Professor: Københavns nye klimamål er naivt

Københavns Kommunes nye klimamål, der medregner borgernes forbrug, har det forkerte fokus, mener professor Brian Vad Mathiesen, der i stedet ser, at rådhuset retter øjnene mod energiforbrug. Grøn tænketank er imidlertid positivt stemt over den nye målsætning.

Klimanalytiker i Concito mener, at Københavns Kommune kan tilskynde til ændrede forbrugsvaner ved blandt andet at stille byttemarkeder til rådighed for borgerne. Arkivfoto..

25.11.2022

CSR.dk

I Københavns Kommune skal det nu også være en målsætning at borgerne forbrug ved eksempelvis tøj og mad tæller med i kommunes CO2-regnskab.

Men det giver ingen mening, mener professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen fra Aarhus Universitet, der samtidig kalder initiativet for ”naivt”.

Det skriver Politiken.

Han påpeger, at det er svært at lave en konkret model, der kan beregne borgernes forbrug – og endnu sværere for kommunen at påvirke det. Dertil mener han heller ikke, at det overhovedet er Københavns Kommunes arbejde at gøre dette.

Læs også: Nordisk samarbejde vil gøre kulturen CO2-neutral

”Man bør holde sig til noget, som man har en reel demokratisk kontrol over,” siger Brian Vad Mathiesen til Politiken.

Grundlæggende er professoren positiv overfor Købehavns Kommunes planer om at nedbringe sin CO2-udledning. Men det skal gøres på områder som energiforbruget, hvor der kan sættes mål for størrelsen, vedvarende energi og andelen af cyklister.

Ikke helt håbløst
Hos den grønne tænketank Concito deler man dog ikke Brian Vad Mathiesens synspunkt med at indarbejde borgeres forbrug i kommunens CO2-regnskab.

Niels Bethlowsky Kristensen, klimanalytiker i tænketanken, har før siddet i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning, som arbejder med at undersøge mulighederne for en opgørelse af borgernes forbrug.

Læs også: Forbrugsafgifter kan nedbringe Danmarks globale klimaaftryk

Han forstår godt professorens pointer, men understreger, at kommunen stadig kan have indirekte indflydelse på området.

Københavns Kommune kan blandt andet sætte et godt eksempel ved at indføre krav til indkøb, kantinedrift og flyrejser. Kommunen kan også føre oplysningskampagner og opstille reparationscaféer og byttermakeder til borgerne.

”Men hvis vi for alvor skal reducere klimaaftrykket fra vores forbrug, skal vi begynde at snakke om vores hverdagsliv og klimaaftrykket fra den måde, vi lever på. Her har kommunen en vigtig rolle i at facilitere fællesskaber og dialog gennem eksempelvis borgersamlinger, hvor det drøftes, hvad det gode liv er, hvad der skal til for, at vi kan leve mere klimavenligt, og hvordan kommunen og borgerne i fællesskab kan være med til at fremme et mere klimavenligt hverdagsliv,” siger han til Politiken.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom