Bevidst lederskab kan gøre en forskel – både internt og eksternt

Conscious leadership er et begreb, der er begyndt at vinde indpas som metode til at drive forretning på en måde, der kan gøre en positiv forskel for både en virksomheds bundlinje, medarbejdere og omverden.

En bevidst leder kan løfte hele sin virksomhed, inkl. bundlinjen, og gøre en forskel både internt og eksternt..

20.12.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Ledelse med et formål, der er større end ”bare” det at tjene penge og få virksomheden til at vokse, og med et sigte efter at opbygge vores individuelle og virksomhedsmæssige bevidsthed, så vi kan skabe bedre forretninger og mere innovative, sociale og miljømæssigt bæredygtige løsninger.

Læs også: Cirkulære tanker fra bæredygtige brands

Sådan kan idéen bag conscious leadership kort opsummeres, og den idé spreder sig i disse år, hvor socialt ansvar, bæredygtighed og generel hensyntagen og omtanke er noget, virksomheder i stigende grad bliver målt og bedømt på i offentligheden.

”Det er i mine øjne helt afgørende på langt sigt, at man som erhvervsleder vælger at se det store perspektiv. Den moderne forbruger efterspørger ansvar og det er virksomhederne nødt til at reagere på. I fremtiden er det derfor kun de brands, der tager dette alvorligt og arbejder for at gøre en positiv forskel på alle parametre, ikke kun indtjeningen, der vil overleve på markedet”.

Sandja Brügmann er serieiværksætter, international taler og bæredygtighedsekspert inden for kommunikation og markedsføring, og rådgiver med passion for bevidst og autentisk ledelse. Derudover er hun bl.a. certificeret yogalærer, tidligere dansk mester i bueskydning og OL-håb i disciplinen..

Ordene kommer fra iværksætteren Sandja Brügmann, der er ledelsesrådgiver og stifter af bl.a. The Passion Institute. Hun er også blandt bidragyderne til det nyligt udkomne Gurubog (læs hendes kapitel nedenfor), og så er hun blandt fortalerne for conscious leadership-tankegangen.

Anerkendelse løfter hele kæden
Det skyldes ikke kun den grundlæggende idé om at gøre verden til et bedre sted, men også de afledte effekter af tilgangen i forretningssammenhæng. Det er nemlig adskillige eksempler – business cases – der illustrerer at man som selskab sagtens kan skabe værdi både internt og eksternt ved at gøre ”autenticitet til omdrejningspunktet”, som Sandja Brügmann formulerer det.

”Undersøgelser fra Gallup i USA viser, at 20 procent af den amerikanske arbejdskraft er uengageret på arbejdet, hvilket koster den amerikanske økonomi 380 mia. dollars (knap 2,7 bio. kr., red.) om året, og hvis du arbejder i en virksomhed, hvor du ikke bliver anerkendt, så stiger det manglende engagement til over det dobbelte. Autentiske ledere anerkender mennesker, og løfter hver persons engagement og værdi. Det er godt for økonomien, samfundet og individet”, siger hun.

En analyse fra Conscious Capitalism viser tilsvarende, at formålsdrevne virksomheder har en meget lav medarbejderudskiftning, med en fastholdelsesgrad på over 90 procent, mens Firms of Endearment har påvist, at disse virksomheder performer 14 gange bedre end gennemsnittet i S&P500-indekset.

På forretningsfronten er en virksomhed som den tyrkiske denimproducent Isko et godt eksempel på et selskab, der har opnået resultater på et fundament af ansvar. En af Iskos kollektioner er Svanemærket og generelt er selskabet en pioner i forhold til at skabe et denimmateriale, der både performer for modebranchen og miljøet (mindsket vandforbrug, forskning i miljøvenlig kemi, uddannelse af unge designere omkring bæredygtighed etc.) og man sælger det bl.a. til H&M og en stribe andre af verdens førende brands.

Autentiske ledere anerkender mennesker, og løfter hver persons engagement og værdi. Det er godt for økonomien, samfundet og individet

Sandja Brügmann

To nye p’er i regnskabet
Et andet eksempel, som tidligere omtalt her på CSR.dk, er The Body Shop, hvis initiativ om biobroer er udvalgt på baggrund af det forskningsbaserede planetary boundary-framework fra Stockholm Resilience Center. Centerets arbejde er i øvrigt profileret i Leonardo DiCaprio’s nye dokumentar Before the Flood, der handler om klimaforandringerne.

På den baggrund argumenterer Sandja Brügmann for, at vi bør kræve autentisk empatisk lederskab af os selv og hinanden i alle facetter af forretning, uddannelse, politik, og at vi supplerer de tre kendte P’er – people, planet og profit – med to nye: passion og purpose.

Læs også: Danske virksomheder mangler fokus på indtjening i miljøarbejde

”Det er ikke bare vigtigt for vores velvære på den korte bane, men er nødvendigt for vores overlevelse som mennesker og den medfart vi får på en planet, der allerede nu reagerer voldsomt på de valg vi hidtil har truffet.”

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

17.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Dansk Wilton Drives Innovation and Industry Change Through Certification

17.04.2025CSR.dk

Global klimaaftale for skibsfart: FN-landene vil være CO2-neutrale i 2050

16.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Business Case 2.0 - Bæredygtig bundlinje

15.04.2025CSR.dk

Klimakrisen vokser mens danskerne vender blikket mod trusler udefra

14.04.2025CSR.dk

Dollaren vakler: Investorer flygter ikke længere mod USA i krisetider

14.04.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Vigtigheden af bevægelse på arbejdspladsen

11.04.2025CSR.dk

Lærlinge i opråb: Grøn omstilling af byggeriet kræver bæredygtighed på pensum

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø