Partnerportræt: Emma er Hultafors Groups bæredygtige kronjuvel
Sikkerhedsskoene fra Emma Safety Footwear har noget helt særligt at byde på. Den passer ikke bare på brugerens fødder, men også på ressourcer og mennesker. CSR.dk har talt med Lasse Folkvardsen fra Hultafors Group.
Hvad er Hultafors Group for en virksomhed set i et bæredygtighedsperspektiv?
Hultafors Group ejer 15 virksomheder inden for værktøj, arbejdsbeklædning og beskyttelsesudstyr til håndværkere og andre medarbejdere i f.eks. bygge- og anlægsbranchen, fødevareindustrien og produktionsvirksomheder. Vi er ejet af en privat, svensk kapitalfond, der aktivt skubber på for mere bæredygtighed i alle selskaberne.
Det har bl.a. medvirket til opkøb af virksomheder for at styrke bæredygtighedskompetencerne, herunder kronen i vores bæredygtighedsjuvel, Emma Safety Footwear, som vi købte for omkring to år siden. Emma har 100% fokus på bæredygtighed og er i dag verdens eneste cirkulære sikkerhedsskomærke, hvor alle delene i Emmas sortiment kan genanvendes.
Hvilke muligheder byder et øget fokus på bæredygtighed på for jer?
Det giver nye markedsmuligheder. Kravene til bæredygtighed bliver kun større i fremtiden, og dem der går forrest, kan hurtigere udnytte nogle af de muligheder, det giver.
Mange af vores store eksisterende eller forhåbentligt kommende kunder har stort fokus på bæredygtighed, og flere er lige nu i gang med at teste vores Emma sko netop fordi de er genanvendelige. Det gør, så vidt vi kan vurdere, Emma til et oplagt valg for virksomheder, der arbejder ud fra et bæredygtigt og cirkulært koncept.
Ud over Emmas cirkulære tilgang, er der også et stort fokus på social ansvarlighed i driften af denne virksomhed. Omkring 70 procent af Emmas medarbejdere på fabrikken i Holland er ansat på særlige vilkår, fordi de lever med forskellige psykiske og fysiske handicap. Emma startede i 1930’erne som en statsejet virksomhed, der tilbød minearbejdere, der var kommet til skade, ny beskæftigelse indenfor vedligehold og produktion af sikkerhedssko. I dag er ejerskabet og behovene nogle andre, men Emma har siden 2015 desuden arbejdet på at udvikle det bæredygtige og cirkulære system, man producerer og sælger ud fra i dag.
Læs også: CSR Agendaen #9 om kunder som partnere
Hvilke rammebetingelser skal der arbejdes med, hvis I skal drive jeres bæredygtighedsarbejde længst muligt?
Vi er rigtig glade for at kunne gå forrest mht. cirkulære sikkerhedssko, men det er vigtigt, at andre følger trop og begynder at stille flere krav. Hvis vi er de eneste, der stiller bæredygtighedskrav til vores underleverandører, så vil branchen ikke udvikle sig hurtigt nok.
Vi er overbevist om, at det kræver lovgivning at nå frem til, at man kan genanvende alle sikkerhedssko på tværs af brands. Det vil kræve, at der samles mange flere sko ind, end det er tilfældet nu. I dag bliver de fleste sko sendt til forbrænding eller ender på lossepladsen. Det kan man som enkeltvirksomhed ikke ændre på. Det kræver derfor masser af forsøg og investeringer, hvis man skal opskalere genanvendelse.
Emma Safety Footwear tilbyder allerede i dag muligheden for at indsamle brugte sikkerhedssko til demontering og videre genbrug. I maj 2022 tager vi næste skridt med ny teknologi, der skal anvendes til demontering og sortering af andet brugt fodtøj.
Hvad oplever I derudover som det mest udfordrende ved at arbejde med bæredygtighed?
Det er ikke en decideret udfordring, men der skal lægges meget arbejde i at sikre ansvarlig produktion og indkøb. Det omhandler bl.a. brugen af kemikalier, dokumentation af energiforbrug, andre miljøfaktorer, de rigtige arbejdsforhold og andre emner hos vores underleverandører i forsyningskæden. Det er komplekst og tidskrævende at dokumentere ansvarlige forhold i hele kæden. Risikoen er, at man mister overblikket over nogle af leddene. Hos os begynder det med, at alle vores forsyningsled – helt fra ko til sko – skal underskrive vores Code of Conduct.
Til gengæld er det en reel udfordring, at efterspørgslen på de bæredygtige produkter stadig er lav, hvilket gør det sværere at fastholde sin plads i produktionskæderne. Dermed øges risikoen for ikke at kunne levere til kunderne. Så vi arbejder konstant på at afsøge markedet for egnede leverandører.
Vi har naturligvis også et ønske om, at efterspørgslen på netop vores cirkulære sikkerhedssko stiger, og det tror vi, at produkternes bæredygtighedsprofil kan hjælpe os med. Vi er meget stolte af at kunne tilbyde sikkerhedssko, der er 100% cirkulære og 100 procent produceret ud fra bæredygtige principper – inklusive social ansvarlighed. Det er en unik historie, som vi meget gerne deler med resten af verden.