Kommende klimasamling på KU skal gerne bringe provokerende klimaanbefalinger på banen
I efteråret inviterer Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet studerende og ansatte til at deltage i en klimasamling med et mål om at levere nytænkende anbefalinger til fremtidens bæredygtighedsarbejde. Og de må gerne være provokerende, mener dekan.
Forskere fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (SAMF) på Københavns Universitet har i flere år forsket i brugen af såkaldte borgersamlinger – en gruppe, hvor borgere diskuterer sig frem til forskellige anbefalinger og løsninger.Også når løsningerne skal balancere modsatrettede hensyn.
Læs også: Hos Københavns Universitet bliver fremtiden opdaget i bæredygtige laboratorier
Og nu skal fakultetet smage sin egen medicin.
I efteråret er der nemlig indkaldt til klimasamling, hvor både engagerede klimaforkæmpere og de mere skeptiske af slagsen kan komme og drøfte universitets bæredygtighedsarbejde.
”Jeg håber faktisk at klimasamlingen kommer med nogle uventede og måske ligefrem provokerende anbefalinger, for vi har brug for at blive udfordret på vores måde at gøre tingene på,” siger dekan Mikkel Vedby Rasmussen.
Alle er velkomne til at deltage i – og håbet er, at der endda kan komme rift om de 36 pladser, som samlingen rummer.
”Det er en bunden opgave for os at reducere vores klimaaftryk på fakultetet og sikre at SAMF bidrager til den grønne omstilling i samfundet. Men der er ingen lette løsninger. Nu beder vi campus-befolkningen komme med ind i maskinrummet, og jeg har store forventninger til, at de kommer med bedre forslag end dem, der opstår i direktionslokalet,” siger Mikkel Vedby Rasmussen.
Læs også: Københavns Universitet beder ansatte om at skære ned på flyrejser
Han forudser nogle spændende, men svære diskussioner. Fx om grøn uddannelse og fakultetets samfundsansvar, for hvad skal unge mennesker lære i fremtiden.
Et oplagt spørgsmål er, om universitetet fortrinsvis skal uddanne flere til at skabe grøn vækst, eller om det i højere grad handler om at give unge en ny forståelse af menneskers fremtidige rolle og ansvar i verden. Det skal der nok være mange forskellige perspektiver på, mener Mikkel Vedby Rasmussen.
Hvert år uddanner SAMF over 1.000 nye kandidater inden for blandt andet økonomi, statskundskab og psykologi. Kandidaterne er populære på det danske arbejdsmarked og er derfor også mulige ambassadører for den grønne omstilling på de arbejdspladser, de senere bliver en del af.
- HCL