02.01.2017  |  Klima, miljø og energi

Grøn energi på Christiania

De fossile brændstoffer leverer det meste af varmen på Christiania. Derfor vil den københavnske fristad i den kommende tid energirenovere i stor stil for bl.a. at nedbringe sit CO2-udslip.

Oliefyr, brænde- og koksovne står for størstedelen af varmeforsyningen i den ellers socialt bevidste fristad Christiania på Christianshavn. Det harmonerer ikke særlig godt med bydelen alternative, grønne profil, og derfor vil det gamle besættersamfund nu til at energirenovere sig i en mere klimavenlig retning, skriver DR.

Læs også: Vi skal deles om de smarte byer

I et partnerskab med Københavns Kommune får Fonden Fristaden Christiania over de næste fem år tilført 30 millioner kroner til byfornyelse, og heraf skal de 6 mio. bruges på klimatiltag som eksempelvis at udfase forurenende og sundhedsskadelige opvarmningskilder rundt omkring på området.

Der er ingen fjernvarmeforsyning på Christiania, men flere af fristadens i alt 104 større statsbygninger fra forsvarets tid har pillefyr, solceller eller lignende CO2-neutrale varmekilder. Stadens ca. 220 selvbyggerhuse har derimod individuelle varmekilder, der udleder miljø- og sundhedsskadelige partikler og giver dårligt indeklima.

"Kapitel 2 i Christianias historie"
Derfor glæder et af de centrale ansigter for den københavnske enklave sig over den kommende renovering, samtidig med at han også peger på vigtigheden af signalværdien i tiltaget.

”Christiania var foregangssted i 1970’erne, og nu skal vi igen være foregangssted i forhold til tiltag om bæredygtighed og bakke op om, at København skal være CO2-neutral i 2025. Tidligere har man haft en tendens til at sige, at vi er os selv. Det er derfor, at det er kapitel 2 i Christianias historie. Og det er nok den bedste julegave, jeg nogensinde har fået”, siger advokat for Fonden Fristaden Christiania, Knud Foldschack, til DR Viden.

Også på Københavns rådhus sætter man pris på aftalen om byfornyelsen på Christiania, der blev vedtaget umiddelbart inden jul.

”Vi har et mål om, at København som helhed skal være verdens første CO2-neutrale hovedstad. Og i den forbindelse skal vi selvfølgelig hverken holde nogen uden for denne plan eller vende ryggen til dem. Christiania er lige så vigtig for København, som Nordhavn og Sydhavn, som Østerbro og Nørrebro og alle vores andre kvarterer”, siger Københavns Kommune er teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (Ø).

Læs også: Dansk Byggeri: Godt med ambitiøse klimakrav

Målet med energirenoveringen er, at mindst 50 procent af de eksisterende brændeovne og andre fossilbaserede opvarmningskilder skal udskiftes. I stedet skal selvbyggerhusene over på mindre træpillefyr, varmepumper, fjernvarme, solceller eller anden miljøvenlig energikilde.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere