50 mio. til grøn omstilling i Greater Copenhagen

FUTURE er et nyt samarbejde mellem regioner, virksomheder og vidensinstitutioner, som skal accelerere den grønne omstilling i Greater Copenhagen. Det skal organisationen Gate 21 stå for.

Mere end 20 private og offentlige virksomheder på tværs af Greater Copenhagen går sammen om at sætte gang i den grønne omstilling. Arkivfoto. .

30.04.2018

CSR.dk

Der lurer et stort potentiale for grøn energi i Greater Copenhagen-samarbejdet. En betegnelse, der forener Region Skåne, Region Sjælland og Region Hovedstaden. En rapport fra 2017 slog fast, at der kan skabes cirka 42.000 nye, grønne jobs frem mod 2035.

Med 50 millioner kroner til projektet FUTURE, vil organisationen Gate 21 og partnerskabet gøre dette til virkelighed:

Læs også: Op til 95.000 nye grønne job i Danmark i 2035

”Det er et af vores største projekter nogensinde, og vi synes, det er et godt projekt, fordi det både fokuserer på indpasning af vedvarende energi og på den cirkulære omstilling i samfundet. Og så bliver det lavet i samspil mellem offentlige og private,” forklarer Jesper Bøttcher, der er senior projektleder hos Gate 21.

Projektet ”Fremtidens Intelligente Energi- og Ressource system” (FUTURE) bygger på et forprojekt, der præsenterer potentialer og udfordringer for den grønne omstilling i Greater Copenhagen de næste ti år ud i fremtiden. Siden har projektpartnerskabet fået tildelt den store pose penge, og i dag består projektet af i alt syv cases, hvoraf de fire er energicases, to af dem er affaldscases og den sidse case er en blanding. 

Lagring af energi i salt  
En af casene går eksempelvis ud på at afprøve forskellige løsninger på energilagring til individuelle bygninger, blandt andet energilagring i salt.

Typisk oplagrer man varme i bygninger i vandbeholdere, men salt kan lagre 4-6 gange så meget energi på samme plads. Og således bliver det nemmere at integrere mere vedvarende energikilder som sol og vind i vores energisystem:

”I casen indgår en virksomhed, der gerne vil kommercialisere et produkt, men ikke rigtig har et marked endnu. De offentlige partnere stiller bygninger til rådighed for tests, og DTU byg bidrager med viden samt opsamling og analyse af data, så virksomheden i princippet til slut står med et grundlag for en løsning, der måske kan sælges i storskala,” siger Jesper Bøttcher.

Andre cases handler fx om integration af vedvarende energi i større komplekse bygninger såsom hospitaler.

Et samarbejde, der giver mening
Over de næste tre år, skal Gate 21 sammen med mere end 20 offentlige og private aktører udvikle og teste forskellige teknologier, værktøjer eller forretningsmodeller inden for vedvarende energi eller udnyttelse af ressourcer.

Målet er, at det skal munde ud i konkrete løsninger i fremtidens energi- og ressourcesystem. Projektet læner sig således op ad regionernes målsætning om at energiforbruget i 2020 skal dækkes væsentligt mere af vedvarende energi.

Læs også: Byggeriet skal med i den grønne omstilling 

Det brede samarbejde giver ifølge Gate 21 god mening. Først og fremmest, fordi kommunerne ofte står med nogle problemer, de ikke ved, hvordan de skal løse. Virksomhederne derimod har knowhow og vil gerne udvikle produkter, og forskning kan som regel medvirke til at skabe grøn omstilling:

”Ved at sætte offentlige og private partnere sammen med forskningsinstitutioner er der større chance for, at forskningsresultaterne bliver omsat til løsninger ude i samfundet, og det er sådan set hele essensen af at lave denne type samarbejder,” forklarer projektlederen.

Projektet har et samlet budget på 6,78 mio. euro. Den europæiske regionale udviklingsfond Inttereg ØKS finansierer 3,2 mio. euro, mens de tre regioner medfinansierer med 1,26 mio. Dertil kommer penge fra de deltagende virksomheder.

- JJK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online