Roskilde Festival går til kamp mod madspild

Roskilde Festival har i år indgået et samarbejde med forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad. Målsætningen er at indsamle over 30 ton god og gratis overskudsmad fra festivalens madboder.

Roskilde Festival og Stop Spild Af Mad opruster på årets festival indsatsen mod madspild. Foto: Lars Just.

01.07.2014

CSR.dk

"Samarbejdet giver os en god mulighed for både at sætte massivt fokus på madspild og samtidigt omdanne holdning til handling", siger Selina Juul, stifter af 'Stop Spild af Mad'..

På dette års Roskilde Festival har festivalen indgået et samarbejde med Danmarks største frivillige bevægelse mod madspild ”Stop Spild Af Mad”, hvilket betyder en stor udvidelse af festivalens samlede indsats mod madspild.

Stop Spild Af Mad stiller med et hold på 70 uddannede kokke og fødevarekyndige ildsjæle, der over de ni dage, festivalen forløber, indsamler, uddeler og tilbereder tonsvis af gode fødevarer, som ellers ville gå til spilde hos Roskilde Festivals mange madboder og restauranter.

Læs også: Roskilde Festival er et mekka for bæredygtige løsninger

"Vi er rigtigt glade for, at Roskilde Festival er med i kampen mod madspild. Stop Spild Af Mad har mange års erfaring med uddeling af tonsvis af god, gratis overskudsmad til en værdi af flere millioner kroner til hjemløse og socialt udsatte. Og nu er turen kommet til Roskilde Festival. Det er et samarbejde, som giver os en god mulighed for både at sætte massivt fokus på madspild og samtidigt omdanne holdning til handling”, siger årets initiativtager til samarbejdet og stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul.

Indsatsen fokuserer på tre typer af madspild, og de mange måltider og råvarer deles ud til blandt andet herberger, krisecentre, væresteder, varmestuer, centre for psykisk syge og asylcentre på Sjælland.

Læs også: Rockwool-telte succes på Roskilde Festival

Indsatsen rummer både en indsamling af ikke-tilberedte råvarer, der deles ud til modtagersteder med egne køkkener. Dertil indsamles tilberedt overskudsmad, der pakkes og videreformidles til for eksempel varmestuer uden køkkener. Og sidst men ikke mindst tilbereder Stop Spild Af Mad’s frivillige flere tusinde færdigretter af den indsamlede overskudsmad, der pakkes, fryses ned og deles ud i månederne efter festivalen.

Alle måltiderne tilberedes i professionelle køkkener, som Slagteriskolen i Roskilde stiller til rådighed for indsatsen, og foregår efter Fødevarestyrelsens retningslinjer for fødevaresikkerhed.

Fra holdning til handling
Danmarks samlede madspild estimeres til årligt at ramme svimlende 540.000 ton. En del af dette madspild finder sted hjemme hos forbrugeren. En husstand med fire personer kasserer årligt op imod 228,8 kilo gode, spiselige råvarer.

I de senere år er supermarkeder, grossister og storkøkkener blevet mere opmærksomme på det store madspild, der også eksisterer i fødevareindustrien helt bredt. Og nu opruster Roskilde Festival også sin indsats.

Læs også: Madaktivist går internationalt

”Roskilde Festival har arbejdet for at mindske madspild de sidste otte år, som en del af vores arbejde med bæredygtighed og indsatsen er hvert år blevet større. Lige op til festivalen sidste år indførte fødevareministeren regler på området i samarbejde med Fødevarestyrelsen. Så nu er det muligt at gennemføre projekter som disse med hjemmel i Fødevarestyrelsens regler. Og da Roskilde Festival gerne ville udvide vores indsats mod madspild, var det naturligt at starte et samarbejde med Stop Spild Af Mad”, forklarer madspildsansvarlig Rebekka Juliane Ilsøe fra Roskilde Festival.

Pilotprojekt for fremtidige indsatser
Med udgangspunkt i den erfaring Stop Spild Af Mad får med sig fra projektet, er det ambitionen at skabe en ny landsdækkende organisation mod madspild.

”Den nye organisation skal have til formål at afhjælpe det store madspild, der finder sted på landets festivaler, sportsbegivenheder og andre store events. Det er svært for madboderne ved store begivenheder at estimere deres salg korrekt. Derfor vil vi gerne hjælpe dem med at indsamle og uddele overskudsmaden til landets hjemløse og socialt udsatte”, udtaler Selina Juul.

- JDN

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

10.04.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Troldtekt skærper cirkulært fokus med ny bæredygtighedsafdeling

09.04.2024CSR.dk

Alle ledelsesstandarder har fået klimakrav

Jobmarked

Se alle

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus