Tilpasningsevne som redskab i den grønne omstilling
Danskernes evne til at tilpasse sig og ændre adfærd i en krisesituation kan være et nyttigt redskab i realiseringen af den grønne omstilling. Første mulighed blev dog forspildt af politikerne.
Med energikrisen i 2022 blev energibesparelser hurtigt et stort samtaleemne, og mange danskere ændrede vaner for både at spare penge og tage et medansvar under krisen.
Det viser ny forskning fra Aalborg Universitet, der har undersøgt, hvordan danskerne reagerede på krisen.
”Det er bemærkelsesværdigt, hvor hurtigt så mange danskere ændrede deres energivaner under krisen. Det viser, at vi kan reagere hurtigt og tage ansvar, når situationen kræver det”, siger Kirsten Gram-Hanssen, professor ved Institut for Byggeri, By og Miljø (BUILD) og medforfatter på undersøgelsen.
Både økonomi og ansvarsfølelse
Ifølge undersøgelsen fulgte omkring 70 procent af husstandene med fleksible energipriser prisudviklingen dagligt, og omkring halvdelen af disse husstande forsøgte aktivt at ramme de billigste energiperioder ved brug af eksempelvis timere på vaskemaskine, opvaskemaskine og tørretumbler.
Økonomien var dog ikke den eneste motivation bag danskernes ændrede adfærd. At tage ansvar som samfundsborger spillede også en stor rolle for mange.
En gylden mulighed?
Danskernes mange positive tiltag forsvandt i takt med, at energikrisen ebbede ud. Dette kunne dog have været en gylden mulighed for at sikre den grønne omstilling, ved at få danskerne til at holde fast i de nye energivaner
”Politikerne er i virkeligheden dem, der kan være med til at bane vejen for danskernes engagement i den grønne omstilling ved at understrege behovet for energibesparelser”, påpeger Kirsten Gram-Hanssen.
I stedet vendte politikerne deres fokus tilbage til de teknologiske løsninger, selvom erfaringerne viser, at disse ofte ikke fører til fald i forbruget.
- lhs