Arbejdsmiljøtjek er skævt fordelt i landet

En ny struktur for arbejsmiljøkontrollen skal ifølge 3F, FOA og Dansk Metal have skylden for, at Arbejdstilsynet har været mindre aktive de seneste år. Arbejdstilsynet forklarer faldet med højere produktivitet og nye metoder.

”Alle skal have et sikkert og sundt arbejdsmiljø i Danmark. Det gælder uanset hvor i landet, man bor. Det er simpelthen ikke rimeligt, hvis Arbejdstilsynet nedprioriterer besøg i nogle områder", siger hovedkasserer i 3F, Ulla Sørensen, til vafo.dk..

20.08.2019

CSR.dk

Arbejdstilsynet har i 2018 uddelt 27 procent færre påbud, forbud og på anden måde reageret i forhold til virksomhedernes arbejdsmiljø, hvis man sammenligner med 2014. Det skriver Vejle Amts Folkeblad.

Læs også: Minister utilfreds med dansk CO2-udvikling

Derudover svinger aktiviteten mistænkeligt meget kommunerne imellem. I Morsø kommune er der kommet 65 procent færre reaktioner, i Norddjurs 64 procent færre og i Silkeborg 60 procent færre. Det viser Arbejdstilsynets egen opgørelse. Til gengæld har kommuner som Rødovre og Herlev fået op mod 30 procent flere besøg end i 2014. 

”Alle skal have et sikkert og sundt arbejdsmiljø i Danmark. Det gælder uanset hvor i landet, man bor. Det er simpelthen ikke rimeligt, hvis Arbejdstilsynet nedprioriterer besøg i nogle områder. Det fører til skævvridning og ulighed, og det er ikke i orden. Det skal være lige så sikkert at gå på arbejde i Morsø Kommune som i Rødovre Kommune”, siger hovedkasserer i 3F, Ulla Sørensen, til vafo.dk.

Det kan, som tallene er præsenteret her, se ud til, at det ikke er tilfældet. 

Mere effektive eller sorte huller?
Tilsynsdirektør Karsten Bach Christensen fra Arbejdstilsynet siger til Vejle Amts Folkeblad, at han ikke mener, at tilsynet er blevet ringere på virksomheder i de områder hvor antallet af reaktioner er faldet markant. Forklaringen skal ifølge ham nærmere findes i, at produktiviteten er steget hos de tilsynsførende med en ny organisering af arbejdet. 

"Siden 2014 har vores metode ændret sig i flere omgange. Vi har fået andre tilsynstyper - det risikobaserede tilsyn afløste screeningerne - og siden har vi justeret udtagemodellen for det risikobaserede tilsyn. Vi har også fået udvidet risikobaseret tilsyn og helhedsorienteret bygge- og anlægstilsyn, hvor man er opsøgende i enkelte brancher," forklarer Karsten Bach Christensen til vafo.dk. 

Den køber Søren Kristensen, som er tidligere fællestillidspræsentant i Arbejdstilsynet og nu tilsynsførende i et af tilsynets områder. 

"Det er flot at konkludere, at arbejdsmiljøet på Mors er blevet bedre de seneste tre år ud fra tallene. Hvis det er rigtigt, så skal vi finde ud af, hvordan de har knækket koden, for det kæmper vi med alle de andre steder," siger han. 

Ny struktur med dårligere vilkår
Fagforbundet 3F er dog noget skeptiske over for den foklaring - og udviklingen i det hele taget. De mener forklaringen skal findes i, at de tilsynsførende tidligere havde base i 35 udkørselssteder og centre landet over og medarbejdere kunne begynde arbejdsdagen fra eget hjem, mens de i dag begynder arbejdsdagen på otte adresser, hvortil medarbejderne for egen regning skal køre hen, hente en tjenestebil og så køre tilbage til deres tilsynsområde. 

Og Søren Krisetensen har nogle eksempler, som peger i samme retning. F.eks. Morsø - som ligger på Mors - og har fået 65 procent færre reaktioner, og hvor man i dag ikke har tilsynsførende boende i nærheden.

"Den ene af de to mand på Mors flyttede til udkørselsstedet i Karup for at minimere sine udgifter, den anden gik på pension. Nu har man ingen på Mors - og det er bare ét sted i landet," siger Søren Kristensen.

Samtidig beskriver FOAs forbundssekretær og arbejdsmiljøansvarlig, Jens Nielsen, at deres medlemmer oplever, at det er endog meget svært at få Arbejdstilsynet til at komme ud.

"Hvis de ringer 100 gange, kommer de ud 30, og det er ikke godt nok," siger han.

Fagforbundene peger også på andre forklaringer på faldet i påbud, forbud og andre reaktioner, f.eks. at der i en årrække er blevet sparet på området, og at mange erfarne medarbejdere har forladt tilsynet på den konto.

Læs også: Ny vejledning skal forebygge mobning og sexchikane på arbejdspladsen

I 2019 vedtog Folketinget at tilføre Arbejdstilsynet 460 millioner kroner frem til 2022. 

- SDN

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

Hvordan vil du have din kaffe?

21.10.2024Blind Coffee

Sponseret

16.10.2024CSR.dk

Flere fælles frokostmåltider skal øge trivsel

15.10.2024Give Steel A/S

Sponseret

Give Steel modtager prisen som Årets læreplads 2024

Vi smager os frem

04.10.2024Blind Coffee

Sponseret

Det her gør Blind Coffee til noget særligt

30.09.2024Blind Coffee

Sponseret

26.09.2024BSR

Sponseret

Four Tips for Business Leaders to Advance Social Justice Amidst DEI Blowback

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie