04.12.2019 | Samfund
Finanslov skal styrke indsatsen mod piratkørsel og sikre danske lønninger
Ny finanslov skal stramme op på kontrollen af ulovlig cabotagekørsel og samtidig sikre, at udenlandske vognmænd får danske lønninger ved kørsel på danske veje.
Der skal nu bruges flere penge på kontrol og digital nummerpladegenkendelse med henblik på at sætte ind mod udenlandske vognmænd, der begår ulovlig cabotagekørsel – også kaldet piratkørsel. Derudover skal vognmænd, som er ansat i udenlandske transportvirksomheder, sikres dansk løn når de kører cabotagekørsel og kombineret transport i Danmark.
Læs også: Grønt transportkoncept modtager endnu en pris
Det er regeringen, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet enige om at prioritere på vejtransportområdet i den nye finanslov.
De to tiltag vækker tilfredshed fra flere parter:
”Jeg er utrolig glad på chaufførernes og vognmændenes vegne. Det er en fantastisk finanslov for transportbranchen”, siger formand for 3F Transport, Jan Villadsen til Fagbladet 3F.
I perioden 2020-2030 afsættes der 10 millioner kroner til kontrol af om kravene til aflønning bliver overholdt. Reglerne fremmer mulighederne for fair konkurrence og sidestiller danske og udenlandske chauffører.
Flere nummerpladekameraer
Derudover skal anvendelsen af de såkaldte ANPG-kameraer, der bruges til nummerpladescanning, øges og styrke politiets indsats. 300.000 kroner i 2021 og seks millioner kroner i 2022-2023 bliver afsat til dette formål, hvor kameraerne bliver fordelt ud på de mest relevante politikredse.
Erik Østergaard, der er administrerende direktør i arbejdsgiverorganisationen DTL – Danske Vognmænd, synes, at finanslovsaftalen indeholder gode elementer:
”At sikre dansk løn til de udenlandske chauffører betyder, at en ladeport, der alt for længe har stået på vid gab, bliver lukket for de speditører og vognmænd, der hidtil har spekuleret i at underbyde det danske marked”, siger han til Fagbladet 3F.
Læs også: Danske Speditører lancerer nye etiske transportregler
Midlerne til kontrol af ulovlig cabotagekørsel afsættes konkret til flere kontrolmedarbejdere i politiet, og landets tre tungvognscentre bliver derudover styrket. Foruden dette bliver chaufførernes ulovlige weekendhvil i lastbilhusene fremover kontrolleret.
- HL
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Strategi & ledelse

Nu får Danfoss hjælp til cirkulær økonomi af anerkendt netværksfond
Danfoss er i dag blevet annonceret som nyt medlem af Ellen MacArthur Foundations netværk – det skal hjælpe arbejde med cirkulær økonomi.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi

Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.