Fem råd til hvordan man bedst investerer i udviklingslande

Myriam Sainz fra NGO’en TechnoServe trækker på sin erfaring med at genopbygge kaffesamfund med Nespresso for at identificere, hvordan man bedst kan investere i lande ramt af konflikt eller krise.

Landmand i Sydsudan. Arkivfoto..

30.07.2019

CSR.dk

I de senere år har virksomheder på tværs af forskellige sektorer øget deres investeringer i udviklingslande i et forsøg på at nå nye markeder, udvikle nye forsyningskæder og skabe en positiv, varig effekt i samfundene.

Læs også: Dansk plastikaffald kan ende på strande i udviklingslande

At træde ind i skrøbelige eller ustabile regioner byder imidlertid på forskellige udfordringer - som at udvikle politiske og sikkerhedsmæssige situationer og huller i infrastruktur og vitale tjenester - og virksomheder er ofte bekymrede over de risici, der er forbundet med investering i disse økonomier.

Det skriver Myriam Sainz fra NGO’en TechnoServe på ethicalcorp.com. Hendes erfaring viser at samarbejde mellem virksomheder og ngo’er er fuldstændig afgørende for at komme disse problemer til livs.

Myriam Sainz er sammen med sit team kommet frem til fem afgørende faktorer på området, der bygger på TechnoServes mange års erfaring - særligt gennem samarbejdet med kaffekoncernen Nespresso, som har hjulpet kaffesamfund på fode i områder plaget af konflikter, økonomiske kriser eller naturkatastrofer.

1. Værdipropositionen skal være overbevisende for alle parter
Projekter i udviklingslande med skrøbelige økonomier er mere risikable og kræver større investering, indsats og engagement. Derfor kan det være lettere at retfærdiggøre at opgive dem, så snart noget går galt.

Derfor bør partnerskaber baseres på et meget stærk forretningsgrundlag. Virksomheden vil ikke få succes, hvis investeringen ses som et socialt ansvarsinitiativ eller som et marketingværktøj. Investeringen skal snarere imødekomme et kerneforretningsbehov.

Tilsvarende skal NGO-partneren sikre, at der også er et stærk forretningsgrundlag for de involverede landmænd og iværksættere, der kan risikere en særlig høj fattigdomsudsigt eller være særlig risikovillige.

Før et nyt program lanceres, demonstrerer TechnoServe f.eks. potentialet for konkrete indtægtsgevinster for sine klienter med lav indkomst, som landmænd med et lille landbrug, samt levedygtigheden af ​​høje kvalitetsafgrøder eller andre forsyninger til sourcing-firmaet.

2. Partnere skal være forpligtede på lang sigt
De gode resultater sker ikke natten over, især ikke i de mest urolige regioner, og det kræver tålmodighed. Virksomheder bør derfor i startfasen planlægge udsigten til at udvide sig ud over den traditionelle årlige budgetcyklus.

Selvom en konstant vurdering af fremskridt er vigtig, er den private sektor nødt til at forstå investeringens langsigtede karakter og være villig til at overvinde midlertidige tilbageslag.

3. Partnere er nødt til at identificere og tackle markedshuller i starten
Usikre økonomier mangler nogle af de systemer, markedsaktører og infrastrukturer, som partnerskaber med fælles værdi ofte er afhængige af for at få succes. Derfor er det vigtigt, at partnerne identificerer disse huller og bygger løsninger i deres programplan i starten af processen.

Steder, hvor arbejdskapital er vanskelig at få, kan den private sektor hjælpe med at garantere finansiering. Og hvor bestemt udstyr eller forsyninger ikke er tilgængelige, er partnerne nødt til at hjælpe med at udfylde kløften ved at identificere, hvilke produkter der er egnede til lokale forhold, engagere leverandører i udlandet og hjælpe producentorganisationer med at handle med leverandører og udvikle udstyrsvedligeholdelsesfunktioner.

4. Partnerskabet skal være fleksibelt og tilpasse sig skiftende situationer
Når man arbejder i ustabile- eller post-konflikt områder, er det vigtigt at have god viden om den lokale kontekst, men det er også vigtigt at forstå, at situationer kan ændre sig meget hurtigt.

Derfor skal virksomheds- og NGO-partnerne være i konstant kommunikation med hinanden for at kunne tilpasse sig og træffe hurtige beslutninger, når det er nødvendigt.

Det er dermed vigtigt at planlægge en række forskellige begivenheder og etablere et beslutningsapparat, der ikke er alt for bureaukratisk.

5. Partnere skal være klar til at innovere
Udfordringerne forbundet med at operere i usikre økonomier tvinger uundgåeligt partnerne til at komme med nye ideer for at få tingene til at fungere. Men opbygningen af stærke partnerskaber i udviklingslande er ofte udfordrende - fordelene kan dog være betydelige.

Læs også: Menneskerettighedsværktøj hjælper virksomheder i udviklingslande

Delingen af risici blandt aktørernes gør det muligt at stille de nødvendige investeringer til at genopbygge en økonomi til rådighed, hvilket hjælper med at bringe transformative, varige ændringer i tusinder af menneskers liv.

- SDN

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online