Status på verdens CO2-udslip

World Resources Institute har offentliggjort de seneste tilgængelige data for (næsten) alle verdens landes udslip af drivhusgasser. Energisektoren er den helt store skurk, men det går fremad, også for de største lande.

Kulforbruget i Kina er en stor del af årsagen til landets enorme udslip af CO2..

19.04.2017

CSR.dk

For nylig har World Resources Institute så opdateret deres CAIT Climate Data Explorer, der gør status over udslippet af CO2-ækvivalenter fra en lang række lande verden over, med fokus på de største 10 udledere. Tallene er de nyeste tilgængelige på verdensplan (fra 2013) og WRI har samlet dem i nedenstående, interaktive grafik.

Ud fra dette ’CO2-hjul’ drager WRI selv tre hovedpunkter frem, der i høj grad viser, hvordan udviklingen er gået de seneste år, og ikke mindst i hvilken retning pilen peger i de kommende år:

  1. De store lande er afgørende – på godt og ondt
    Verdens tre største udledere af drivhusgasser – Kina, EU28 og USA – bidrager sammenlagt med over halvdelen af klodens emissioner, mens de 100 lande i bunden kun tegner sig for 3,5 procent. Top-10 udleder næsten 75 procent af det globale udslip. ”Verden kan ikke succesfuldt tackle klimaforandringernes udfordringer uden væsentlige indsatser fra disse lande”, konkluderer WRI.
  2. Energisektoren er den store skurk
    Energiproduktion har været den klart største CO2-kilde i adskillige år og stod for 72 procent af verdens udledninger i 2013. Kina er ikke overraskende den største enkeltnation på listen med et udslip på 9430 megaton CO2e i 2013, svarende til 21,5 procent af verdens samlede udledninger. Dog er tempoet i Kinas vækst faldet de seneste år, hvilket også har dæmpet stigningen i CO2-udslippet fra Riget i Midten.
  3. Flere af de store er ved at vende udviklingen
    Selvom det samlede udslip fra top-10 steg med 2,2 procent fra 2012 til 2013, og både Kina og USA oplevede relativt store stigninger, så er udviklingen ved at vende. Set over de seneste årti (tilbage til 2003), så har udledningerne stabiliseret sig, USA toppede i 2007, og EU har set stabile reduktioner.
    Nyere data peger desuden på, at det energirelaterede CO2-udslip ikke steg mellem 2014 og 2016, selvom både verdensøkonomien og klodens befolkning fortsat voksede i samme periode. ”Det er en opmuntrende tendens”, bemærker WRI, der afventer yderligere data fra andre sektorer for at se om trenden vil fortsætte.

Læs også: Slut med ny kul i EU efter 2020 - næsten

Danmark glimrer ved sit fravær som enkeltnation i WRIs grafik, men Sverige er at finde på hjulet med et udslip på knap 51 Mt CO2e i 2013, svarende til 0,12 procent af det globale udslip på 43.737,3 Mt. Den mindste registrerede nation er Vanuatu, hvis nationale bidrag på 0,7 Mt CO2e i 2013, svarende til 1 promille af Kinas udslip fra landbrug alene, er så lille, at det ikke kan måles i det globale regnskab.

-AK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V