Nye toner: EU-toppen baner vej for statsstøtte

USA’s Inflation Reduction Act har fået svedperlerne frem på de europæiske regeringschefers pander. For at sikre Europas grønne industris konkurrenceevne har de nu besluttet at lempe EU’s statsstøtteregler.

Udvalgte grønne sektorer skal nemmere kunne opnå statsstøtte i Europa fremover. Foto: 123RF.

15.02.2023

CSR.dk

Da sidste år USA vedtog sin store inflationspakke, Inflation Reduction Act (IRA), der indeholder både massive skatterabatter og statsstøttemuligheder for grønne virksomheder, fik det omvendt Europas stats- og regeringschefer til at se sort.

For pakken kunne negativt påvirke Europas evne til at fastholde og vækste sin egen grønne industri. Og betød det, at Europa nu var på vej ud i et statsstøttekapløb mod USA? Mange var enige i, at det ikke måtte ske. Samtidig kunne EU heller ikke bare lade stå til.

Læs også: Her er argumenterne i Danmarks første klimaretssag

I sidste uge nåede Europas ledere så en foreløbig kulmination på lang tids debat: en fælles, men dog begrænset, lempelse af statsstøtte reglerne, så grønne virksomheder på tværs af Europa kan modtage ”målrettet, midlertidig og forholdsmæssig” støtte. Det stod klart, da EU-topmødet på emnet sluttede fredag.

”Vores cleantech-industri har allerede et forspring. Den er innovativ og konkurrencedygtig, og det forspring skal vi sørge for at opretholde”, lød det fra kommissionsformand Ursula von der Leyen ifølge DR.

Skeptikere er med på vognen

En række EU-lande, heriblandt Danmark, Holland og Italien, har været særdeles kritiske over for det.

De har blandt andet peget på, at det vil kunne skævvride konkurrencen på det indre marked, da det ikke er alle medlemslande, som hverken har råd eller lyst til at bruge milliarder af skattekroner på at støtte de grønne virksomheder.

Men både Mette Frederiksen (S) og den hollandske premierminister, Mark Rutte, vurderer, at EU med den nye aftale har fundet en både god og balanceret kurs i forhold til justeringen af statsstøttereglerne:

Læs også: DSV indfører intern CO2-afgift

”Det er nu blevet midlertidigt og målrettet mod grøn teknologi. Præcis de områder, hvor vi skal imødegå USA's Inflation Reduction Act,” kommenterer Mark Rutte ifølge Ritzau.

”Det er et nødvendigt og rigtigt skifte i den europæiske industripolitik,” uddyber Mette Frederiksen overfor DR.

”Vi så det i første omgang under coronapandemien, at vi ikke kunne beskytte vores egen befolkning, fordi vi havde udliciteret selv meget, meget basale hjælpemidler. Og nu kan vi se, at med de forsinkelser, der er på forsyningskæder, så er vi alt, alt for skrøbelige i den europæiske økonomi”.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online