50 mio. til grøn omstilling i Greater Copenhagen
FUTURE er et nyt samarbejde mellem regioner, virksomheder og vidensinstitutioner, som skal accelerere den grønne omstilling i Greater Copenhagen. Det skal organisationen Gate 21 stå for.
Der lurer et stort potentiale for grøn energi i Greater Copenhagen-samarbejdet. En betegnelse, der forener Region Skåne, Region Sjælland og Region Hovedstaden. En rapport fra 2017 slog fast, at der kan skabes cirka 42.000 nye, grønne jobs frem mod 2035.
Med 50 millioner kroner til projektet FUTURE, vil organisationen Gate 21 og partnerskabet gøre dette til virkelighed:
Læs også: Op til 95.000 nye grønne job i Danmark i 2035
”Det er et af vores største projekter nogensinde, og vi synes, det er et godt projekt, fordi det både fokuserer på indpasning af vedvarende energi og på den cirkulære omstilling i samfundet. Og så bliver det lavet i samspil mellem offentlige og private,” forklarer Jesper Bøttcher, der er senior projektleder hos Gate 21.
Projektet ”Fremtidens Intelligente Energi- og Ressource system” (FUTURE) bygger på et forprojekt, der præsenterer potentialer og udfordringer for den grønne omstilling i Greater Copenhagen de næste ti år ud i fremtiden. Siden har projektpartnerskabet fået tildelt den store pose penge, og i dag består projektet af i alt syv cases, hvoraf de fire er energicases, to af dem er affaldscases og den sidse case er en blanding.
Lagring af energi i salt
En af casene går eksempelvis ud på at afprøve forskellige løsninger på energilagring til individuelle bygninger, blandt andet energilagring i salt.
Typisk oplagrer man varme i bygninger i vandbeholdere, men salt kan lagre 4-6 gange så meget energi på samme plads. Og således bliver det nemmere at integrere mere vedvarende energikilder som sol og vind i vores energisystem:
”I casen indgår en virksomhed, der gerne vil kommercialisere et produkt, men ikke rigtig har et marked endnu. De offentlige partnere stiller bygninger til rådighed for tests, og DTU byg bidrager med viden samt opsamling og analyse af data, så virksomheden i princippet til slut står med et grundlag for en løsning, der måske kan sælges i storskala,” siger Jesper Bøttcher.
Andre cases handler fx om integration af vedvarende energi i større komplekse bygninger såsom hospitaler.
Et samarbejde, der giver mening
Over de næste tre år, skal Gate 21 sammen med mere end 20 offentlige og private aktører udvikle og teste forskellige teknologier, værktøjer eller forretningsmodeller inden for vedvarende energi eller udnyttelse af ressourcer.
Målet er, at det skal munde ud i konkrete løsninger i fremtidens energi- og ressourcesystem. Projektet læner sig således op ad regionernes målsætning om at energiforbruget i 2020 skal dækkes væsentligt mere af vedvarende energi.
Læs også: Byggeriet skal med i den grønne omstilling
Det brede samarbejde giver ifølge Gate 21 god mening. Først og fremmest, fordi kommunerne ofte står med nogle problemer, de ikke ved, hvordan de skal løse. Virksomhederne derimod har knowhow og vil gerne udvikle produkter, og forskning kan som regel medvirke til at skabe grøn omstilling:
”Ved at sætte offentlige og private partnere sammen med forskningsinstitutioner er der større chance for, at forskningsresultaterne bliver omsat til løsninger ude i samfundet, og det er sådan set hele essensen af at lave denne type samarbejder,” forklarer projektlederen.
Projektet har et samlet budget på 6,78 mio. euro. Den europæiske regionale udviklingsfond Inttereg ØKS finansierer 3,2 mio. euro, mens de tre regioner medfinansierer med 1,26 mio. Dertil kommer penge fra de deltagende virksomheder.
- JJK