50 mio. til grøn omstilling i Greater Copenhagen

FUTURE er et nyt samarbejde mellem regioner, virksomheder og vidensinstitutioner, som skal accelerere den grønne omstilling i Greater Copenhagen. Det skal organisationen Gate 21 stå for.

Mere end 20 private og offentlige virksomheder på tværs af Greater Copenhagen går sammen om at sætte gang i den grønne omstilling. Arkivfoto. .

30.04.2018

CSR.dk

Der lurer et stort potentiale for grøn energi i Greater Copenhagen-samarbejdet. En betegnelse, der forener Region Skåne, Region Sjælland og Region Hovedstaden. En rapport fra 2017 slog fast, at der kan skabes cirka 42.000 nye, grønne jobs frem mod 2035.

Med 50 millioner kroner til projektet FUTURE, vil organisationen Gate 21 og partnerskabet gøre dette til virkelighed:

Læs også: Op til 95.000 nye grønne job i Danmark i 2035

”Det er et af vores største projekter nogensinde, og vi synes, det er et godt projekt, fordi det både fokuserer på indpasning af vedvarende energi og på den cirkulære omstilling i samfundet. Og så bliver det lavet i samspil mellem offentlige og private,” forklarer Jesper Bøttcher, der er senior projektleder hos Gate 21.

Projektet ”Fremtidens Intelligente Energi- og Ressource system” (FUTURE) bygger på et forprojekt, der præsenterer potentialer og udfordringer for den grønne omstilling i Greater Copenhagen de næste ti år ud i fremtiden. Siden har projektpartnerskabet fået tildelt den store pose penge, og i dag består projektet af i alt syv cases, hvoraf de fire er energicases, to af dem er affaldscases og den sidse case er en blanding. 

Lagring af energi i salt  
En af casene går eksempelvis ud på at afprøve forskellige løsninger på energilagring til individuelle bygninger, blandt andet energilagring i salt.

Typisk oplagrer man varme i bygninger i vandbeholdere, men salt kan lagre 4-6 gange så meget energi på samme plads. Og således bliver det nemmere at integrere mere vedvarende energikilder som sol og vind i vores energisystem:

”I casen indgår en virksomhed, der gerne vil kommercialisere et produkt, men ikke rigtig har et marked endnu. De offentlige partnere stiller bygninger til rådighed for tests, og DTU byg bidrager med viden samt opsamling og analyse af data, så virksomheden i princippet til slut står med et grundlag for en løsning, der måske kan sælges i storskala,” siger Jesper Bøttcher.

Andre cases handler fx om integration af vedvarende energi i større komplekse bygninger såsom hospitaler.

Et samarbejde, der giver mening
Over de næste tre år, skal Gate 21 sammen med mere end 20 offentlige og private aktører udvikle og teste forskellige teknologier, værktøjer eller forretningsmodeller inden for vedvarende energi eller udnyttelse af ressourcer.

Målet er, at det skal munde ud i konkrete løsninger i fremtidens energi- og ressourcesystem. Projektet læner sig således op ad regionernes målsætning om at energiforbruget i 2020 skal dækkes væsentligt mere af vedvarende energi.

Læs også: Byggeriet skal med i den grønne omstilling 

Det brede samarbejde giver ifølge Gate 21 god mening. Først og fremmest, fordi kommunerne ofte står med nogle problemer, de ikke ved, hvordan de skal løse. Virksomhederne derimod har knowhow og vil gerne udvikle produkter, og forskning kan som regel medvirke til at skabe grøn omstilling:

”Ved at sætte offentlige og private partnere sammen med forskningsinstitutioner er der større chance for, at forskningsresultaterne bliver omsat til løsninger ude i samfundet, og det er sådan set hele essensen af at lave denne type samarbejder,” forklarer projektlederen.

Projektet har et samlet budget på 6,78 mio. euro. Den europæiske regionale udviklingsfond Inttereg ØKS finansierer 3,2 mio. euro, mens de tre regioner medfinansierer med 1,26 mio. Dertil kommer penge fra de deltagende virksomheder.

- JJK

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J