28.07.2021  |  Samfund

Virksomheder nøler stadig med skattegennemsigtigheden

Ansvarlig og bæredygtig virksomhedsdrift vinder frem blandt andet ved brug af værktøjet ESG. Det øger også fokus på ansvarlig skattebetaling, men netop her har øget opmærksomhed ikke resulteret i øget gennemsigtighed.

Der er stadig udbredt hemmelighedskræmmeri omkring transnationale virksomheders skattebetaling i verden. Det er på trods af, at en ESG-bølge sætter fokus på miljømæssig og socialt bevidst virksomhedsdrift.

Men det bør stoppe nu, skriver chefredaktør Steen Rosenbak i FINANS. For også skatteområdet får en voksende betydning for verdens indflydelsesrige investorer, der stiller stigende krav til god ESG-adfærd. Når virksomheder ikke er gennemsigtige med deres skattebetaling, giver det indtrykket af, at de har noget at skjule, argumenterer han.

Europa i top siger ikke meget

PRI er en FN-støttet organisation, hvis mål er at introducere principper for ansvarlig investering på de finansielle markeder, som for nylig har udgivet en rapport på området.

Den viser, at det er de europæiske virksomheder, der indtil videre er de bedste til at sætte mål for gennemsigtig skattebetaling, samt udgive opgørelser for deres land-for-land skattebetaling.

Læs også: Fire gode grunde til at arbejde med ESG

Men det skal ikke forblænde os, påpeger Steen Rosenbak. Globalt er det nemlig kun syv procent af virksomheder, der formår det. Samtidig er Europas første plads kun opnået, fordi niveauet overordnet er så lavt. Med andre ord må PRI’s rapport ikke blive en årsag til at læne sig tilbage for de danske såvel som europæiske transnationale virksomheder.

I stedet for at blot at rapportere, hvordan deres samlede indkomst og skattebetaling fordeler sig på de lande, de agerer i, til diverse skattemyndigheder, bør virksomheder nu tage det næste skridt. Det indebærer at gøre de samme rapporter tilgængelige også for investorer og alle andre interesserede.

- KCP

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere