11.04.2017  |  Klima, miljø og energi

Tendens: Stigende interesse for, men mangel på, genanvendelse af plast

Selvom der er en generel interesse for genanvendelse af plast, er det for de fleste endnu ikke økonomisk rentabelt. Matas er imidlertid en af de virksomheder, der siden 1995 har taget imod tom emballage i butikkerne.

Siden 1960’erne er den globale plastikproduktion tyvedoblet, og en tredjedel anvendes til emballage. En stor del af det ender i havet som flydende ”plastic-øer”, der tilsammen dækker et areal på størrelse med Afrika.

Hos den danske detailhandel har man imidlertid fået øjnene op for det store potentiale, der kan ligge i at genanvende plasticemballage. Det kræver dog, at der skal arbejdes systematisk, da der er store krav til emballagens kvalitet og renhed:

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Det er helt klart et område, der har fået mere fokus, og mængden af plast, der genanvendes er stigende. Vi er allerede rigtig gode til at genanvende pap og glas, men netop med hensyn til emballage af plastic er der et enormt uudnyttet potentiale, som man i detailhandlen arbejder målrettet på at udnytte”, siger miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv, Jakob Lamm Zeuthen.

Han fortæller samtidig, at der stadig er et stykke vej, før det er rentabelt for rigtig mange virksomheder, selvom der arbejdes med både indsamling af emballage og bæredygtigt design.

Læs også:Københavns Kommune vil have mere plastgenanvendelse

En af de virksomheder, der arbejder på at genanvende så meget plast som muligt, er Matas. Som den eneste detailkæde i Danmark indsamler de emballage fra de varer, kunderne køber i butikken. Herefter bliver returplasten anvendt til nye plastprodukter som for eksempel fødder til trafikkegler og tæpperør.

I løbet af 2016 returnerede Matas’ kunder 19 tons brugt plasticemballage til butikkerne, som virksomheden, sammen med over 31 tons transportplast, leverede videre til genanvendelse.

”Meget plastaffald ender i forbrændingsanlæg eller i naturen, men med Matas Retursystem tilbyder vi vores kunder et alternativ, hvor de ved, deres tomme produktemballage bliver genanvendt. Samtidig går alt emballage, der bruges til at transportere varer til vores butikker til genanvendelse. På den måde undgår vi unødvendig belastning af miljøet”, siger Henrik Engberg Johannsen, der er informations- og miljøchef i Matas.

Plastic i verdenshavene medfører ny strategi
Senere i år lancerer EU en europæisk plaststrategi, der kommer ovenpå udtalelser fra FN om, at mere end otte millioner tons plastic om året ender i verdenshavene.

Og for at kunne tilfredsstille vores stigende behov, anslås det, at produktionen af plastic i 2050 vil være op til tre-fire gange højere i forhold til i dag. Samtidig vurderer FN, at 80 procent af det plasticaffald, der ender i havene, stammer fra aktiviteter på land.

”Plasticemballage, der havner i verdenshavene, bliver med tiden til mikroplast. Det kan blive spist af dyr og gøre skade på dem. Hver gang plastaffald ikke indsamles til genanvendelse, så bliver der også produceret nyt, og det påvirker miljøet negativt i form af CO2-udledning”, siger Marianne Bigum, der er civilingeniør og ph.d. i Miljøstyrelsen.

- EL

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere