Plastic Change og 175 lande står foran opgør med plastikforurening

Der venter svære forhandlinger i FN de kommende dage, men danske Plastic Change – der selv deltager – forventer, at mødet ender ud i det første udkast til en ambitiøs global aftale mod plastikforurening.

Anne Aittomaki, strategisk direktør i Plastic Change, kalder verden for et badekar, der flyder over med engangsemballage. Arkivfoto..

29.05.2023

CSR.dk

Plastik Change følger med på første række, når delegationer fra 175 lande denne uge mødes i Paris for at forhandle en bindende, global plastiktraktat.

Som den eneste danske miljøorganisation er Plastic Change udpeget som FN-observatør under forhandlingerne (kaldet INC-2), og strategisk direktør Anne Aittomaki forventer, at der vil blive skrevet historie:

"Når ugen er omme, forventer vi, at der er taget beslutning om at udarbejde et udkast til aftalen, et såkaldt zero draft. Det er første gang, at det bliver skrevet ned, hvordan vi på globalt plan vil komme plastikforurening til livs, og det første udkast lægger linjen for den aftale, som verdens lande i sidste ende forpligter sig til. Derfor er det helt afgørende, at det er både ambitiøst og vidtrækkende," siger hun.

Det kan dog ende i et tovtrækkeri om formuleringer og mål, vurderer Anne Aittomaki, som har fulgt den politiske proces fra starten og selv overværer forhandlingerne i UNESCO-bygningen.

Læs også: Dansk kapsejladshold vil have mere fart og mindre plastik i havene

"Vi ved, at nogle lande ønsker, at traktaten vægter deres økonomiske interesser over miljø, klima, biodiversitet og menneskerettigheder. De ser helst, at vi først forholder os til plastik, når det er blevet til affald og skal ryddes op," siger Anne Aittomaki.

Plastic Change argumenterer derimod for et loft over den stigende plastikproduktion og klare regler for giftige kemikalier i plastik.

"Lige nu er verden som et badekar, der løber over med engangsemballage, fiskenet og flasker af plastik. Der kommer mere og mere plastik, alt imens vi forsøger at fjerne den med en teske. Det er slet ikke effektivt nok. Vi er nødt til at lukke for hanen," siger Anne Aittomaki og tilføjer:

"Så jo mere ambitiøst, udkastet bliver, jo bedre er det."

Fremtid uden plastikforurening
Plastic Change bifalder, at Danmark er en del af den koalition, der også ønsker en ambitiøs aftale.

Koalitionen består af vores nordiske naboer; Norge, Sverige, Finland og Island og en lang række lande fra hele verden; Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Schweiz, Portugal, Georgien, Canada, Rwanda, Den Dominikanske Republik, Senegal, Sydkorea, Chile, Costa Rica, Ecuador og Peru.

På den modsatte side står landene USA og Saudi Arabien. Det er allerede besluttet, at aftalen er juridisk bindende, så de næste dage i Paris - mandag 29. maj til fredag 2. juni - er ifølge Plastic Change vigtige for, hvor barren bliver sat for aftalen.

Læs også: To virksomheder satser på innovativ plastteknologi

"Selvom det er en lang proces, og dette møde er ét af flere, så får udfaldet på fredag en stor betydning for vores fremtid. Det er nu, vi skal handle, hvis vi vil undgå, at konsekvenserne ved plastikforurening bliver endnu større," siger Anne Aittomaki.

Forskning har de seneste år vist, at plastikforurening ikke alene er et forureningsproblem, når plastikken ender i floder, have og natur. Det er fremstillet af fossile brændstoffer og er i lige så høj grad et klimaproblem, et biodiversitetsproblem, og mikroplastik og tilsatte kemikalier skader menneskers sundhed.

Aftalen skal være færdig og underskrevet inden udgangen af 2024.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V