02.06.2021  |  Medarbejder

Ny barselslov skal handle om mere end øremærkning og fædre

Ny barselslovgivning skal tage højde for forskellige familieformer og gavne flere forældre, der vil holde barsel. Institut for Menneskerettigheder har udgivet en publikation med ni familiers erfaringer.

EU-direktivet om balance mellem arbejdsliv og privatliv forpligter Danmark til at ændre barselsreglerne og bl.a. indføre øremærket barsel til fædre før august 2022.

Det skriver Institut for Menneskerettigheder (IMR) i en nyhed på egen hjemmeside.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Vi har i Danmark lige nu en meget oplagt mulighed for at reformere og fremtidssikre det danske barselssystem. De nuværende danske barselregler er skåret over en skabelon med mor, far og børn og med forventning om, at mor ønsker mest barsel, hvilket ikke matcher de mange forskellige familietyper og forældre, der er i dagens Danmark,” siger Morten Emmerik Wøldike, der er leder af Institut for Menneskerettigheders arbejde med kønsligestilling.

IMR anbefaler derfor, at barselsreglerne bliver reformeret, så de sikrer ligestilling og selvbestemmelse og tager højde for, at der er forskellige familieformer. Hovedanbefalingerne udkom med rapporten ’Mere ligestilling i de danske barselsregler’ fra december 2020. 

Flere familieformer skal tænkes med
Et er, at vi fra en anden IMR-undersøgelse ved, at mange danske fædre gerne vil tage mere barsel. Men IMR’s seneste arbejde viser, at det især er kvindelige iværksættere, solomødre og LGBTI+-familier som slår sig på de nuværende barselsregler. De passer helt enkelt dårligt til deres livssituation og arbejds- og familieliv.

Læs også: De danske barselsregler trænger til en brush-up

De kvindelige iværksættere fortæller i IMR’s publikation, at de ikke kan trække stikket under hele deres barsel, for så har de ikke noget at komme tilbage til. Solomødre frygter, at øremærket barsel tager barselstid fra dem og deres børn, mens LGBTI+-familier oplever, at systemet ikke rummer deres familieform.

Derfor opfordrer Institut for Menneskerettigheder til, at politikerne i deres arbejde med at udforme nye barselsregler tager højde for de erfaringer og beretninger, som findes i publikationen. 

”Kvindelige iværksættere, soloforældre og LGBTI+-forældre skal tænkes med, så vi ikke ender med et sæt barselsregler, som tiden er løbet fra, før de er blevet indført,” siger Morten Emmerik Wøldike.

- EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere