50 mio. til grøn omstilling i Greater Copenhagen

FUTURE er et nyt samarbejde mellem regioner, virksomheder og vidensinstitutioner, som skal accelerere den grønne omstilling i Greater Copenhagen. Det skal organisationen Gate 21 stå for.

Mere end 20 private og offentlige virksomheder på tværs af Greater Copenhagen går sammen om at sætte gang i den grønne omstilling. Arkivfoto. .

30.04.2018

CSR.dk

Der lurer et stort potentiale for grøn energi i Greater Copenhagen-samarbejdet. En betegnelse, der forener Region Skåne, Region Sjælland og Region Hovedstaden. En rapport fra 2017 slog fast, at der kan skabes cirka 42.000 nye, grønne jobs frem mod 2035.

Med 50 millioner kroner til projektet FUTURE, vil organisationen Gate 21 og partnerskabet gøre dette til virkelighed:

Læs også: Op til 95.000 nye grønne job i Danmark i 2035

”Det er et af vores største projekter nogensinde, og vi synes, det er et godt projekt, fordi det både fokuserer på indpasning af vedvarende energi og på den cirkulære omstilling i samfundet. Og så bliver det lavet i samspil mellem offentlige og private,” forklarer Jesper Bøttcher, der er senior projektleder hos Gate 21.

Projektet ”Fremtidens Intelligente Energi- og Ressource system” (FUTURE) bygger på et forprojekt, der præsenterer potentialer og udfordringer for den grønne omstilling i Greater Copenhagen de næste ti år ud i fremtiden. Siden har projektpartnerskabet fået tildelt den store pose penge, og i dag består projektet af i alt syv cases, hvoraf de fire er energicases, to af dem er affaldscases og den sidse case er en blanding. 

Lagring af energi i salt  
En af casene går eksempelvis ud på at afprøve forskellige løsninger på energilagring til individuelle bygninger, blandt andet energilagring i salt.

Typisk oplagrer man varme i bygninger i vandbeholdere, men salt kan lagre 4-6 gange så meget energi på samme plads. Og således bliver det nemmere at integrere mere vedvarende energikilder som sol og vind i vores energisystem:

”I casen indgår en virksomhed, der gerne vil kommercialisere et produkt, men ikke rigtig har et marked endnu. De offentlige partnere stiller bygninger til rådighed for tests, og DTU byg bidrager med viden samt opsamling og analyse af data, så virksomheden i princippet til slut står med et grundlag for en løsning, der måske kan sælges i storskala,” siger Jesper Bøttcher.

Andre cases handler fx om integration af vedvarende energi i større komplekse bygninger såsom hospitaler.

Et samarbejde, der giver mening
Over de næste tre år, skal Gate 21 sammen med mere end 20 offentlige og private aktører udvikle og teste forskellige teknologier, værktøjer eller forretningsmodeller inden for vedvarende energi eller udnyttelse af ressourcer.

Målet er, at det skal munde ud i konkrete løsninger i fremtidens energi- og ressourcesystem. Projektet læner sig således op ad regionernes målsætning om at energiforbruget i 2020 skal dækkes væsentligt mere af vedvarende energi.

Læs også: Byggeriet skal med i den grønne omstilling 

Det brede samarbejde giver ifølge Gate 21 god mening. Først og fremmest, fordi kommunerne ofte står med nogle problemer, de ikke ved, hvordan de skal løse. Virksomhederne derimod har knowhow og vil gerne udvikle produkter, og forskning kan som regel medvirke til at skabe grøn omstilling:

”Ved at sætte offentlige og private partnere sammen med forskningsinstitutioner er der større chance for, at forskningsresultaterne bliver omsat til løsninger ude i samfundet, og det er sådan set hele essensen af at lave denne type samarbejder,” forklarer projektlederen.

Projektet har et samlet budget på 6,78 mio. euro. Den europæiske regionale udviklingsfond Inttereg ØKS finansierer 3,2 mio. euro, mens de tre regioner medfinansierer med 1,26 mio. Dertil kommer penge fra de deltagende virksomheder.

- JJK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V