Hvem har taget min flaske?

Carlsbergs største enkeltstående mulighed for at påvirke miljø og klima positivt ligger inden for emballage. Så velkommen til en verden af fadølsankre af plast, tyndere aluminium og plast i dåser og flasker, mindre pap og plast i indpakningen, genbrug af glas og en flaske lavet af træfibre.

Selvom Carlsberg gennem sit datterselskab i Rusland har opstillet mere end 1.800 containere til indsamling af glas, PET og aluminium, er returraterne stadig betydeligt lavere end EU-gennemsnittet..

10.06.2015

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

På de fleste af Carlsbergs markeder er der ikke tradition for indsamling og genbrug af emballage, og i nogle lande er der kulturel modstand, fortæller Simon Boas Hoffmeyer, CSR direktør i Carlsberg. .

I de seneste to år har Carlsberggruppen været i fuld sving med at opbygge det, de kalder Carlsberg Circular Community.

Med nu otte samarbejdspartnere kommer bryggerigruppen hele vejen rundt i deres emballageunivers for at finde måder at reducere CO2-emissioner fra deres aktiviteter.

Glasflasker udfordret
Det paradoksale er, at Carlsberg allerede benytter sig af en af de mest miljøvenlige emballager overhovedet: den genfyldelige glasflaske. Ved indsamling og omsmeltning kan en flaske fungere i mere end 70 år. Så hvorfor al den ståhej?

Læs også: Bæredygtige produkter trodser forbrugeres fodslæb

”"Der er to udfordringer. For det første vil forbrugerne have pæne flasker. Derfor arbejder vi også med – inden for vores circular community – at udvikle en slags coating til flaskerne, så de ikke så let får skrammer og mærker"”, forklarer Simon Boas Hoffmeyer, CSR direktør i Carlsberg.

”For det andet er der på fleste markeder på ingen måde tradition for indsamling og genbrug af emballage, som vi kender det i Danmark, og i nogle lande er der kulturel modstand”.

Som nu for eksempel Rusland. Her forbindes genbrug af glasflasker med fattigdom og tiden under Sovjetstyret. Med andre ord ikke noget, som en tjekket forbruger vil være en del af.

Samtidig har genbrug af flasker dog et kolossalt potentiale i forhold til mindre negativ indflydelse på miljø. I Rusland som i mange andre lande.

Selvom Carlsberg gennem sit datterselskab i Rusland har opstillet mere end 1.800 containere til indsamling af glas, PET og aluminium, er returraterne stadig betydeligt lavere end EU-gennemsnittet.

Mange følelser i emballage
Forholdet mellem kunderne og deres drinksemballage er i det hele taget ikke et område, hvor man særlig ofte slipper godt fra at lave om på tingene. Det ved Carlsberg udmærket godt og tænker ind i deres udviklingsprojekter.

Carlsberg har haft et vist held med at lave konkurrencer til for eksempel musikfestivaler og store fodboldkampe, og med at udlevere små bonusser eller præmier når folk returnerede glasflasker. Foto: Carlsberg. .

"”I arbejdet med vores træfiberflaske er vi meget opmærksomme på, at der er forbrugermodstand at overkomme. Den flaske kommer til at føles meget anderledes end glasflasken: Den har ikke den samme lyd, den er ikke gennemsigtig, og dens tekstur er en helt anden, når man drikker af den. Det prøver vi at inddrage i vores designproces. Vi vil også prøve at udnytte de tre år, der går, før vi har en flaske, der er klar til markedet, så vi kan undgå de mest fatale fejl – for eksempel kan man forestille sig, at vi til en start knytter et bestemt brand til træfiberflasken, et brand med en målgruppe, som har vist sig mere modtagelige for en sådan emballageinnovation"”, forklarer Simon Boas Hoffmeyer.

Forbrugere skal motiveres
Det er i det hele taget Carlsbergs erfaring, at der skal ganske målrettet motivation til, hvis forbrugerne skal ændre adfærd i forhold til emballage.

Derfor er der også gennemført aktiviteter på flere kontinenter for at fremme indsamling af glas, dåser og plast. Ligesom virksomheden sammen med Unilever, The Coca-Cola Company, Marks and Spencer og BT Group i 2014 grundlagde projektet “Collectively”, en webplatform rettet mod især unge mellem 20 og 35 år, som skal vise, at det at leve bæredygtigt er ’the new normal’.

Læs også: Carlsberg Byen genanvender gamle mursten

”"Det vigtige er at starte en positiv ’buzz’ omkring genbrug og bæredygtighed. Vi har haft et vist held med at lave konkurrencer til for eksempel musikfestivaler og store fodboldkampe, og med at udlevere små bonusser eller præmier, når folk returnerede glasflasker. Man skal motivere og gøre det sjovt. Løftede pegefingre virker i al fald ikke”", siger Simon Boas Hoffmeyer.

Carlsberg har sat sig det mål, at alle de lokale selskaber inden 2017 skal have gjort noget for at involvere og informere kunderne i genbrug og bæredygtighed. I 2014 havde 11 ud af gruppens 40 selskaber været i gang. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

25.06.2024CSR.dk

Lejetøj hitter

24.06.2024CSR.dk

Derfor skal ESG-folk gå op i kommunikation

24.06.2024CSR.dk

ESG-kommunikation står med fem kritiske opgaver

20.06.2024Kunde & Co A/S

Sponseret

Seks principper til at få styr på din positionering og kommunikation omkring bæredygtighed

20.06.2024CSR.dk

Rigspolitiet køber sko af kritiseret skogigant

13.06.2024CSR.dk

Svensk tøjkæde anklages for greenwashing

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet