Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser
Selvom udenlandsk arbejdskraft udgør en lille del af staben på danske byggepladser, er de involveret i 37 procent af dødsulykker. Det viser en rapport.
Når udenlandske arbejdere bliver ansat på danske byggepladser, ender det ofte med længere arbejdsuger, ingen nødvendige pauser og farligere opgaver end deres danske kolleger.
Det viser en undersøgelse fra Aalborg Universitet, som er baseret på registerdata og interviews med 84 migrantarbejdere fra 13 forskellige lande.
Det skriver DR.
Læs også: Medarbejderaktivisme vinder fremtog i danske virksomheder
Ifølge undersøgelsen har der de sidste ti år været en stigning i migrantarbejdere i bygge- og anlægssektoren fra 8782 til 25.014.
Og selvom de kun udgør hver ottende på byggepladsen, er de ifølge rapporten involveret i 37 procent af dødsulykkerne fra 2016 til 2022.
De udenlandske arbejdere bliver nemlig sat til farligt arbejde som nedrivning, omgang med støvede materialer, asbest og isolering.
Hvis man spørger Robert Olejnik, der er faglig konsulent i brancheorganisationen Byggefagenes Samvirke, handler det blandt andet om modvilje til at sige fra over for arbejdsgiveren af frygt for at blive fyret.
”Jeg hører fra mange udenlandske kollegaer, at "vi siger ikke nej til chefen". Og det betyder, at mange enten ikke er klar over, hvordan man for eksempel skal udføre det pågældende arbejde,” siger han til DR.
Hos Dansk Industri (DI) kalder man undersøgelsen ”nedslående læsning”.
Læs også: Ny dokumentationsmetode kan minimere byggeriets CO2-udledning betydeligt
”Det ser ud til, at der er nogen, der hårdnakket opretholder et parallelt erhvervsliv. Det skal vi have sat en stopper for,” siger Mette Møller Nielsen, der er chef for arbejdsmiljø og byggeri i DI, til DR.
Hun mener, at man hos DI skal bruge arbejdsmiljøloven og overenskomstreglerne til at sikre, at arbejdsvilkårene og lønningerne er i orden.
- HCL