NGO: Afgørelse fra MKI svigter ofre for katastrofe

MKI konkluderer, at den danske modevirksomhed PWT Group ikke har udvist nødvendig omhu for at forhindre Rana Plaza-ulykken. Alligevel vil MKI ikke pege på PWT Group som (med)ansvarlig for katastrofen, og det er at svigte ofrene, mener NGO’en Clean Clothes Campaign.

1138 mennesker mistede livet, da Rana Plaza-fabrikken i Bangladeshs hovedstad Dhaka styrtede sammen den 24. april 2013. Foto: Flickr/Jabar al Nahlan.

17.10.2016

CSR.dk

I april 2013 kollapsede tøjfabriksbygningen Rana Plaza i Bangladeshs hovedstad Dhaka og dræbte 1.138 arbejdere, mens mere end 2.000 andre blev såret. Blandt de mange internationale virksomheder, der fik fremstille tøj på fabrikken, var danske PWT Group.

Læs også: Branddøre i Bangladesh – H&M kæmper, NGO’er kritiserer

Nu har Mæglings- og Klageinstitutionen for Ansvarlig Virksomhedsadfærd (MKI) så konkluderet, at PWT Group i forbindelse med katastrofen har overtrådt OECD's Retningslinjer for Multinationale Virksomheder, da de ikke har udvist nødvendig omhu (due diligence) for at bidrage til sikre forhold for arbejderne på Rana Plaza, skriver Clean Clothes Campaign (CCC) i en pressemeddelelse.

Det til trods mener MKI ikke, at PWT har en del af ansvaret for det fatale kollaps, og det er et svigt af ofrene, mener CCC.

”Clean Clothes Campaign mener, at MKIs afgørelse svigter de tusindvis af ofre og efterladte for katastrofen som havde håbet, at modevirksomheder som PWT Group endelig blev tvunget til at anerkende deres medansvar og dermed fremadrettet sikre, at virksomheder arbejder for at undgå lignende katastrofer”, skriver NGO’en, og fortsætter:

”PWT Group fik produceret i Rana Plaza uden at kræve, at der blev foretaget en kompetent inspektion af bygningsstrukturen og uden at sikre sig, at bygningens tilladelser var lovlige. Dette på trods af at de livsfarlig forhold på tekstilfabrikkerne i Bangladesh var særdeles velkendte. I årene op til Rana Plaza-katastrofen var der i Bangladesh en lang række fabriksbrande og sammenstyrtninger, som havde krævet hundredvis af dødsofre. Det var velkendt, at der i landet var en særlig fare mht. bygningssikkerhed på tekstilfabrikker.”

”Dårligt signal fra MKI”
OECD’s retningslinjer påpeger, at virksomheder bl.a. skal stille krav til leverandørerne i deres forsyningskæde om, at der skal være sikre forhold på de fabrikker, som producerer tøj for dem, og sikre at kravene bliver efterlevet.

I sagen om PWT er MKI efter to års sagsbehandling konkluderet at PWT Group ikke har levet op til retningslinjerne, da de ikke har ”… stillet de nødvendige krav til - og fulgt op på - at leverandøren respekterede de ansattes grundlæggende menneske- og arbejdstagerrettigheder, herunder sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen.”

Alligevel mener MKI ikke, at PWT Group kan gøres ansvarlig for Rana Plaza-bygningens sammenstyrtning, da det ”… ikke er dokumenteret, at en inspektion ville have afdækket de pågældende risici ved bygningen”, som det hedder i afgørelsen, hvilket CCC ikke er tilfredse med.

”Dette er et forbløffende postulat fra MKI. En simpel papirkontrol kunne have afsløret de ulovligt byggede etager og en faglig kompetent bygningsinspektion ville efter al sandsynlighed have påvist at bygningen var uegnet til fabriksvirksomhed”, skriver organisationen.

Læs også: Tekstilarbejdere kan ringe og fortælle om misbrug

”MKIs udtalelse svigter de tusindvis af ofre og efterladte for katastrofen, som havde håbet at modevirksomheder som PWT Group endelig blev tvunget til at anerkende deres medansvar. MKI sender samtidig et signal til de danske modevirksomheder om, at de kan overtræde OECD’s retningslinjer uden at det får nogen reelle konsekvenser” siger project officer i Clean Clothes Campaign, Helle Løvstø Severinsen.

-AK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

01.11.2024Meyers A/S

Sponseret

Meyers støtter Mødrehjælpens Julehjælp fra Valby til Viborg

31.10.2024BSR

Sponseret

Adequate Wages vs. Living Wages: Implementation Guidance for Companies

31.10.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er nomineret til Arbejdsmiljøprisen i Ergonomi

28.10.2024Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Konference skal skabe et fælles sprog for trivsel og tryghed på arbejdspladsen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V