Eftertragtet klimaværktøj snart klar som prototype
Efter en længere periode med udvikling, ser det nu ud til, at Landbrug og Fødevarer i samarbejde med Økologisk Landsforening snart står klar med en prototype af et klimaværktøj, der skal hjælpe landets landmænd med at beregne klimaaftryk.
Landbruget vil gerne levere klimareduktioner. Det er der både behov for og mulighed for. Men præcis hvor kan der sættes ind på den enkelte gård, og hvad er det rigtige at gøre? De spørgsmål er der ikke entydige eller generiske svar på, for ikke to landbrugsbedrifter ligner hinanden.
Derfor er landbruget i gang med at udvikle et klima-beregningsværktøj målrettet gården, og Landbrug og Fødevarer, der sammen med Økologisk Landsforening står bag værktøjet, har for nylig givet landmænd og landbrugsrådgivere en status for udviklingen.
Læs også: Nyt pyrolyseanlæg viser vejen mod færre udledninger for landbruget
Det nye klimaværktøj er nemlig ved at være færdigt som prototype, mens den endelige udgave forventes at være færdig i slutningen af 2021.
”Prototypen er en milepæl, og med den er vi nået det første skridt på vejen mod et egentligt værktøj til gården. Klimaværktøjet er et skridt på vejen i landbrugets arbejde med at yde sit bidrag til et lavere klimaaftryk, og nå de klima- og bæredygtighedsmål, som erhvervet selv har sat og som er sat på både nationalt og globalt plan”, siger Hans Roust Thysen, klimachef i Seges, og ansvarlig for udviklingen af værktøjet.
Skal motivere og konkretisere
Værktøjet kommer til at tage højde for den enkelte gårds specifikke produktion og data, i så høj grad som det er muligt. Det skal motivere og guide landmanden til at sætte ind dér, hvor det kan gøre den største forskel. Det kunne for eksempel være på områder som dyrenes foder eller de drivhusgasser, som bliver udledt fra jorden.
”I målet mod at kunne reducere den samlede udledning fra det danske landbrug er det helt afgørende, at der findes et værktøj, som kan beregne klimaaftrykket på bedriftsniveau baseret på det samme metodegrundlag for alle landbrugets driftsgrene og produktionstyper. Det kan vi med prototypen”, siger Julie Cherono Schmidt Henriksen, projektleder hos Økologisk Landsforening, og fortsætter:
Læs også: Biodiversitet kan være nøglen til et klimarobust landbrug
”Derudover kan værktøjet beregne effekten af klimatiltag, så den enkelte landmand kender effekten af én eller flere indsatser, før han sætter dem i gang. Det øger indsigten og motivationen hos den enkelte landmand og sikrer dermed handling”.
Hvis der bygges ovenpå modellen, forventer samarbejdspartnerne, at en version kan stå klar primo 2022.
- HCL