Brancheorganisation: Mængden af emballage skal på skrump
Selvom Danmark er et af de medlemslande, der er godt på vej op ad EU’s genanvendelsesliste, mener direktør for Brancheforeningen Cirkulær, at vores emballageforbrug har brug for en gevaldig overhaling.
Er Danmark egentlig cirkulær eller ej?
Hvis du spørger direktør for Brancheforeningen Cirkulær Jens Bomann Christensen er svaret både ja og nej.
Læs også: Mens EU-lov er på vej, finder møbelbranchen selv bæredygtighedsløsninger
I en kommentar i Altinget fremhæver han nemlig, at vi ifølge en rapport fra Miljøstyrelsen er rigtig gode til at affaldssortere i husholdningerne – og Danmark er et ud af otte medlemslande, der er godt på vej til at nå EU’s mål for genanvendelse af affald.
Samtidig mener han, at genanvendelse er langt fra at være en evighedsmaskine, hvor materialer går tabt eller bliver genbrugt i ringere kvalitet. Og sideløbende sker er en generel stigning i mængden af emballage.
Og den mængde skal ned, mener Jens Bomann Christensen.
”Jeg må indrømme, at det virker ufatteligt svært, hvis den opgave overlades til hver af os enkeltvis. Det er faktisk grænsende til det umulige, medmindre også det politiske system tager opgaven på sig sammen med erhverv, industri, landbrug og byggeri,” skriver han i kommentaren.
Derfor er det ifølge ham opløftende at se et udspil fra EU-Kommissionen, hvor der lægges op til en fælles, europæisk regulering af design, produktion, forbrug og affaldshåndtering af emballager.
Læs også: EU opgiver kemistrategi efter industripres
Forordningen kan dog være udsat for lobbypres, da Ministerrådet og EU-Parlamentet er i gang med at forhandle de endelige reduktions- og genbrugsmål.
”Opfordringen herfra til europaparlamentarikerne og EU’s miljøministre er derfor også at stå fast, ikke udvande målene, og fortsat insistere på, at vores materialeforbrug skal ned,” skriver Jens Bomann Christensen.
- HCL