Menneskerettigheder: Resultattrang møder ting der tager tid

De er ikke til at komme uden om, menneskerettighederne, men for mange virksomheder er det stadig lidt af en udfordring at komme godt i gang. CSR.dk har spurgt Signe Andreasen Lysgaard fra GLOBAL CSR om tingenes tilstand i starten af 2016, og hvor vi går hen herfra.

Flere virksomheder i Danmark arbejder med menneskerettigheder. Interessenter er sultne efter resultater frem for processer..

29.01.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Vi bringer her et uddrag af interviewet, som vil kunne læses i sin fulde længde inklusive business cases når næste nummer af CSR Quarterly udkommer 8. marts 201

CSR.dk har talt med Signe Andreasen Lysgaard fra rådgivningsfirmaet GLOBAL CSR om, hvor virksomheder i Danmark står i forhold til at integrere menneskerettigheder. .

Hvor står danske virksomheder i arbejdet med menneskerettigheder lige nu?

Jeg synes, der er gode nyheder. Det er et felt der føles større og mere modent end sidste år på denne tid – både i bredden og i dybden. Det siger jeg ud fra min erfaring som rådgiver på området i Danmark, for ingen ved præcist hvor mange virksomheder der arbejder med feltet og har politikker, og i hvilket omfang de er på linje med FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv (FN’s Retningslinjer). Det har vi ikke data på.

Men jeg kan se, at det f.eks. ikke længere kun er ’the usual suspects’ som arbejder med menneskerettigheder. Der er flere små virksomheder, som prioriterer det som en stor del af deres CSR-indsats – også virksomheder der kun arbejder i Danmark eller som ingen direkte forbrugerkontakt har.

Læse også: Institut for Menneskerettigheder kritiserer nyt lovforslag

Og så kommer det til udtryk ved, at når vi i GLOBAL CSR kontakter potentielle kunder, så kunne man for bare et år eller to siden godt være nødt til, at forklare hvad CSR var, og der var mange reservationer overfor menneskerettigheder som en del af CSR. Der er stadig masser af spørgsmål til, hvordan, hvornår og hvor meget – men præmissen om, at arbejdet skal gøres, er accepteret på en anden måde.

Hvad vil du sige til dem, som mener at der ikke er sket ret meget, i betragtning af at FN’s Retningslinjer har været ude i fire år nu?

Utålmodigheden er en stor del af den internationale debat lige nu. Man vil gerne have at virksomhederne kommer videre fra politikker og tilpasning af procedurer og kontrakter til egentlige resultater, så man kan vise, at det, man har ændret på papir, også har ændret noget i virkeligheden. Om det har betydet noget for medarbejderne på kontorerne, på fabrikkerne osv.  Det er jo dét, hele det her felt handler om – rigtige menneskers liv og vilkår – og det kan man godt komme lidt for langt fra, fordi fokus er så meget på politik, strategi og proces.

På den ene side, er det på sin plads med lidt utålmodighed på resultatsiden. På den anden side, må vi også anerkende, at der er en tidsfaktor – man starter med politikken, så kommer implementeringen, og for enden af den kommer muligheden for at tracke og følge op og lave indikatorer. Men der skal jo gå noget tid, før man kan det, og så langt er der ikke så mange, der er endnu. Det er en udfordring for arbejdet – men også et vilkår.

Hvad kommer vi til at se mere af i 2016?

Vi vil fortsat se behov for kapacitetsudvikling på området. Der sidder ikke menneskerettighedstrænede folk ude i ret mange af virksomhederne, og det skal der heller ikke nødvendigvis være. Men når det er sagt, så er det svært at bygge ledelsessystemer på et felt, hvor man ikke føler sig helt hjemme.

Jeg tror også, at vi fortsat vil se et stærkt fokus på, hvad menneskerettighedsarbejdet betyder i relationerne mellem virksomhed og leverandører, kunder og investorer osv., som f.eks. kan føre til nye måder at lave leverandørstyring.

Læs også: Danske virksomheder lukker øjnene for menneskerettigheder

Baseret på den internationale debat vil der nok også blive mere fokus på den del af FN’s Retningslinjer som skal sikre, at man har adgang til klagemuligheder, fordi ganske få har fået den del på plads. Mange steder har man en whistleblowerordning eller lignende som man kan bygge på, men ganske få af dem er gearet til at håndtere henvendelser om menneskerettighedsudfordringer.

Men det overordnede billede tror jeg vil være, at, vi vil se en acceleration af det, vi så i 2015 – altså vækst i både bredden og dybden. Dynamikken vil være, at der automatisk vil komme flere med, og vi vil se flere, som kommer i gang med at formulere politikker og lave deres første menneskerettighedsanalyser. 

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

20.01.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bliv klimaaktivist igennem dit kaffeforbrug.

17.01.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

NY CSR WHISTLEBLOWER AFTALE FOR FIRMAKAFFE

09.01.2025Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka modtager diplom for Social Ansvarlighed

09.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea anerkendt som Europe's Diversity Leader 2024

20.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Når handel skaber forandring

19.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Solvogne skal hjælpe ukrainske familier med bæredygtig energi og vand

11.12.2024CSR.dk

Store danske virksomheder hænger lidt i menneskerettighedsbremsen

25.11.2024CSR.dk

Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J