Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

Foto: Fagbevægelsens Hovedorganisation

21.10.2024

CSR.dk

Den grønne omstilling er en bunden opgave, som er afgørende for vores fælles fremtid. Vi skal efterlade en planet med liv i fjordene, insekter i buskene og et stabilt klima til de næste generationer. Danmark skal være et foregangsland, og vi har meget at vinde som lønmodtagere og borgere: ren luft og vand, velbetalte job, billig energi og stærkere konkurrenceevne.

Opbakning er faldende

Der er stadig opbakning til den grønne omstilling i Danmark, men opbakningen er faldet mere end ti procentpoint de sidste tre år. Udviklingen skal vendes, og derfor skal vi sikre, at nye grønne afgifter ikke rammer socialt skævt, ligesom det er afgørende, at lønmodtagere i nogle af de brancher, der i høj grad skal omstille sig, får muligheder for efteruddannelse og omskoling. Vi må ikke efterlade lønmodtagere og deres familier på perronen. Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) peger i et nyt udspil på 12 indsatser, som er afgørende for, at den grønne omstilling gennemføres på en socialt ansvarlig måde

“Jeg kan godt forstå, hvis der sidder lønmodtagere og er bekymrede for den grønne omstilling. Stiger priserne på dagligvarer? Vil der komme fyringer på min arbejdsplads? Det er helt rimelige spørgsmål, og med vores nye udspil vil vi gerne skabe tryghed i den grønne omstilling. Udspillet viser vejen til at sætte endnu mere fart på den grønne omstilling, og samtidig skabe tryghed for lønmodtagerne og deres familier,” siger Morten Skov Christiansen, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Uddannelse og økonomi

FH foreslår blandt andet at indføre en grøn konto, som skal kompensere lønmodtagerne, når priserne på f.eks. energi og dagligvarer stiger som følge af grønne afgifter. Afgifter er et vigtigt redskab, men det er afgørende, at dem med de mindste indkomster og færreste handlemuligheder ikke bliver ofre i omstillingens navn.    

Derudover står uddannelse som et centralt element i det nye udspil, fordi den grønne omstilling kommer til at kræve flere elektrikere, struktører, smede og mange andre typer faglærte. Derfor foreslår FH, at der gives løn under hele uddannelsen til alle erhvervsskoleelever over 25 år, og at modellen med at give 110 procent dagpenge til jobrettet uddannelse til ledige over 30 år udvides. Samtidig skal der også indføres et grønt sikkerhedsnet for de lønmodtagere i CO2-tunge erhverv, der mister jobbet. Derfor vil FH indføre en grøn mobilitetspulje, der skal hjælpe dem godt videre

“Vi skal sørge for, at lønmodtagerne har de rette kompetencer til at drive den grønne omstilling. Så ikke alene skal vi få flere unge til at vælge den faglærte vej, men langt flere lønmodtagere skal have mulighed for at opkvalificere sig og videreuddanne sig gennem hele livet. Det sikrer, at den enkelte lønmodtager er klædt på til fremtidens grønne arbejdsmarked og samtidigt, at arbejdsstyrken som helhed kan løfte de opgaver, vi har brug for. Den grønne omstilling bliver kun en succes, hvis lønmodtagerne får bedre jobmuligheder og tryghed i hverdagen – ikke omvendt,” siger Morten Skov Christiansen.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Red Barnet

Sponseret

Partnerskab med socialt ansvar: Brøndby IF og Red Barnet viser vejen

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

08.04.2025CSR.dk

Kampagne vil gøre op med giftig alkoholkultur

08.04.2025Lübech Living ApS

Sponseret

De bedste 15.000 kr. Lübech Living har brugt

04.04.2025CSR.dk

Naturfrisk Group kan se at Cola-boykot rammer B2B-markedet senere: Restauranter og caféer ser mod alternativer

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle