18.09.2023  |  Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal gøre Ørestad til et grønt epicenter

Flere virksomheder er gået sammen i et ambitiøst projekt om at skabe verdens første selvfinansierede og energieffektive bydel i Ørestad i København – og her spiller bydelens ejendomme en helt afgørende rolle.

På taget af Bella Center kan man snart finde et energieffektivt hav af 16.000 kvadratmeter solceller.

Bellagroup-initiativet blev annonceret allerede i februar 2023.

Men nu har det fundet ny aktualitet gennem Ørestad Innovation City Copenhagen (ØICC), som sammen med en række af Ørestadens største aktører vil skabe verdens første selvfinansierede og energieffektive bydel.

Læs også: Massivt solcelleanlæg skal monteres på taget af Bella Center

Det skal ske gennem energiløsninger og fleksible bygninger, der sikrer en bæredygtig, stabil og sikker strømforsyning og reducerer CO2-udledningen.

”ØICC har fokus på at fremme innovative, bæredygtige løsninger på energiområdet og som den første bydel i verden kan Ørestad nu blive omdannet til et energi-testcenter Vi håber, at effekten af vores forsøg vil dokumentere, at når vi løfter i flok, så kan vi opnå betydelige grønne fremskridt,” lyder det fra Sophie Bruun, sekretariatsleder hos ØICC, i en pressemeddelelse.

Og her skal Bella Centers kommende solceller fungere som en salgs reservebatterier, hvis nu der ikke er nok strøm i elnettet.

At være med i projektet giver god mening, hvis man spørger Frida-Ulrik Petersen, som er ansvarlig for responsible hospitality i Bellagroup.

“Det ene øjeblik kan vi have tusindvis af konferencegæster i huset med fuld knald på alt fra lys og wi-fi til madlavning og kaffebrygning, og det næste øjeblik er de alle væk igen, og aktiviteterne lukker ned. Derfor har vores energiforbrug store udsving. Det er interessant at se, hvordan vi kan udnytte det udsving smartere og dermed mere bæredygtigt,” siger hun til Børsen.

’The missing link’
Projektet, der går under navnet ’Energy Flexlab Ørestad, tæller også andre aktører – blandt andet TDC NET, Københavns Kommune, Salling Group, Andel Energi, Energidanmark og IBM Danmark.

De skal alle bidrage med bygninger, som kan optimere, lagre og producere vedvarende energi – og dermed bidrage til et elnet i balance.

”Forbrugsfleksibilitet er ’the missing link’ i vores rejse mod et mere vedvarende energiforbrug. Der er et stort potentiale hos energiforbrugerne, som kan hjælpe energimarkederne til at komme mere effektivt i balance. Med flexplatformen ser vi i Andel Energi, at det hul fyldes ud,” fortæller Jack Kristensen, der er funktionschef i energiselskabet, i meddelelsen.

Læs også: Royal Unibrew åbner solcellepark i Faxe

Hos Salling Group indgik man i projektet i 2022, hvor alle Netto-butikker blev koblet på forsøget. Nu vil man også teste det på de Bilka- og Føtex-butikker, der er i Ørestad.

TDC NET skal bidrage med forbrugsfleksibilitet gennem sine telecentraler. Koncernen kan reagere på ubalancer i nettet ved at slukke for sending og i stedet aktivere nødbatterier.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere