Deleøkonomi i transportbranchen kan give klimabonus

Med Uber som den store inspirationskilde forsøger flere deleøkonomiske virksomheder at etablere sig i transportindustrien. Det kan komme klimaet til gode på længere sigt.

Delebilsordninger som Zipcar sørger for at udnytte overskudskapaciteten på vejene med miljøgevinster til følge..

05.01.2016

CSR.dk

Gennem den sidste håndfuld år er flere tjenester, der baserer sig på deleøkonomiens principper, blevet store forretninger. Udlejningsportalen Airbnb er blevet en verdensomspændende aktør og privattaxaudbyderen Uber er ifølge Bloomberg nået op på en værdi af $62 mia. (godt 420 mia. kr.).

Læs også: Vi skal deles om de smarte byer

Netop Uber har kastet en nærmest endeløs række af kopitjenester af sig verden over, hvoraf langt størstedelen er rettet mod private. Men på det seneste har flere og flere aktører - herunder nogle af Ubers egne inspirationskilder - taget skridtet ind på B2B-markedet – og det kan kaste gevinster for både miljø og klima af sig på sigt. Det skriver greenbiz.com.

Det gælder eksempelvis en virksomhed som Zipcar, der med godt 10 år på bagen er blevet Nordamerikas største delebilsnetværk. Zipcar, der i 2013 blev opkøbt af udlejningsgiganten Avis for over $500 mio., tilskriver i høj grad selv sin succes til virksomhedens fokus på bæredygtighed og en større idé end ”kun” det at arrangere en delebilsordning mellem privatpersoner.

1 million færre biler
For Zipcar handler det således også om miljøgevinsten ved ordningen. Selskabets eget estimat peger på, at én zipcar fjerner behovet for 15 privatbiler, og med det udgangspunkt sigter man efter at eliminere 1 million biler fra vejnettet. Samtidig bevirker ordningen, at brugerne kører færre kilometer, fordi de kan deles om bilerne, og sammenlagt giver det en markant besparelse på brændstof og dermed også udledt CO2, hvilket man altså håber at flere virksomheder også vil få øjnene op for, og lade deres medarbejdere låne en zipcar i stedet for at have en flåde af traditionelle firmabiler.

Netop denne udnyttelse af den ubrugte kapacitet (de tomme sæder, der er både to og tre af i tusindvis af biler på vejene) er nøglen til både Zipcars profit og miljøgevinsterne.

”Jeg elsker overskudskapaciteten, fordi den er så ressource- og omkostningseffektiv. Bare forestil dig den værdi, der kan hives ud af at tøjle denne overskydende kapacitet på forskellige delingsplatforme”, sagde Zipcars grundlægger, Robin Chase, på konferencen Verge 2015, ifølge Greenbiz.

Hvad den samlede effekt i forhold til C02-udslip og energiforbrug bliver, er endnu uklart, men området, der involverer deling af diverse aktiver med et stort klimaaftryk (biler, lastbiler, industriudstyr og bygninger) er et varmt emne for mange bæredygtighedsfortalere.

Læs også: Danskerne hopper på delevognen

Dermed ser både muligheder og klimaperspektiver ud til at blive endnu flere og bedre i fremtiden, også i takt med at både Uber, Airbnb, Lyft og andre af deleøkonomiernes ’grundlæggere’ tilbyder flere og flere erhvervsrettede ydelser, og et voksende antal af de ’gamle’ må forny sig.

-AK

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams