NGO: Afgørelse fra MKI svigter ofre for katastrofe
MKI konkluderer, at den danske modevirksomhed PWT Group ikke har udvist nødvendig omhu for at forhindre Rana Plaza-ulykken. Alligevel vil MKI ikke pege på PWT Group som (med)ansvarlig for katastrofen, og det er at svigte ofrene, mener NGO’en Clean Clothes Campaign.
I april 2013 kollapsede tøjfabriksbygningen Rana Plaza i Bangladeshs hovedstad Dhaka og dræbte 1.138 arbejdere, mens mere end 2.000 andre blev såret. Blandt de mange internationale virksomheder, der fik fremstille tøj på fabrikken, var danske PWT Group.
Læs også: Branddøre i Bangladesh – H&M kæmper, NGO’er kritiserer
Nu har Mæglings- og Klageinstitutionen for Ansvarlig Virksomhedsadfærd (MKI) så konkluderet, at PWT Group i forbindelse med katastrofen har overtrådt OECD's Retningslinjer for Multinationale Virksomheder, da de ikke har udvist nødvendig omhu (due diligence) for at bidrage til sikre forhold for arbejderne på Rana Plaza, skriver Clean Clothes Campaign (CCC) i en pressemeddelelse.
Det til trods mener MKI ikke, at PWT har en del af ansvaret for det fatale kollaps, og det er et svigt af ofrene, mener CCC.
”Clean Clothes Campaign mener, at MKIs afgørelse svigter de tusindvis af ofre og efterladte for katastrofen som havde håbet, at modevirksomheder som PWT Group endelig blev tvunget til at anerkende deres medansvar og dermed fremadrettet sikre, at virksomheder arbejder for at undgå lignende katastrofer”, skriver NGO’en, og fortsætter:
”PWT Group fik produceret i Rana Plaza uden at kræve, at der blev foretaget en kompetent inspektion af bygningsstrukturen og uden at sikre sig, at bygningens tilladelser var lovlige. Dette på trods af at de livsfarlig forhold på tekstilfabrikkerne i Bangladesh var særdeles velkendte. I årene op til Rana Plaza-katastrofen var der i Bangladesh en lang række fabriksbrande og sammenstyrtninger, som havde krævet hundredvis af dødsofre. Det var velkendt, at der i landet var en særlig fare mht. bygningssikkerhed på tekstilfabrikker.”
”Dårligt signal fra MKI”
OECD’s retningslinjer påpeger, at virksomheder bl.a. skal stille krav til leverandørerne i deres forsyningskæde om, at der skal være sikre forhold på de fabrikker, som producerer tøj for dem, og sikre at kravene bliver efterlevet.
I sagen om PWT er MKI efter to års sagsbehandling konkluderet at PWT Group ikke har levet op til retningslinjerne, da de ikke har ”… stillet de nødvendige krav til - og fulgt op på - at leverandøren respekterede de ansattes grundlæggende menneske- og arbejdstagerrettigheder, herunder sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen.”
Alligevel mener MKI ikke, at PWT Group kan gøres ansvarlig for Rana Plaza-bygningens sammenstyrtning, da det ”… ikke er dokumenteret, at en inspektion ville have afdækket de pågældende risici ved bygningen”, som det hedder i afgørelsen, hvilket CCC ikke er tilfredse med.
”Dette er et forbløffende postulat fra MKI. En simpel papirkontrol kunne have afsløret de ulovligt byggede etager og en faglig kompetent bygningsinspektion ville efter al sandsynlighed have påvist at bygningen var uegnet til fabriksvirksomhed”, skriver organisationen.
Læs også: Tekstilarbejdere kan ringe og fortælle om misbrug
”MKIs udtalelse svigter de tusindvis af ofre og efterladte for katastrofen, som havde håbet at modevirksomheder som PWT Group endelig blev tvunget til at anerkende deres medansvar. MKI sender samtidig et signal til de danske modevirksomheder om, at de kan overtræde OECD’s retningslinjer uden at det får nogen reelle konsekvenser” siger project officer i Clean Clothes Campaign, Helle Løvstø Severinsen.
-AK