WEF: Her er de største trusler i 2016

World Economic Forum har udarbejdet sin årlige risikorapport, der identificerer de største risici, verden står overfor i de kommende år. Miljø, klimaforandringer, flygtninge og Industri 4.0 byder på store udfordringer, og de forskellige områder hænger mere og mere sammen.

Klimaforandringerne og de afledte effekter som fx tørke, her i Californien, udgør lige nu den største risiko for verdenssamfundet, ifølge ny rapport fra World Economic Forum. Foto: Flickr/Ben Amstutz.

17.02.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Flere mure, mere varme, mindre vand. Med den noget dystre overskrift præsenterede World Economic Forum for nylig sin årlige globale risikorapport, Global Risks Report 2016, der som navnet antyder søger at beskrive alle de mange trusler og risici, der på forskellig vis vil udfordre verden i løbet af de næste år.

Læs også: Mere plastik end fisk i verdenshavene i 2050

I alt har WEF konsulteret knap 750 internationale eksperter og fået dem til at vurdere 29 globale risici i forhold til både effekt og sandsynlighed over de næste 10 år. Over en bred kam er sandsynligheden for mere eller mindre alle typer af risici steget; fra miljø og samfund til økonomi, geopolitik og teknologi.

Den største enkeltstående risiko handler om klimaforandringerne. En fejlslagen indsats i forhold til at anerkende og håndtere de mange elementer heri (temperaturstigninger, mere ekstremt vejr, oversvømmelser etc.) er den mest omfattende risiko, når det kommer til den samlede effekt (impact).

Risici hænger mere og mere sammen
En af de risici, der i høj grad er knyttet til klimaforandringerne, er ufrivillig migration i stor skala. Den topper listen i forhold til sandsynlighed (likelikood) og er den hurtigst voksende på begge parametre. Generelt vokser beviserne for, at de forskellige risikoscenarier og deres afledte effekter hænger mere og mere sammen på verdensplan, med store og uforudsigelige konsekvenser for flere og flere mennesker.

På pladserne efter klimaforandringerne på effektlisten finder vi masseødelæggelsesvåben, vandkriser, migration (herunder flygtningestrømme) og alvorlige prisstigninger på energi. Sandsynlighedsskalaen toppes som nævnt af migrationsudfordringen, mens de efterfølgende trin på top fem bliver indtaget af ekstreme vejrhændelser, fejlslagen klimapolitik, interstatslige konflikter med regionale konsekvenser og større naturkatastrofer.

Læs også: WEF: Globalt bæredygtighedsindeks på vej

Endelig fremhæver WEF cyberangreb som den største trussel mod forretningsverdenen i Nordamerika. Cybersikkerhed (eller den potentielle mangel på samme) er en del af den ’fjerde industrielle revolution’, også kendt som Industri 4.0, der omfatter den øgede digitalisering af verden og de mange muligheder, udfordringer og trusler, den medfører.

Risici som ændrede beskæftigelsesmønstre (massearbejdsløshed som følge af automatisering), større spænd mellem rig og fattig, og en stigning i trusselsbilledet online vil i stigende grad være med til at definere vores samfund og måden vi handler og driver forretning på de næste mange år.

Samarbejde er vejen frem
Det store spørgsmål, som rapporten kun meget overfladisk adresserer, er selvfølgelig, hvordan vi som menneskehed skal tackle alle disse risici. Et nøglebudskab, WEF ønsker at fremhæve fra hele serien af risikorapporter (årets udgave er den 11. i rækken), er behovet for bredt samarbejde mellem både virksomheder, myndigheder, NGO’er, mellemstatslige organisationer osv. At håndtere det globale risikobillede er alt for stor en opgave for en enkelt aktør, uanset størrelse.

Virksomheder bør styrke deres modstandsdygtighed (resilience) og samtidig oparbejde nye metoder for at samarbejde med regeringer for at kunne adressere risici som cyberkriminalitet, energisikkerhed og arbejdsløshed. Og myndigheder verden over skal i endnu højere grad dyrke partnerskaber mellem det offentlige og den private sektor.

Læs også: Nyt værktøj kan styre risiko for tvangsarbejde

Som grundlægger og leder af World Economic Forum, Klaus Schwab, siger i rapportens forord: ”Beslutningstagere i alle lag af samfundet kæmper for at finde fælles fodslag over for stigende flygtighed og usikkerhed, og sammenhængen og tempoet i de mange forandringer, der sker. Det er nødvendigt med en fælles forståelse af disse udfordringer, der kan udgøre grundlaget for samarbejde mellem en lang række interessenter; den tilgang der nu for alvor er ved at blive anerkendt som den mest effektive metode til at adressere de globale risici og tage kampen op med dem.”

Dyk nærmere ned i rapportens kapitler her.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V