OECD på banen med gode råd om samfundsansvar til sultne investorer

Institutionelle investorer som f.eks. fonde og pensionskasser interesserer sig stadig mere for CSR. Men hvad skal guide deres interesse? Det er OECD for nylig kommet med et bud på. Investorer ønsker sig bedre og mere standardiserede krav og oplysninger.

Investeringer, som fremmer respekt for menneskerettigheder og bæredygtighed, kan ændre meget. OECD har udgivet vejledning til hvordan, institutionelle investorer skal arbejde..

11.04.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Essensen i OECD’s rapport, Responsible business conduct for institutional investors, er, at de skal bruge deres påvirkningskraft til at få virksomheder, de investerer i, til at forebygge eller håndtere negativ påvirkning af menneskerettigheder eller miljøet.

Skal man tro Roel Nieuwenkamp, som er formand for OECD’s “Working Party on Responsible Business Conduct”, er det ikke småting, der er på spil:

”Investorer har en vigtig rolle at spille i forhold til at fremme ansvarlig virksomhedsdrift globalt. Hvis investorer for alvor sendte deres penge efter ansvarlige virksomheder, så kunne det ændre hele måden globaliseringen virker på,” skriver WWF i deres kommentar til rapportens udgivelse.  

Interessen har aldrig været større

EY’s årlige Global Investor Survey viser, at ESG-oplysninger spiller en stadig større rolle i investorers beslutninger om, hvor de vil investorer.  

I 2017-udgaven af surveyet udtrykker investorer således, at ESG-faktorer har betydning for virksomheder i form af både risici og forretningsmæssige muligheder, og at virksomheder alt for længe har negligeret disse.

De forklarer desuden, at det er deres oplevelse, at hvis en virksomhed har en best-practice tilgang til ESG-faktorer så vil man ofte også finde ”operationel excellence” generelt.

I nutidens investormiljø er det sådan at:

  • 39% af investorer ville udelukke en investering baseret på en risiko for eller kendt utilstrækkelig ledelsessystemer ("poor governance").
  • 32% ville udelukke investeringer baseret på vurdering af høj grad af risici ift. menneskerettigheder.
  • 80% af alle investorer mener, at ledelser og bestyrelser skal udarbejde langsigtede ESG-strategier, at virksomheder ikke har nok fokus på miljømæssige og sociale risici, og at en god håndtering af ESG-risici har langsigtede monetære fordele. 

I Danmark var Troels Børrild fra Mellemfolkeligt Samvirke positiv overfor de nye retningslinjer og skrev f.eks. på Twitter, at de ”kan fremme den fælles forståelse og større impact”, men fremhævede samtidig, at det nok var tid til at få produceret en bedre dansk vejledning til investorerne.

Nødvendig omhu centralt

Udover at bruge deres påvirkningskraft, forventes investorerne desuden:

  • Nøje at overvåge både risici og impacts forbundet med sine investeringer
  • At kommunikere resultaterne af sine investeringer
  • At gøre det muligt at klage hvis de har været årsag til eller bidraget til en negativ påvirkning af rettigheder

På den måde fastholder OECD i sin vejledning til investorer sit fokus på nødvendig omhu/due diligence som værktøj. Det er helt i tråd med de generelle OECD guidelines for multinationale selskaber.

Ikke en ny standard
Ideen med retningslinjerne har ikke været at etablere en ny standard, men snarere nogle gode råd til hvordan investorerne i praksis kan arbejde med nødvendig omhu. F.eks. identificerer den hvilke faktorer, investorer skal overveje, og hvordan de kan arbejde med virksomheder, de har investeret i.

Det bør investorerne sætte pris på, siger rapporten, for det vil hjælpe dem med at leve op til deres investoransvar og med at undgå finansielle og omdømmerisici. Rapporten peger også på, at forventningen om nødvendig omhu også omfatter investeringer, hvor man er minoritetsaktionær.

Behov for standardisering?
Det er dog ikke givet, at det ville være en dårlig idé at standardisere arbejdet med samfundsansvar og investeringer. Brancheforeningen for pensionsselskaber i Holland planlægger f.eks. at udvikle en ”pagt” for ESG (environmental, social and governance) for pensionsmidler. Ideen er at nå frem til fælles definitioner og standarder for området, og 70 pensionskasser, som udgør 84% af midlerne i Holland, har udtrykt interesse arbejdet. Standarder ville bl.a. betyder, at mindre pensionskasser kunne blive bedre til at arbejde med ESG.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

30.09.2024CSR.dk

Regeringens nølen kan koste fjernvarmekunder i Viborg 700 mio. kr.

16.09.2024Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

03.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller styrker konkurrencefordel med fuldendt ISO-certificering

28.08.2024CSR.dk

Aktivister sagsøger EU for "groft utilstrækkelige" klimamål for 2030

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie