Så kan du få overblik over ny regulering fra EU
Institut for Menneskerettigheder vil hjælpe dig med at få overblik over initiativer med betydning for menneskerettigheder og erhverv.
For to år siden skrev CSR.dk, at hvis man arbejdede med bæredygtighed og virksomheder, så var det tid til at holde godt øje med, hvad der skete i EU.
Det var helt rigtigt. For dengang som nu kan det føles som om, der hele tiden kommer forslag til ny regulering eller nyt om forslag, man allerede har hørt om. Dertil kommer de mange definitioner og standarder, man skal blive enige om for at implementere reguleringen. Der er lovforslag, høringsrunder, ekspertgrupper, fremlæggelser og vedtagelser. På et niveau hvor det er nemt at miste overblikket.
Det har Institut for Menneskerettigheder nu taget initiativ til at lave om på. I hvert fald for så vidt det gælder regulering og krav til virksomheder på menneskerettighedsområdet.
Læs også: Hvad driver den sociale dagsorden lige nu?
Instituttet har således netop udgivet en publikation, “How do the pieces fit in the puzzle? Making sense of EU regulatory initiatives related to business and human rights”. I den får man:
- Et kort resumé af hver af EU’s lovgivningsinitiativer med relation til menneskerettigheder og erhverv
- Overvejelser af hvordan og om hvert initiativ er på linje med eksisterende rammeværktøj for menneskerettigheder og erhverv, som f.eks. FN’s retningslinjer for samme og OECD’s vejledning i Responsible Business Conduct.
- Overvejelser af om hvert enkelt initiativ passer sammen med de andre initiativer – og hvad der skal gøres, hvis det ikke allerede er tilfældet.
EU-initiativer med betydning for menneskerettigheder og erhverv
Institut for Menneskerettigheder har følgende initiativer i deres oversigt:
- Sustainable Corporate Governance Initiative – som er rettet mod corporate governance reform og obligatorisk due diligence
- Corporate Sustainability Reporting Directive – som er nye krav til rapportering om virksomheder og samfundsansvar
- Sustainable Finance Disclosure Regulation – som er krav til rapportering om samfundsansvar for virksomheder I den finansielle sektor
- Green Taxonomy – som er et klassifikationssystem for bæredygtige investeringer til den finansielle sektor.
- Taxonomy Social Extension – som skal spille samme rolle for social bæredygtighed som Green Taxonomy.
- Conflict Minerals Regulation, Timber Regulation, Proposed Import Ban on Goods Produced using Forced Labour og Proposed Deforestation Regulation – som alle er import controls.
Instituttet lover desuden, at de vil opdatere publikationen jævnligt, i takt med at de enkelte initiativer udvikler sig.
Selv hvis man ikke arbejder med netop menneskerettigheder, kan man have udbytte af det systematiske overblik, der lægges for dagen. Og måske kan den inspirere til, at en anden organisation påtog sig samme opgave for miljø- og klimaområdet,
Kort og klar besked
Rapporten er tænkt som et overblik og byder derfor ikke på meget i form af konklusioner eller konkrete råd til, hvordan arbejdet med den nye regulering skal gribes an. Den konstaterer dog, at der stadig er et stykke vej igen, før alle initiativerne helt passer sammen, men at det skal tages i betragtning, at de fleste stadig er under udvikling.
Af faktaboksen til højre fremgår det, præcis hvilke reguleringsinitiativer, der er med i publikationen. De spørgsmål, publikationen svarer på, er:
- Hvad er det?
- Hvilket stadie er det på?
- Hvordan hænger det sammen med menneskerettigheder og erhverv?
- Hvordan passer det ind i det store billede?
Publikationen indeholder desuden et kort overblik over, hvilke andre udviklingsaktiviteter der er i EU, som påvirker menneskerettigheder og erhverv. Det spænder over alt fra ligelønsdirektiv, genoprettelse efter corona-pandemien, produkters bæredygtighed og til selskabsskat.
- EHS