Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

Foto: Fagbevægelsens Hovedorganisation

21.10.2024

CSR.dk

Den grønne omstilling er en bunden opgave, som er afgørende for vores fælles fremtid. Vi skal efterlade en planet med liv i fjordene, insekter i buskene og et stabilt klima til de næste generationer. Danmark skal være et foregangsland, og vi har meget at vinde som lønmodtagere og borgere: ren luft og vand, velbetalte job, billig energi og stærkere konkurrenceevne.

Opbakning er faldende

Der er stadig opbakning til den grønne omstilling i Danmark, men opbakningen er faldet mere end ti procentpoint de sidste tre år. Udviklingen skal vendes, og derfor skal vi sikre, at nye grønne afgifter ikke rammer socialt skævt, ligesom det er afgørende, at lønmodtagere i nogle af de brancher, der i høj grad skal omstille sig, får muligheder for efteruddannelse og omskoling. Vi må ikke efterlade lønmodtagere og deres familier på perronen. Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) peger i et nyt udspil på 12 indsatser, som er afgørende for, at den grønne omstilling gennemføres på en socialt ansvarlig måde

“Jeg kan godt forstå, hvis der sidder lønmodtagere og er bekymrede for den grønne omstilling. Stiger priserne på dagligvarer? Vil der komme fyringer på min arbejdsplads? Det er helt rimelige spørgsmål, og med vores nye udspil vil vi gerne skabe tryghed i den grønne omstilling. Udspillet viser vejen til at sætte endnu mere fart på den grønne omstilling, og samtidig skabe tryghed for lønmodtagerne og deres familier,” siger Morten Skov Christiansen, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Uddannelse og økonomi

FH foreslår blandt andet at indføre en grøn konto, som skal kompensere lønmodtagerne, når priserne på f.eks. energi og dagligvarer stiger som følge af grønne afgifter. Afgifter er et vigtigt redskab, men det er afgørende, at dem med de mindste indkomster og færreste handlemuligheder ikke bliver ofre i omstillingens navn.    

Derudover står uddannelse som et centralt element i det nye udspil, fordi den grønne omstilling kommer til at kræve flere elektrikere, struktører, smede og mange andre typer faglærte. Derfor foreslår FH, at der gives løn under hele uddannelsen til alle erhvervsskoleelever over 25 år, og at modellen med at give 110 procent dagpenge til jobrettet uddannelse til ledige over 30 år udvides. Samtidig skal der også indføres et grønt sikkerhedsnet for de lønmodtagere i CO2-tunge erhverv, der mister jobbet. Derfor vil FH indføre en grøn mobilitetspulje, der skal hjælpe dem godt videre

“Vi skal sørge for, at lønmodtagerne har de rette kompetencer til at drive den grønne omstilling. Så ikke alene skal vi få flere unge til at vælge den faglærte vej, men langt flere lønmodtagere skal have mulighed for at opkvalificere sig og videreuddanne sig gennem hele livet. Det sikrer, at den enkelte lønmodtager er klædt på til fremtidens grønne arbejdsmarked og samtidigt, at arbejdsstyrken som helhed kan løfte de opgaver, vi har brug for. Den grønne omstilling bliver kun en succes, hvis lønmodtagerne får bedre jobmuligheder og tryghed i hverdagen – ikke omvendt,” siger Morten Skov Christiansen.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

26.03.2025Give Steel A/S

Sponseret

Stål og svejsetråd er bærende fundament i Thomas’ nye liv

25.03.2025CSR.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

13.03.2025CSR.dk

Nyt motionsløb forener miljø og fællesskab

12.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Ledelse af en Mangfoldig Arbejdsstyrke

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus