Nye toner: EU-toppen baner vej for statsstøtte
USA’s Inflation Reduction Act har fået svedperlerne frem på de europæiske regeringschefers pander. For at sikre Europas grønne industris konkurrenceevne har de nu besluttet at lempe EU’s statsstøtteregler.
Da sidste år USA vedtog sin store inflationspakke, Inflation Reduction Act (IRA), der indeholder både massive skatterabatter og statsstøttemuligheder for grønne virksomheder, fik det omvendt Europas stats- og regeringschefer til at se sort.
For pakken kunne negativt påvirke Europas evne til at fastholde og vækste sin egen grønne industri. Og betød det, at Europa nu var på vej ud i et statsstøttekapløb mod USA? Mange var enige i, at det ikke måtte ske. Samtidig kunne EU heller ikke bare lade stå til.
Læs også: Her er argumenterne i Danmarks første klimaretssag
I sidste uge nåede Europas ledere så en foreløbig kulmination på lang tids debat: en fælles, men dog begrænset, lempelse af statsstøtte reglerne, så grønne virksomheder på tværs af Europa kan modtage ”målrettet, midlertidig og forholdsmæssig” støtte. Det stod klart, da EU-topmødet på emnet sluttede fredag.
”Vores cleantech-industri har allerede et forspring. Den er innovativ og konkurrencedygtig, og det forspring skal vi sørge for at opretholde”, lød det fra kommissionsformand Ursula von der Leyen ifølge DR.
Skeptikere er med på vognen
En række EU-lande, heriblandt Danmark, Holland og Italien, har været særdeles kritiske over for det.
De har blandt andet peget på, at det vil kunne skævvride konkurrencen på det indre marked, da det ikke er alle medlemslande, som hverken har råd eller lyst til at bruge milliarder af skattekroner på at støtte de grønne virksomheder.
Men både Mette Frederiksen (S) og den hollandske premierminister, Mark Rutte, vurderer, at EU med den nye aftale har fundet en både god og balanceret kurs i forhold til justeringen af statsstøttereglerne:
Læs også: DSV indfører intern CO2-afgift
”Det er nu blevet midlertidigt og målrettet mod grøn teknologi. Præcis de områder, hvor vi skal imødegå USA's Inflation Reduction Act,” kommenterer Mark Rutte ifølge Ritzau.
”Det er et nødvendigt og rigtigt skifte i den europæiske industripolitik,” uddyber Mette Frederiksen overfor DR.
”Vi så det i første omgang under coronapandemien, at vi ikke kunne beskytte vores egen befolkning, fordi vi havde udliciteret selv meget, meget basale hjælpemidler. Og nu kan vi se, at med de forsinkelser, der er på forsyningskæder, så er vi alt, alt for skrøbelige i den europæiske økonomi”.
- KCP