune. De private virksomheder, der har vundet udbuddet, er virksomhederne RGS90, Søndergaard Nedrivning og DJ Miljø & Geoteknik.
Læs også: Genbrug i erhvervsbyggeriet: De store projekter kommer
Projektet vil tage sit afsæt i de tre kommuner, København, Kolding og Faxe. Her vil partnerne afprøve nye metoder i nedrivningen af tre offentlige bygninger, så flest muligt bygningsdele bliver genanvendt. Samtidig påtager de tre offentlige aktører sig fremover et større ansvar for lokal genanvendelse ved at planlægge nedrivninger, så potentielle materialer kan gå til lokale nybyggerier.
Innovativ forretningsmodel
Projektet er baseret på den såkaldte Clean-model, som tager højde for bl.a. affaldets og byggematerialernes renhed. Tidligere har renheden nemlig været en barriere, som har forhindret genanvendelsen af affaldet.
I Faxe står man over for nedrivningen af en ungdomsklub, og i Kolding skal man rive en gammel kaserne ned. Herefter vil materialerne indgå i et større EU-projekt i Kolding Kommune, som bl.a. har til formål at finde genanvendelsesmuligheder for de nedrevne byggematerialer.
Hensigten er at sikre, at alt byggeaffald for så vidt muligt genanvendes i nærområdet, så ressourceforbruget minimeres. Affaldet vil således blive opbevaret i ressourcehoteller rundt om i landet med henblik på senere brug, hvor kommuner og aktører i byggebranchen via en online platform kan få et overblik over, hvilke materialer der er på lager.
”Projektet er en helt ny tilgang til at skabe innovative løsninger på vigtige samfundsudfordringer, som samtidig har et stort eksportpotentiale. Jeg er stolt over, at vi nu har bevist, at modellen fungerer og forhåbentlig vil blive brugt på flere andre områder”, siger Anne Dorthe Josiassen, projektleder og ansvarlig for ’Department, Environment and Smart City’ hos Clean.
Læs også: "Flere prioriterer bæredygtighed i byggeriet - men vi mangler frontløbere"
Forventningerne til projektet er høje, og håbet er, at det kan bane vejen for en dansk eksportsucces. I et land som Kina står det nemlig særligt slemt til, da landet har et særligt højt forbrug af beton til nybyggeri. Alene de sidste tre år har Kina brugt mere beton, end USA gjorde i hele det 20. århundrede.
Projektet er desuden finansieret af Grøn Omstillingsfond og Region Sjælland.
- KLZ
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Nyt partnerskab vil bidrage med flere grønne gigawatts
Solcelle- og vindmølleparker skal have jord at stå på. Den vil et nyt partnerskab købe af landmænd og leje til energiproducenter. Og måske samtidig finde noget nyt at bruge de meget omtalte lavbundsjorde til.
Klima, miljø og energi

To projekter skal accelerere cirkulært byggeri
Det skal være nemt og sikkert for byggebranchen at vælge genbrugsmaterialer. Kvaliteten af de genbrugte materialer skal være dokumenteret. Og så skal de være langt mere tilgængelige. Nu går universiteter og byggebranche sammen i to store konsortier - udvalgt af Realdania og Innovationsfonden - for at accelerere den grønne omstilling af byggebranchen.
Samfund

Flere danskere handler brugt for at bekæmpe overforbrug
43 procent af danskerne handler brugt for at mindske overforbrug. For bare fem år siden var det tal blot 18 procent. Det meddeler Danmarks største markedsplads, DBA i det årlige genbrugsindeks, der afdækker den danske genbrugsøkonomi, vaner og tendenser.
Klima, miljø og energi

Fremtidens bygninger vil indgå positivt i vores energisystem
Om ti år vil vi tænke bygninger både mere socialt og som en konstruktiv del af vores energikredsløb. Det mener Søren Dyck-Madsen, seniorrådgiver i tænketanken CONCITO, der også hejser et flag for, at debatten om bæredygtighed ikke bliver afsporet af særinteresser.
Klima, miljø og energi

Frankrig vil forbyde indenrigs flyruter for at reducere CO2
Nedlægning af flyruter til fordel for tog vil medføre anseelige CO2-reduktioner. Men det vil også få menneskelige omkostninger i form af jobtab, mener Frankrigs socialistiske parti, PS.
Menneskerettigheder

Den grønne omstilling har sin pris
Ambitionerne om at nå Paris-aftalens mål har sat gang i de grønne løsninger, som stort set alle er afhængige af mineralske råstoffer. En industri der lider under alle former for menneskerettighedskrænkelser.