Psykisk arbejdsskadede kæmper for anerkendelse – sager afvises i flæng

I 95 procent af alle anmeldte sager om psykiske erhvervsskader afviser Arbejdsskadestyrelsen medhold. De syge lønmodtagere bliver i stedet set som personlige enkeltsager. Det går hårdt ud over medarbejderne, der kæmper for at få oprejsning og anerkendelse af sygdommen.

Det vigtigste for medarbejdere, der anmelder en psykisk erhvervsskade, er at få oprejsning i form af anerkendelse af arbejdspladsens skyld i sygdommen. Det får de dog sjældent - kun fem procent får ikke afvist sin sag af Arbejdsskadestyrelsen. .

12.05.2016

CSR.dk

Antallet af anmeldte psykiske erhvervssygdomme er stigende. Ifølge tal fra Arbejdsskadestyrelsen blev 3.107 psykiske arbejdsskader indgivet i år 2010, og allerede i 2014 var det tal steget til 5.495. Det er en stigning på 43 procent.

Det betyder dog ikke, at flere tusinde årligt bliver anerkendt som havende en psykisk lidelse forårsaget af deres daglige arbejde. Tværtimod. Over 95 procent af anmeldelserne bliver nemlig afvist i Arbejdsskadestyrelsen.

Læs også: Trivsel på arbejdspladsen afhænger af kollegaerne

Afvisningen er et hårdt slag for dem der har anmeldt sygdommen. Ikke så meget grundet den manglende økonomiske erstatning, skriver Ugebrevet A4, men i langt højere grad fordi de hungrer efter at få en anerkendelse af, at det er deres arbejde, der har gjort dem syge. At det er jobbet, der er noget galt med – og ikke dem selv.

Økonomien er langt fra det vigtigste
Det er et nyt forskningsprojekt, gennemført af forskere fra Institut for Psykologi, Arbejds- og Organisationspsykologi på Københavns Universitet, der belyser, hvad der sker med syge medarbejdere, når de har anmeldt en erhvervssygdom.

I alt indgår 433 syge medarbejdere i undersøgelsen, der både er baseret på interviews og svar på spørgeskemaer. Af alle de deltagende svarer 85 procent, at ’en anerkendelse af/dokumentation på, at jeg var blevet syg af forhold på mit arbejde’ var det de helst ville opnå med anmeldelsen. Kun 24 procent valgte ’økonomisk erstatning’ som en faktor. Der var til spørgsmålet i alt otte svarmuligheder og hver deltager måtte vælge tre svar.

”De skadelidte opnår ikke den retfærdighed, de søger. De har oplevet en individualisering af deres sygdom på arbejdspladsen, og den får de gentaget i arbejdsskadesystemet”, siger Yun Ladegaard, cand.psych. og projektleder af undersøgelsen.

Hvor er chefen og arbejdsmiljørepræsentanten?
Forskningsprojektet viser endvidere, at de syge medarbejdere ikke har oplevet at få den forventede hjælp fra hverken ledelse eller arbejdsmiljørepræsentanter.

Halvdelen af de adspurgte har derimod oplevet, at både nærmeste og øverste leder har haft en negativ effekt på deres sygdomsforløb og arbejdsskadeanmeldelse. Lige så stor en andel beretter, at arbejdsmiljørepræsentanten slet ikke har været involveret i deres sag.

Læs også: Flere yngre medarbejdere søger hjælp grundet psykisk belastende arbejdsmiljø

”På arbejdspladserne mangler der hele det sikkerhedsnet, som også kunne gribe problemerne, før de eskalerer helt derud, hvor folk bliver syge af arbejdsforholdene. Hvis man havde nok viden og et beredskab på arbejdspladsen, ville man være i stand til at stoppe det dårlige arbejdsmiljø, før det ender med sygemeldinger og arbejdsskadeanmeldelser”, vurderer Yun Ladegaard.

Arbejdsgiverne er tilfredse

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) bakker op om Arbejdsskadestyrelsens vurderinger, som resulterer i medhold til kun fem procent af anmeldelserne af erhvervssygdomme som følge af faktorer i arbejdsmiljøet. De drejer sig typisk om vold. Derfor ser DA ingen grund til, at Arbejdstilsynet skulle rykke ud i større omfang end i dag.

»Der er jo ret stærk videnskabelig evidens for, om der er en sammenhæng mellem sygdom og påvirkninger, man har været udsat for i arbejdet. Og man kan være stensikker på, at alle anmeldelser bliver vurderet på den baggrund. Det tyder på, at sygdommene i mange af anmeldelserne skyldes andre ting - de er i hvert fald ikke en følge af arbejdet. Og derfor mener vi ikke, at Arbejdstilsynet skal handle på dem,« siger Lena Søby, chefkonsulent i DA, til Ugebrevet A4.

Læs også: Ny hjælp til psykisk arbejdsmiljø i kommunerne

Manglende forskning på området

De mange afvisninger af sager om psykiske erhvervssygdomme fra Arbejdsskadestyrelsen begrundes ofte i, at den medicinske forskning kun i mindre omfang har påvist en sammenhæng mellem psykisk sygdom og påvirkning på arbejdet.

Men det kritiserer Yun Ladegaard. Hun påpeger, at manglende forskning ikke udelukker, at sammenhængen findes. Hun mener, det er forkert, at der er fokus på den syge medarbejder frem for på arbejdsmiljøet, når problemet skal findes.

”De syge medarbejdere tror, at nu vil man se på de generelle problemer, der førte til sygdommen, men de havner i en individuel forsikringssag, der handler om at få deres lægejournaler og sygdomshistorie frem, som kan vise det modsatte”, siger forskeren.

-CHM

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

20.06.2024BSR

Sponseret

Advancing a Just Transition: Lessons from Company Practices

18.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Anbefalinger fra unge skal sikre en god start for nye i byggebranchen

18.06.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Donationer til børnehjem

03.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Dansk erhvervsliv skal forstå unge medarbejdere bedre

23.05.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: 11 Recommendations for Business

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online