Dansk rederi mistænkes for forskelsbehandling

Et højdekrav på 170 cm har nu fået Esvagt i vælten. Det danske rederi mistænkes nemlig for at forskelsbehandle kvindelige jobansøgere med et højdekrav, som ifølge en ekspert kan være ulovligt.

Sagen om forskelsbehandling i Esvagt sker på et tidspunkt, hvor offshorerederiet melder om mangel på ansatte. Ligeledes forventer rederiet at få behov for i alt 200 ubefarne skibsassitenter i 2018. Foto: Esvagt Europa..

18.10.2017

CSR.dk

En kedelig sag har ramt det danske offshorerederi Esvagt. Virksomheden bliver nemlig mistænkt for at have forskelsbehandlet to kvindelige jobansøgere på et tidspunkt, hvor rederiet efter eget udsagn har stor mangel på arbejdskraft.

I august i år søgte 10 nyuddannede elever fra skoleskibet Georg Stage arbejde som skibsassistenter hos Esvagt. Her blev syv mandlige ansøgere tilbudt job, mens to kvindelige kandidater ikke blev kaldt til samtale.

Årsagen til frasorteringen af de to kvinder er tilsyneladende et hidtil ukendt krav om, at skibsassistenter i Esvagt skal være over 170 cm høje, skriver fagforeningen Søfartens Ledere.

Læs også: Aldersdiskrimination koster Dansk Supermarked millionbeløb

Bekræfter højdekrav til kandidater
Hos rederiet ønsker man imidlertid ikke at udtale sig om sagen, men bekræfter, at man har et højdekrav:

”Det er rigtigt, at vi i Esvagt stiller en række fysiske krav til vores kandidater, herunder et krav om en minimumshøjde på minimum 170 cm. Disse krav gælder uanset køn og bunder alene i sikkerhedshensyn”, skriver HR-direktør Nick Vejlgaard Ørskov til Søfartens Ledere og fortsætter:

”Vores ansatte skal have en vis fysik, når de med få minutters varsel sendes ud på det åbne hav i forbindelse med redningsaktioner. De skal kunne løfte en våd og tung person op i redningsbåden. Derudover skal de have en vis højde for at kunne montere redningsbåden på vores hejseværk”.

Derudover påpeger Nick Ørskov vigtigheden i, at netop disse krav opfyldes, når sikkerheden skal være i top, hvorfor han henviser til, at mænd generelt har en stærkere fysik end kvinder. Han nævner dog samtidig, at disse krav ikke udelukker kvinder fra at blive ansat i virksomheden.

Intet højdekrav i stillingsopslaget
Ifølge Søfartens Ledere stod der intet om højdekravet i det stillingsopslag, som de nyuddannede elever søgte. Derudover fik de to kvindelige ansøgere heller ingen begrundelse for, hvorfor de ikke blev kaldt til samtale, mens alle mandlige ansøgere, på nær én enkelt med en plettet straffeattest, blev tilbudt et job.

Læs også: Nestlé oplever succes i kamp mod ungdomsarbejdsløshed

Derudover kan højdekravet, som ligger tre cm over danske kvinders gennemsnitshøjde, være ulovligt, skriver shippingwatch.dk:

”Esvagts HR-direktør argumenterer ud fra, at det er i redningsaktioner, at rederiet har meget markante behov for høje, stærke mennesker, men Esvagts skibsassistenter beskæftiger sig jo med at løse en række andre opgaver, og så er det ikke proportionalt at forlange, at alle rederiets skibsassistenter skal leve op til højdekravet”, siger Kirsten Precht, der er specialkonsulent i Institut for Menneskerettigheder.

Overfor Søfartens Ledere påpeger hun samtidig, at et særkrav ikke på forhånd skal udelukke personer af et bestemt køn:

”En arbejdsgiver har naturligvis lov til at stille de krav til deres arbejdskraft, som er nødvendige og saglige og velbegrundede. Rederiet skal for alle job som skibsassistent og alle typer arbejde kunne forklare – konkret – hvorfor det er nødvendigt at være 170 cm høj”.

Læs også: Nordea: Kvindelige direktører giver højere afkast

Vil ikke oplyse om krav til ansatte
Ifølge Søfartens Ledere kan ledelsen på Georg Stage ikke erindre, at Esvagt har ansat kvindelige elever. Derudover har rederiet afvist at oplyse fagforeningen, om der tidligere er ansat kvindelige elever fra skoleskibet.

Overfor branchemediet Søfart fortæller Esvagt dog, at man i øjeblikket mangler 20 ubefarne skibsassistenter, mens man næste år forventer af få behov for i alt 200 ubefarne skibsassistenter.

- EL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

01.11.2024Meyers A/S

Sponseret

Meyers støtter Mødrehjælpens Julehjælp fra Valby til Viborg

31.10.2024BSR

Sponseret

Adequate Wages vs. Living Wages: Implementation Guidance for Companies

31.10.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er nomineret til Arbejdsmiljøprisen i Ergonomi

28.10.2024Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Konference skal skabe et fælles sprog for trivsel og tryghed på arbejdspladsen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V