26.04.2012  |  Kommunikation

Oplysning om klimabelastning er essentielt

Forenklede Carbon Footprint-opgørelser vil effektivt kunne bidrage til mere bæredygtige forbrugsmønstre, viser ny rapport fra Concito.

Hvis udslippet af drivhusgasser skal mindskes effektivt i de kommende årtier, er det nødvendigt at oplyse forbrugere, professionelle indkøber og politikere bedre og mere simpelt om varer og serviceydelsers klimabelastning. Det konkluderer rapporten ”Carbon Footprint – den ideelle opgørelse og anvendelse,” som den grønne tænketank Concito står bag.

Læs også: Det offentlige får for lidt ud af grønne indkøb

Rapporten indeholder en række anbefalinger til, hvordan Carbon Footprint-opgørelser på en administrativt og teknisk overkommelig måde kan udnyttes som et kommunikationsredskab og som beskatningsgrundlag i en grøn omlægning af skattesystemet.

Oplysning af beslutningstagere
”Hvis vi skal forbruge bæredygtigt og sikre de nødvendige reduktioner i udledningen af drivhusgasser er det afgørende, at varernes klimabelastning beregnes og præsenteres for forbrugerne og de politiske beslutningstagere. På den måde kan forbrugeren på et mere oplyst grundlag vælge en vare fra eller til og politikerne kan fx vælge at afgiftsbelægge varerne efter deres klimabelastning”, siger Torben Chrintz, der er videnschef i CONCITO og forfatter af rapporten.

Læs også: Stine Bosse ny Concito-formand

Rapporten konkluderer også, at præcise opgørelser af enkeltprodukters Carbon Footprint er meget komplekst og ressourcekrævende, og derfor kun vil få en begrænset udbredelse. Omvendt kan forenklede input-output analyser på produktgruppeniveau bruges til at favorisere visse produktgrupper frem for andre, fx vegetabilske fødevarer frem for animalske eller serviceydelser frem for nye materielle forbrugsgoder.

Mulig global frontløber
”Allerede i dag kan vi give relevant information til forbrugerne om alle varers klimabelastning, og der vil også være grundlag for en differentieret beskatning afhængig af varernes klimabelastning. Gennem en systematisk brug af forenklede Carbon Footprint-opgørelser kan Danmark blive en global frontløber i forhold til at kvantificere og fremme bæredygtigt forbrug og produktion”, siger Torben Chrintz.

-LA

Mere fra Lasse

Lasse Andersen

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere