04.12.2019 | Samfund
Finanslov skal styrke indsatsen mod piratkørsel og sikre danske lønninger
Ny finanslov skal stramme op på kontrollen af ulovlig cabotagekørsel og samtidig sikre, at udenlandske vognmænd får danske lønninger ved kørsel på danske veje.
Der skal nu bruges flere penge på kontrol og digital nummerpladegenkendelse med henblik på at sætte ind mod udenlandske vognmænd, der begår ulovlig cabotagekørsel – også kaldet piratkørsel. Derudover skal vognmænd, som er ansat i udenlandske transportvirksomheder, sikres dansk løn når de kører cabotagekørsel og kombineret transport i Danmark.
Læs også: Grønt transportkoncept modtager endnu en pris
Det er regeringen, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet enige om at prioritere på vejtransportområdet i den nye finanslov.
De to tiltag vækker tilfredshed fra flere parter:
”Jeg er utrolig glad på chaufførernes og vognmændenes vegne. Det er en fantastisk finanslov for transportbranchen”, siger formand for 3F Transport, Jan Villadsen til Fagbladet 3F.
I perioden 2020-2030 afsættes der 10 millioner kroner til kontrol af om kravene til aflønning bliver overholdt. Reglerne fremmer mulighederne for fair konkurrence og sidestiller danske og udenlandske chauffører.
Flere nummerpladekameraer
Derudover skal anvendelsen af de såkaldte ANPG-kameraer, der bruges til nummerpladescanning, øges og styrke politiets indsats. 300.000 kroner i 2021 og seks millioner kroner i 2022-2023 bliver afsat til dette formål, hvor kameraerne bliver fordelt ud på de mest relevante politikredse.
Erik Østergaard, der er administrerende direktør i arbejdsgiverorganisationen DTL – Danske Vognmænd, synes, at finanslovsaftalen indeholder gode elementer:
”At sikre dansk løn til de udenlandske chauffører betyder, at en ladeport, der alt for længe har stået på vid gab, bliver lukket for de speditører og vognmænd, der hidtil har spekuleret i at underbyde det danske marked”, siger han til Fagbladet 3F.
Læs også: Danske Speditører lancerer nye etiske transportregler
Midlerne til kontrol af ulovlig cabotagekørsel afsættes konkret til flere kontrolmedarbejdere i politiet, og landets tre tungvognscentre bliver derudover styrket. Foruden dette bliver chaufførernes ulovlige weekendhvil i lastbilhusene fremover kontrolleret.
- HL
Medarbejder

Medarbejdere i Googles moderselskab Alphabeth har stiftet fagforening i al hemmelighed
“Vi kommer til at bruge ethvert redskab, vi kan, til at beskytte folk, som vi mener, bliver diskrimineret eller udsat for repressalier”, udtaler medstifter.
Strategi & ledelse

Apple ændrer bonusstruktur for topledere
Aflønnings- og bonuskriterier er et centralt værktøj i integrationen af bæredygtighed i en virksomhed, men ikke et mange virksomheder har taget til sig.
Samfund

Under halvdelen af de offentlige udbud har fokus på grønne løsninger
En undersøgelse viser at kun 44 procent af de offentlige danske EU-udbud havde tænkt bæredygtige løsninger ind. Ikke imponerende mener flere eksperter, men opgørelsen er trods alt et skridt i den rigtige retning.
Samfund

Danmark skal uddanne frontløbere indenfor grøn omstilling igennem nyt unikt samarbejde
Et samarbejde imellem CBS og DTU skal styrke tværfaglighed og uddanne kandidater til erhvervslivet, der kan bidrage til at løse nogle af vores store samfundsmæssige udfordringer.
Klima, miljø og energi

13 almene renoveringsprojekter får støtte til styrket fokus på det klimamæssige
Med støtte fra Realdania skal 13 af landets almene boligorganisationer nu undersøge, hvordan deres renoveringsprojekter kan udføres så bæredygtigt som muligt. Viden, der på sigt skal sætte grønne aftryk i hele landets almene boligsektor.
Klima, miljø og energi

Dansk pensionselskab er med i kampen imod investeringer i sort energi
Storbanken HSBC investerer stadig stort i kulkraftværker. Det vil gruppe af investorer, heriblandt danske Akademikerpension, nu have sat en stopper for.