Eftertragtet klimaværktøj snart klar som prototype

Efter en længere periode med udvikling, ser det nu ud til, at Landbrug og Fødevarer i samarbejde med Økologisk Landsforening snart står klar med en prototype af et klimaværktøj, der skal hjælpe landets landmænd med at beregne klimaaftryk.

Værktøjet skal hjælpe landmanden med at praktisere de nødvendige klimatiltag. Arkivfoto..

31.08.2021

CSR.dk

Landbruget vil gerne levere klimareduktioner. Det er der både behov for og mulighed for. Men præcis hvor kan der sættes ind på den enkelte gård, og hvad er det rigtige at gøre? De spørgsmål er der ikke entydige eller generiske svar på, for ikke to landbrugsbedrifter ligner hinanden.

Derfor er landbruget i gang med at udvikle et klima-beregningsværktøj målrettet gården, og Landbrug og Fødevarer, der sammen med Økologisk Landsforening står bag værktøjet, har for nylig givet landmænd og landbrugsrådgivere en status for udviklingen.

Læs også: Nyt pyrolyseanlæg viser vejen mod færre udledninger for landbruget

Det nye klimaværktøj er nemlig ved at være færdigt som prototype, mens den endelige udgave forventes at være færdig i slutningen af 2021.

”Prototypen er en milepæl, og med den er vi nået det første skridt på vejen mod et egentligt værktøj til gården. Klimaværktøjet er et skridt på vejen i landbrugets arbejde med at yde sit bidrag til et lavere klimaaftryk, og nå de klima- og bæredygtighedsmål, som erhvervet selv har sat og som er sat på både nationalt og globalt plan”, siger Hans Roust Thysen, klimachef i Seges, og ansvarlig for udviklingen af værktøjet.

Skal motivere og konkretisere
Værktøjet kommer til at tage højde for den enkelte gårds specifikke produktion og data, i så høj grad som det er muligt. Det skal motivere og guide landmanden til at sætte ind dér, hvor det kan gøre den største forskel. Det kunne for eksempel være på områder som dyrenes foder eller de drivhusgasser, som bliver udledt fra jorden. 

”I målet mod at kunne reducere den samlede udledning fra det danske landbrug er det helt afgørende, at der findes et værktøj, som kan beregne klimaaftrykket på bedriftsniveau baseret på det samme metodegrundlag for alle landbrugets driftsgrene og produktionstyper. Det kan vi med prototypen”, siger Julie Cherono Schmidt Henriksen, projektleder hos Økologisk Landsforening, og fortsætter:

Læs også: Biodiversitet kan være nøglen til et klimarobust landbrug

”Derudover kan værktøjet beregne effekten af klimatiltag, så den enkelte landmand kender effekten af én eller flere indsatser, før han sætter dem i gang. Det øger indsigten og motivationen hos den enkelte landmand og sikrer dermed handling”.

Hvis der bygges ovenpå modellen, forventer samarbejdspartnerne, at en version kan stå klar primo 2022.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle