15.09.2015  |  Klima, miljø og energi

Danske vindmøller leverer billigst strøm

Danmark er det land i Europa, hvor vindmøller leverer billigst strøm, viser en rapport fra IEA. Undersøgelsen fastlår også, at vedvarende energi fra vind og sol er konkurrencedygtigt og i visse tilfælde kan udkonkurrere fossile brændsler.

Når det kommer til at levere billig strøm fra vindmøller, kan Danmark bryste sig af at være helt i front. Danmark er nemlig det land i EU, der kan forvente de laveste priser på strøm fra nye vindmøller. Det viser en rapport fra Det Internationale Energiagentur (IEA), skriver Dansk Energi på sin hjemmeside.

Læs også: Danmark får billigere strøm fra havvindmøller

I dag udgør vindkraft fra hav- og landvindmøller cirka 40 procent af Danmarks elforsyning, og i forhold til at installere vindmøller er danske virksomheder også blandt de førende i verden.

”I Danmark har vi været foran på bølgen og har i dag en stærk sektor for blandt andet offshore vindteknologi. Det demonstrerer vi også ved at have nogle af de laveste omkostninger på strøm fra havvindmøller i verden”, siger Anders Stouge, der er vicedirektør i Dansk Energi.

Han mener, at et fortsat fokus på energinettet og energiforbruget er afgørende for prisstærk vedvarende energi:

”Rapporten beskriver alene prisen på produktion. Men hvis vi fortsat ønsker et vedvarende energisystem, må vi også sikre, at det grønne alternativ er konkurrencedygtigt. Det gøres bedst ved at skabe efterspørgsel efter strømmen, når den er der. Derfor må vi have fokus på at få strøm ind i opvarmning og transporten, og på at sikre, at energien kan flyde frit over landegrænserne i EU”, siger Anders Stouge.

Læs også: Lego-havvindmøller leverer deres første strøm

I rapporten ‘Projected Costs of Generating Electricity’ sammenlignes den forventede produktionspris for strøm fra en række teknologier. Her fremgår det desuden, at landvindmøller kan levere konkurrencedygtig strøm, der kun overgås af nybyggede atomkraftværker. I nogle tilfælde kan vedvarende energi endda udkonkurrere andre energiformer.  

”Vi har længe set faldende priser på vedvarende energiteknologier. Derfor er det ikke en overraskelse, når IEA nu konkluderer, at vindmøller er billigere end kul. Men de lave priser er også et udtryk for, at en række store lande er begyndt at tage den grønne omstilling seriøst”, siger han.

-SSM

Mere fra Sarah

Sarah Stendorff Meier

Redaktionsassistent

Uddannelse: Bachelor i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet 2012-2015. Kandidatstuderende i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet. Fokusområder: socialstof, arbejdsmiljø, installationsbranchen og festivaler. 

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere