19.04.2017  |  Klima, miljø og energi

Status på verdens CO2-udslip

World Resources Institute har offentliggjort de seneste tilgængelige data for (næsten) alle verdens landes udslip af drivhusgasser. Energisektoren er den helt store skurk, men det går fremad, også for de største lande.

Efter Parisaftalen endegyldigt trådte i kraft sidste år, har der været et stabilt globalt fokus på drivhusgasudslippet i de mange lande – pt. 143 – der har ratificeret aftalen. Og selvfølgelig også en del snak om USA, der måske vil træde ud af aftalen.

Læs også: EU klar til at hæve priserne på CO2-udslip

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

For nylig har World Resources Institute så opdateret deres CAIT Climate Data Explorer, der gør status over udslippet af CO2-ækvivalenter fra en lang række lande verden over, med fokus på de største 10 udledere. Tallene er de nyeste tilgængelige på verdensplan (fra 2013) og WRI har samlet dem i nedenstående, interaktive grafik.

Ud fra dette ’CO2-hjul’ drager WRI selv tre hovedpunkter frem, der i høj grad viser, hvordan udviklingen er gået de seneste år, og ikke mindst i hvilken retning pilen peger i de kommende år:

 1. De store lande er afgørende – på godt og ondt
  Verdens tre største udledere af drivhusgasser – Kina, EU28 og USA – bidrager sammenlagt med over halvdelen af klodens emissioner, mens de 100 lande i bunden kun tegner sig for 3,5 procent. Top-10 udleder næsten 75 procent af det globale udslip. ”Verden kan ikke succesfuldt tackle klimaforandringernes udfordringer uden væsentlige indsatser fra disse lande”, konkluderer WRI.
 2. Energisektoren er den store skurk
  Energiproduktion har været den klart største CO2-kilde i adskillige år og stod for 72 procent af verdens udledninger i 2013. Kina er ikke overraskende den største enkeltnation på listen med et udslip på 9430 megaton CO2e i 2013, svarende til 21,5 procent af verdens samlede udledninger. Dog er tempoet i Kinas vækst faldet de seneste år, hvilket også har dæmpet stigningen i CO2-udslippet fra Riget i Midten.
 3. Flere af de store er ved at vende udviklingen
  Selvom det samlede udslip fra top-10 steg med 2,2 procent fra 2012 til 2013, og både Kina og USA oplevede relativt store stigninger, så er udviklingen ved at vende. Set over de seneste årti (tilbage til 2003), så har udledningerne stabiliseret sig, USA toppede i 2007, og EU har set stabile reduktioner.
  Nyere data peger desuden på, at det energirelaterede CO2-udslip ikke steg mellem 2014 og 2016, selvom både verdensøkonomien og klodens befolkning fortsat voksede i samme periode. ”Det er en opmuntrende tendens”, bemærker WRI, der afventer yderligere data fra andre sektorer for at se om trenden vil fortsætte.

Læs også: Slut med ny kul i EU efter 2020 - næsten

Danmark glimrer ved sit fravær som enkeltnation i WRIs grafik, men Sverige er at finde på hjulet med et udslip på knap 51 Mt CO2e i 2013, svarende til 0,12 procent af det globale udslip på 43.737,3 Mt. Den mindste registrerede nation er Vanuatu, hvis nationale bidrag på 0,7 Mt CO2e i 2013, svarende til 1 promille af Kinas udslip fra landbrug alene, er så lille, at det ikke kan måles i det globale regnskab.

-AK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere