09.02.2017  |  Samfund

Ikea klar med køkkenlåger af genbrugsplast og -træ

En serie skabsfronter er netop sat til salg i Ikeas varehuse. Selve lågerne er fremstillet af affaldstræ, og forsiden er beklædt med en folie lavet af omsmeltede plastikflasker. Vigtigt cirkulært skridt, siger den svenske møbelgigant.

Den 1. februar kom en ny produktserie i salg i et udvalg af Ikeas møbelhuse. Under navnet Kungsbacka kan man som kunde nu finde en stribe køkkenlåger, skuffefronter og pyntelister i et matsort design. Det er dog ikke udseendet, men derimod materialerne, der gør elementerne specielle.

Læs også: Ikea vil bruge 1 mia. euro på bæredygtighed i forsyningskæden

Lågerne er nemlig fremstillet af genanvendt træ og beklædt med plastfolie fremstillet af genanvendte flasker af PET-plast. Det er første gang den svenske lavprismøbelmastodont forsøger sig med recirkulerede materialer, men bestemt ikke den sidste, hvis det står til projektlederen bag den nye serie.

”Vi er nødt til at blive bedre til at bruge planetens ressourcer på en smart måde. Vores ambition er at øge andelen af genbrugsmaterialer i vores produkter. Derfor ser vi på metoder til at genanvende råvarer som papir, fibre, skum og plast, så vi kan give dem et nyt liv i et nyt produkt”, siger produktudvikler hos Ikea, Anna Granath, og peger på netop Ikeas ansvar i den forbindelse.

”Hvad vi gør hos os har stor effekt på miljøet, fordi vi arbejder med store mængder. Ved at inddrage genbrugsmaterialer kan vi producere mere bæredygtigt”.

Kungsbacka-produkterne har været små to år undervejs, siden et lille team med Anna Granath i spidsen i marts 2015 nedfældede en vision om at skabe en mere bæredygtig version af køkkenfronter. Sammen med en italiensk leverandør, 3B, gik man derefter i gang med at afsøge materialemulighederne.

I den proces fandt man frem til en folie fremstillet af indsamlede PET-flasker i Japan. I alt går der 25 flasker til en enkelt køkkenlåge på 40x80 cm og på den måde tager Ikea det, koncernen selv kalder ”et vigtigt skridt på rejsen mod en mere cirkulær forretning”.

Læs også: Genbrug i erhvervsbyggeriet: De store projekter kommer

Spånpladen, der udgør selve lågen, er fremstillet af genbrugs- og affaldstræ fra både savværker, gamle møbler og emballage - al sammen FSC-certificeret. Det hele bliver hakket i småstykker og presset sammen med en miljøvenlig lim i en serie produkter, der er såvel bæredygtige som langtidsholdbare. Som det er tilfældet med Ikeas andre køkkenfronter, så er der 25 års garanti på Kungsbacka-produkterne.

-AK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere