Professor: Københavns nye klimamål er naivt

Københavns Kommunes nye klimamål, der medregner borgernes forbrug, har det forkerte fokus, mener professor Brian Vad Mathiesen, der i stedet ser, at rådhuset retter øjnene mod energiforbrug. Grøn tænketank er imidlertid positivt stemt over den nye målsætning.

Klimanalytiker i Concito mener, at Københavns Kommune kan tilskynde til ændrede forbrugsvaner ved blandt andet at stille byttemarkeder til rådighed for borgerne. Arkivfoto..

25.11.2022

CSR.dk

I Københavns Kommune skal det nu også være en målsætning at borgerne forbrug ved eksempelvis tøj og mad tæller med i kommunes CO2-regnskab.

Men det giver ingen mening, mener professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen fra Aarhus Universitet, der samtidig kalder initiativet for ”naivt”.

Det skriver Politiken.

Han påpeger, at det er svært at lave en konkret model, der kan beregne borgernes forbrug – og endnu sværere for kommunen at påvirke det. Dertil mener han heller ikke, at det overhovedet er Københavns Kommunes arbejde at gøre dette.

Læs også: Nordisk samarbejde vil gøre kulturen CO2-neutral

”Man bør holde sig til noget, som man har en reel demokratisk kontrol over,” siger Brian Vad Mathiesen til Politiken.

Grundlæggende er professoren positiv overfor Købehavns Kommunes planer om at nedbringe sin CO2-udledning. Men det skal gøres på områder som energiforbruget, hvor der kan sættes mål for størrelsen, vedvarende energi og andelen af cyklister.

Ikke helt håbløst
Hos den grønne tænketank Concito deler man dog ikke Brian Vad Mathiesens synspunkt med at indarbejde borgeres forbrug i kommunens CO2-regnskab.

Niels Bethlowsky Kristensen, klimanalytiker i tænketanken, har før siddet i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning, som arbejder med at undersøge mulighederne for en opgørelse af borgernes forbrug.

Læs også: Forbrugsafgifter kan nedbringe Danmarks globale klimaaftryk

Han forstår godt professorens pointer, men understreger, at kommunen stadig kan have indirekte indflydelse på området.

Københavns Kommune kan blandt andet sætte et godt eksempel ved at indføre krav til indkøb, kantinedrift og flyrejser. Kommunen kan også føre oplysningskampagner og opstille reparationscaféer og byttermakeder til borgerne.

”Men hvis vi for alvor skal reducere klimaaftrykket fra vores forbrug, skal vi begynde at snakke om vores hverdagsliv og klimaaftrykket fra den måde, vi lever på. Her har kommunen en vigtig rolle i at facilitere fællesskaber og dialog gennem eksempelvis borgersamlinger, hvor det drøftes, hvad det gode liv er, hvad der skal til for, at vi kan leve mere klimavenligt, og hvordan kommunen og borgerne i fællesskab kan være med til at fremme et mere klimavenligt hverdagsliv,” siger han til Politiken.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V