Eksisterende bæredygtige løsninger skal spredes hurtigt for at nå verdensmålene
Ved topmødet i Davos var der akut efterspørgsel på konkrete og bæredygtige løsninger. Den fjerde udgave af Global Opportunity Rapport, peger på 10 nye markedsmuligheder, hvor der allerede findes løsninger på markedet. De skal blot udvikles og spredes.
Som optakt til årets møde udgav World Economic Forums (WEF) den 13. udgave af ”Global Risk Report” et par dage før mødet i Davos. I rapporten nævnes det blandt andet, at selvom verdensøkonomien i øjeblikket viser positive takter, ændrer det ikke ved, at verden konfronteres med en masse risici, som er ved at overstige både nationers og institutioners evner og muligheder for at løse dem hurtigt nok, skriver Erik Rasmussen, grundlægger af tænketanken Sustainia i Ugebrevet Mandag Morgen.
Presserende behov for bæredygtige løsninger
Skal man kort sammenfatte budskabet fra flertallet af topmødets sessioner og de dokumenter og rapporter, der sideløbende er publiceret, er der et presserende behov for hurtige, konkrete og bæredygtige løsninger. F.eks., kan man læse i Mandag Morgen, tyder samtlige forudsigelser på, at vi bevæger os mod en tre graders stigning, hvilket er med til at understrege, hvor hurtigt og hvor meget, verdens lande er nødt til at nytænke.
De fire sværeste verdensmål byder på 10 nye markeder for løsninger
VERDENSMÅL 10: Reduced inequalities
MULIGHEDER
Unchaining land rights
Illuminating supply chain
VERDENSMÅL 12: Responsible consumption and production
MULIGHEDER
Alternative food sources
Construction in progress
Reuse to repower
VERDENSMÅL 13: Climate action
MULIGHEDER
Upcycling carbon
Keeping it cool
Sustainable shipping
VERDENSMÅL 14: Life below water
MULIGHEDER
Reimagining plastics
Alternative aquaculture
Som en hjælp i den retning kunne Sustainia overfor 200 nordiske topledere præsentere ”The Global Opportunity Report 2018” i sidste uge. Her forsøgte man at demonstrere potentialet og perspektivet i at satse på at find eog markedsføre løsninger, der skal imødekomme nogle af de mange udfordringer.
Rapporten er det positive spejlbillede på WEF’s ”Global Risk Report” og er udarbejdet i samarbejde med UN Global Compact og norske DNV GL. Det er fjerde år i træk, at Sustainia med partnere udgiver rapporten, der er med til at dokumentere, hvordan FN’s 17 verdensmål kan åbne op for nye globale markedsmuligheder. De fire års research har indtil nu afdækket 55 af slagsen.
Konkrete løsninger findes allerede
I den seneste rapport fra Sustainia fokuseres der på de fire verdensmål, der ifølge en analyse foretaget af DNV GL er de sværeste at løse: at reducere uligheden, at sikre såvel vores forbrug som den bagvedliggende produktion er bæredygtig, at accelerere kampen mod klimaforandringerne og at beskytte livet i verdenshavene, herunder bekæmpe både forurening og rovfiskeri.
Med dette som afsæt har en gruppe af eksperter analyseret, hvad det kræver at løse netop disse problemer. Og her er der godt nyt – rapporten definerer nemlig 10 konkrete markedsmuligheder og kommer med eksempler på virksomheder, der allerede er i gang med at udnytte dem.
Læs også: Ligestilling og cirkulær økonomi på menuen i Davos
F.eks. amerikanske Thread, der, med udgangspunkt i Haiti og Honduras, er gået ind i kampen for renere verdenshave ved at indsamle og omdanne 39 millioner plasticflasker til tekstil, hvilket samtidig har skabt flere tusinde lokale job. Eller Bitfury, som sammen med Georgiens regering har implementeret en privat, blockchain-baseret løsning for sikre ejendomshandler, et effektivt våben mod korruption og sikring af rettigheder. Bext360 solution sørger for at kaffebønner kan spores og at bønderne kan modtage betaling for deres varer digitalt, som skaber gennemsigtighed i forsyningskæden. Og Biteback er en insektbaseret erstatning for palmeolie. Eller kinesiske Winsuns 3D print-teknologi som bruger industriaffald i stedet for cement i bygninger, og Li-Cycle hvis kemisk baserede proces kan hjælpe til genbrug af lithium-ion batterier, hvor kun 5% genbruges i dag. Eller Italienske Purix har udviklet en soldrevet air-conditioner som reducerer elforbruget med 85%. Læs om disse og flere i rapporten.
Virksomhederne driver udviklingen
Rapportens grundpræmis er, at selvom alle sektorer skal have de store arbejdshandsker på for at nå verdensmålene, så har virksomhederne en ganske særlig rolle at spille. Det synspunkt udtrykker en af parterne bag projektet, Lise Kingo, som er leder af UN Global Compact:
“Vi lever i en verden hvor det haster med at skabe forandring, og virksomheder leder indsatsen mod den forestående omstilling. Ved at skabe innvoation og etablere kritiske partnerskaber har erhvervslivet de ressourcer og den kreativitet vi har brug for, når vi skal skabe den verden vi ønsker," siger hun i pressemeddelelsen udsendt i forbindelse med den nye rapport.
Gennem de seneste otte år har Sustainia analyseret tusinder af bæredygtige løsninger fra næsten alle verdens lande. De er gennemgået med støtte fra globale organisationer, videncentre og eksperter og med inspiration fra omkring 17.000 internationale ledere.
De bedste er nu samlet på den digitale platform Global Opportunity Explorer, der også omfatter 300 løsninger på byernes udfordringer – alle udvalgt og udarbejdet i samarbejde med verdens førende storbyorganisation C40 og Realdania.